@outofthebox A spamuj spokojnie. Moim zdaniem 2 poronienia z rzędu w młodym wieku powinny skłonić do diagnostyki. Przy 1 poronieniu - to już zależy od kobiety. Ja bym przynajmniej podstawową diagnostykę zrobiła. Dla uspokojenia głowy.
reklama
Siemka. Ja dziś jestem 8dpo. Piersi mnie zaczęły lekko boleć - nie pamiętam kiedy tak mialam ostatnio nie będąc w ciazy więc się chyba nakręcam mam cały 1 test i się zastanawiam czy robic jutro czy jeszcze poczekac .
Dokładnie tak. Dla samej siebie warto i dla swojej spokojnej głowy. Żeby nie musieć przechodzić przez to samo od nowa.@outofthebox A spamuj spokojnie. Moim zdaniem 2 poronienia z rzędu w młodym wieku powinny skłonić do diagnostyki. Przy 1 poronieniu - to już zależy od kobiety. Ja bym przynajmniej podstawową diagnostykę zrobiła. Dla uspokojenia głowy.
Sojka
Fanka BB :)
Już się wyjaśniło... Średnią wyliczyli z 12 miesięcy poprzedzających luty 2021, wtedy brałam zwolnienie na opiekę i wzięłam kolejne na ciążę przed upływem pełnych 3 miesięcy i wtedy też mialam obniżone wynagrodzenie przez covid, więc automatycznie podstawa do wypłaty świadczenia była niższa niż jakby policzyć ostatnie 12 miesięcy...Ja Ci powiem, że ja miałam odwrotnie - żadnych objawów, teoretycznie dni niepłodne. Przy równych cyklach 30-dniowych, po stosunku w 8dc mam syna
Prawdopodobnie ZUS wypłacił Ci wynagrodzenie za część miesiąca. Od kiedy jesteś na zwolnieniu??
No i jest jeszcze sprawa - kiedy pracodawca przekazuje formularz Z-3. Bo jak on się spóźni, to i wypłaty potem się odciągają a czasie.
Ja nie nadążam za tymi lekarzami... Byłam na USG to lekarz powiedział że nie ma co czekać kolejnych 3 cykli tylko od razu się starać zajść w ciążę... Szkoda czasu na czekanie a nie ma żadnych naukowych dowodów na to że odczekanie tych 3 cykli coś zmieni.
Hopeful_11
Nie wiem czy masz Instagram ale marta_lekarzkobiet na swoim instagramie zrobila post o tym czekaniu po poronieniu 3 miesiące, że faktycznie od tego się odchodzi. Wiadomo, czasami są sytuacje, że trzeba czekać, chociażby po to żeby się dobrze przebadać w tym czasie, ale w większości przypadków nie wymaga tego oczekiwania... dużo dziewczyn wypowiedziało się w komentarzach o swoich doświadczeniach w tym temacie może to tez Ci troche pomożeJuż się wyjaśniło... Średnią wyliczyli z 12 miesięcy poprzedzających luty 2021, wtedy brałam zwolnienie na opiekę i wzięłam kolejne na ciążę przed upływem pełnych 3 miesięcy i wtedy też mialam obniżone wynagrodzenie przez covid, więc automatycznie podstawa do wypłaty świadczenia była niższa niż jakby policzyć ostatnie 12 miesięcy...
Ja nie nadążam za tymi lekarzami... Byłam na USG to lekarz powiedział że nie ma co czekać kolejnych 3 cykli tylko od razu się starać zajść w ciążę... Szkoda czasu na czekanie a nie ma żadnych naukowych dowodów na to że odczekanie tych 3 cykli coś zmieni.
Aksamitka28
Sam konflikt w kwestii dziecka już dzisiaj nie jest problemem, bo podaje się immunoglobulinę po poronieniu też dostałam w szpitalu ale słyszałam różne dziwne teorie bez większego potwierdzenia w literaturzejeśli dziecko ma ujemną grupę to będzie Oki
KatJak
Ja zawsze słyszałam że nie ma co czekać, że odchodzi się od tego. Mi nawet po ciąży pozamacicznej nie kazali czekać. Ale fakt, że za każdym razem oczyszczalam się samaJuż się wyjaśniło... Średnią wyliczyli z 12 miesięcy poprzedzających luty 2021, wtedy brałam zwolnienie na opiekę i wzięłam kolejne na ciążę przed upływem pełnych 3 miesięcy i wtedy też mialam obniżone wynagrodzenie przez covid, więc automatycznie podstawa do wypłaty świadczenia była niższa niż jakby policzyć ostatnie 12 miesięcy...
Anolik
Długo czekałaś na zmianę nicku? Zawnioskowałam o to samo, ale czekam na pewno już ponad tydzieńJa też miałam przeboje z zusem. Ja poszłam na l4 w połowie miesiąca wiec dostałam jakby połowę wypłaty z pracy, a na wypłatę z zusu to bardzo długo czekalam, ona przyszla w dwóch częściach i trochę nie mogłam się z tym doliczyć. Ostatecznie wszystko się zgodziło. Oni zasiłek wyliczają na podstawie średniej, bodaj z 12 ostatnich miesięcy i jak ktoś nie ma stałej pensji, to jest troszkę trudniej to kontrolować mam nadzieje ze się wszystko wyjasni u Ciebie
PS dziewczyny, po ostatniej historii, że ktoś tu kogoś podczytuje postanowiłam sobie zmienić nick. Pozdrawiam, A.
reklama
Tylko pamiętajcie, że konflikt serologiczny może wystąpić nie tylko w zakresie czynnika Rh.
Możliwe jest wystąpienie konfliktu serologicznego w postaci niezgodności w grupie krwi. Taki konflikt może wystąpić, gdy kobieta ma grupę 0, a dziecko odziedziczy grupę po tacie (np. A lub B). Wystąpienie takiego konfliktu najczęściej prowadzi do choroby hemolitycznej dziecka, która może być dla niego śmiertelna.
Jeśli dobrze pamiętam do polega to na tym, że komórki krwi dziecka są atakowane i dochodzi do ich rozpadu - a w związku z tym dochodzi do niedotlenienia i uszkodzenia narządów.
Możliwe jest wystąpienie konfliktu serologicznego w postaci niezgodności w grupie krwi. Taki konflikt może wystąpić, gdy kobieta ma grupę 0, a dziecko odziedziczy grupę po tacie (np. A lub B). Wystąpienie takiego konfliktu najczęściej prowadzi do choroby hemolitycznej dziecka, która może być dla niego śmiertelna.
Jeśli dobrze pamiętam do polega to na tym, że komórki krwi dziecka są atakowane i dochodzi do ich rozpadu - a w związku z tym dochodzi do niedotlenienia i uszkodzenia narządów.