reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@olka11135 A co Ci lekarze mówili? Ja to bym raczej skontrolowała to krwawienie z ginekologiem. Moim zdaniem można to uznać za krwawienie poronne - czyli w sumie jako 1 dzień cyklu.

reklama
@olka11135 A co Ci lekarze mówili? Ja to bym raczej skontrolowała to krwawienie z ginekologiem. Moim zdaniem można to uznać za krwawienie poronne - czyli w sumie jako 1 dzień cyklu.

Nie skontroluję bo jesteśmy poza polską, kraj skrajnie islamski więc mała szansa, że gdziekolwiek znajdę ginekologa.

A do lekarza, to mówił tylko że okres może być obfity bo mam dużą torbiel na tym lewym jajniku i pewnie wtedy pęknie. Wszystko wygląda jak normalny okres, zero jakiś bóli, skrzepów itp.

Zęby to w dużej mierze genetyka. Ja mam swoje w idealnym stanie, a miałam różne okresy w życiu, szczególnie jako nastolatka. Ani ciąża, ani długie KP mi nie zaszkodziło. A np. taki mój brat - dba o zęby jak mało kto, a i tak ma wiecznie problemy

Edit. Przy okazji zapytam bo nie spodziewałam się i nie zapytałam lekarza, a nie bardzo mam się z nim jak skontaktować. Moja beta w piątek była już bardzo niska i w niedzielę (wczoraj) dostałam okres? No właśnie czy ja mam to uznać za normalny okres? Trochę mnie to dziwi bo nie spodziewałam się tego tak szybko
Może być genetyka, pewnie. Moja teściowa w wieku prawie 70 lat ma wszystkie zęby swoje, ani jeden niewyrwany i są zdrowe. Mój mąż nie był u dentysty z 15 lat ale musiał iść na akontrole bo był zarejestrowany jako dawca szpiku i akurat znalazł się biorca. I poszedł do mojej dentystki i ona w szoku bo wszystkie zęby zdrowe, nawet kamienia nie mial. W ogóle osttanio mleczak mu wypadł jak miła chyba z 19 lat 🤣 ma po prostu taki nowoczesny zgryz. Moja mama miala zaś słabe zęby ale my z siostrą mamy takie w miarę także nie ma źle. Też mówią że kolor zębów ma znaczenie. My mamy z siostra białe bez wybielania ale słabsze. U męża w rodzinie.maja zęby żółte ale zdrowe 🤣

@olka11135 a jakieś zdjęcie dla koleżanek? Najlepiej plaża/ zabytki/ relaksik 😆😆😆

Zabytków tu raczej niewiele 😂😂😂

20220131_153765.jpg

@marsi89 mój dentysa uważa że ciąża to nie czas na leczenie zębów. Serio. Może dlatego że ją regularnie chodzę i mam na bieżąco wszystko poza tym co wyjdzie na kontroli, bo wiadomo...a to młody chłopak z bardzo

@marsi89 w pierwszej ciąży miałam bardzo duży problem ze znalezieniem dentysty, który coś zrobi ciężarnej. Jedyne wypełnienie robiła mi dentystka w ciąży 🤣🤣🤣 wiadomo że zawsze coś może się wydarzyć 😆 ja mam w sobie lęk i dla zdrowia psychicznego wolę przedłożyć wizytę o tydzień 😆 czy o dwa
Ja liczę od krwawienia
]

Przepraszam, ale jestem ogromnie zdziwiona. Skąd u młodego lekarza takie średniowieczne poglądy?
I to zabawne, boisz się leczenia i znieczulenia , a nie boisz się bakterii w krwiobiegu z powodu gnijącego zęba? Albo złogów kamienia? Zwykłe, wydawałoby się niegroźne, zapalenie dziąseł to nic innego jak krwawiąca rana. Rana, która swoją powierznia obejmuje pole wielkości dłoni(!)
Taaak.... jeżeli ten lekarz boi się leczyć pacjentki w ciąży lub prawdopodobnej ciąży to należy go zmienić.
I naprawdę mówisz dentyście, że odwołujesz wizytę, bo miałaś owulację, przecież to śmieszne! Rtg nie można wykonywać pacjentkom w ciąży, a nie po owulacji.
Pacjentka w ciąży jeżeli ma ubytki, uszkodzenia zębów, korzenie do usunięcia, kamień powinna to zrobić przed porodem. Z doświadczenia, pacjentki po porodzie, zwyczajnie nie mają na to czasu. Mają małe dziecko wymagające opieki 24h na dobę. Często zjawiają się w gabinecie dopiero z bólem, który jest już nie do wytrzymania, często rok lub dłużej od porodu.
Nie wiem skąd i dlaczego powielany jest mit o szkodliwości leczenia stomatologicznego dla płodu.
Drogie dziewczyny nie wierzcie w te głupoty. Leczcie zęby, co by nie było dramatów. Swoje już w życiu widziałam - ropień twarzy u pacjentki w 9mcu ciąży - nie zapomnę nigdy, a też kobietka myślała, że się zębów w ciąży nie leczy...
Poza tym próchnica to choroba infekcyjna. Dajac buziaki swojemu przyszłemu maluszkowi, oblizując łyżeczki i smoczki przekazujecie próchnice dziecku. Ba! Są doniesienia o przekazywaniu bakterii próchnicowych przez łożysko. A aktywna choroba przyzębia może być jednym z czynników poronienia!
No i proszę pamiętać, że znieczulenie stomatologiczne ma charakter miejscowy nie ogolnoustrojowy. Znieczulenie jest metabolizowane przez wątrobę i nerki, a nie wchłaniane magiczą rurką przez macicę🤦‍♀️. Dawka szkodliwa znieczulenia dla osoby dorosłej to ok 20ml. Lekarz dentysta podaje jednorazowo niecałe 2ml.
Eh... mogłabym jeszcze długo o tym pisać. Proszę nie powielajmy mitów.

reklama
Do góry