reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Może lepszy był by duphaston ? Ten progesteron trudno ocenić. Beta w normie.
Ja znając siebie to bym dzwoniła do lekarza
Rozumiem :( no ja właśnie też jestem bliska konsultacji. Najgorsze że on mi kazał zbadać to dopiero w pon. Jak go pytałam o dziś ostatnio to mówił że nie ma co. Żebym dopiero w pon poszła rano.
Ale nic nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj. A ta beta jest ok po 48 h? Bo on jak liczył to mówił że w zdrowiej ciąży to po 48 h o 100% powinno wzrosnąć 🤷‍♀️

Beta to też nie matematyka.
Przyrost jest w normie.
Generalnie znam dziewczyny, które miały w ciąży progesteron na poziomie 14/15 i nie dostawały żadnego progesteronu, a ciążę zdrowe i donoszone więc ten poziom nie może być zły.
Mam wrażenie, że póki co z tych wszystkich rzeczy najbardziej szkodzą Ci teraz nerwy i ja doskonale rozumiem ten lęk, ale spróbuj chociaż troszkę odetchnąć.
Słuchaj lekarza bo jeśli mówi, że badania w poniedziałek, a nie w piątek to znaczy, że ma jakiś powód.

Zrób dobra herbatę, zjedz lody, poczytaj książkę bo jedyne co teraz możesz zrobić dla swojego dziecka to dać mu spokojną mamę [emoji3590]
Rozumiem :( no ja właśnie też jestem bliska konsultacji. Najgorsze że on mi kazał zbadać to dopiero w pon. Jak go pytałam o dziś ostatnio to mówił że nie ma co. Żebym dopiero w pon poszła rano.
Ale nic nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj. A ta beta jest ok po 48 h? Bo on jak liczył to mówił że w zdrowiej ciąży to po 48 h o 100% powinno wzrosnąć [emoji2368]

Ale nic nie wytrzymałam i poszłam dzisiaj. A ta beta jest ok po 48 h? Bo on jak liczył to mówił że w zdrowiej ciąży to po 48 h o 100% powinno wzrosnąć 🤷‍♀️

moim zdaniem beta rośnie Ci prawidłowo, nie martw się....wygląda na to, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Może właśnie powinnaś mieć jeszcze większą dawkę luteiny ? Ciekawe co zaproponuje CI lekarz. Trzymam kciuki !

Beta to też nie matematyka.
Przyrost jest w normie.
Generalnie znam dziewczyny, które miały w ciąży progesteron na poziomie 14/15 i nie dostawały żadnego progesteronu, a ciążę zdrowe i donoszone więc ten poziom nie może być zły.
Mam wrażenie, że póki co z tych wszystkich rzeczy najbardziej szkodzą Ci teraz nerwy i ja doskonale rozumiem ten lęk, ale spróbuj chociaż troszkę odetchnąć.
Słuchaj lekarza bo jeśli mówi, że badania w poniedziałek, a nie w piątek to znaczy, że ma jakiś powód.

Zrób dobra herbatę, zjedz lody, poczytaj książkę bo jedyne co teraz możesz zrobić dla swojego dziecka to dać mu spokojną mamę [emoji3590]
Rozumiem. Wiem. Nie ukrywam że do przed chwilą byłam spokojna. Po środowych wynikach odetchnęłam delikatnie. Ale źle się czuję z tym spadkiem bo spodziewałam się kosmicznego wyniku a tu mniejszy niż 2 dni temu.
Po prostu nie chciałabym sobie w pon pluć w twarz jakby się okazało że spada a nic z tym nie zrobiłam.

moim zdaniem beta rośnie Ci prawidłowo, nie martw się....wygląda na to, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Może właśnie powinnaś mieć jeszcze większą dawkę luteiny ? Ciekawe co zaproponuje CI lekarz. Trzymam kciuki !
Dzięki. Oby było wszystko ok.
Gdzieś ktoś pisał że ta moja dawka to maksymalna już 🙈 biorę 3 razy po 2 tabletki dopochwowo 100 mg luteiny.

Ale obniżył się a i tak jest bardzo niski jak na ciąże. Nie powinien wzrosnąć w te 2 dni podwójnej dawki? :( nie wiem co robić.
Badania mam do powtórzenia w poniedziałek i w pon mam USG.
Nie wiem czy jest sens dzwonienia dziś do lekarza bo musiałabym zapłacić 210 zł za telefon od niego a nie wiem czy coś zmieni. Może powinnam brać ten prog w innej formie?
Obniżył się o niecałą jednostkę z tego co patrzę, także nie ma co panikować. Bierz te leki tak jak zapisał, sprawdź proga w poniedziałek tak jak lekarz kazal i I tak nic więcej w sumie zrobić nie możesz. Tylko czekać i wierzyć w kropka ;)
Tak, progesteron to hormony WYDZIELANY skokowo, nie tyle rośnie skokowo co właśnie wydziela się skokowo. Dlatego może być raz wyższy raz niższy. Żeby mieć jakiś obraz tego jak on rzeczywiście wyglada to musiałabyś 3 dni z rzędu robić badanie i uśrednić wynik. A i tak nie jest powiedziane ze wyszłoby wiarygodnie.
Bierzesz luteinę, ona jak widać ładnie działa bo prog urósł z poziomu 4, więc te wyniki są okej.
Beta nie musi wcale przyrastać 100% w 48h w zdrowej ciąży. Twoje 75% też jest okej. Niestety w sytuacji takiej jak Twoja, nawet te wyniki nie dadzą Ci pewności czy jest na pewno okej... musisz czekać do poniedziałku :*

Progesteron zbadany godzinę później już mógł być dwa razy taki. Nie jest źle.
Poza tym ja nie jestem tal bardzo przekonana czy luteina wychodzi w badaniach
Luteina wychodzi w badaniach ;)

Może lepszy był by duphaston ? Ten progesteron trudno ocenić. Beta w normie.
Ja znając siebie to bym dzwoniła do lekarza
Działania dupka to już w ogóle się nie sprawdzi w żaden sposób... bo on w żadnym badaniu nie wyjdzie. Jak przed donoszona ciąża bylam u naprotechnologa, to on powiedział że w ogóle nie uznaje duphastonu właśnie z uwagi na to że nie wychodzi on w badaniach i nie można miarodajnie sprawdzić jego działania. Nie negował jego skuteczności, bo wie ze dużo kobiet biorąc go donosiło ciążę, ale on sam woli właśnie luteinę, bo można sprawdzić jak dziala

Dziewczyny chyba nie jest zbyt dobrze co?
Wyniki w załączniku.
2.06 wyniki w załączniku badanie około 9:00.
4.06 wyniki w załączniku badanie około 9:00.
Beznadzieja. Biorę 3 razy po 2 tabletki luteiny dopochwowo a prog spadł...
Jest przyrost i to jest ważne a tak jak dziewczyny pisały progesteron jest wydzielany skokowo i za godzinę już mógłby być inny wynik. Myślę żeby na spokojnie poczekać bo skoro masz już maksymalna dawkę luteiny to i tak więcej ci nic nie da. No chyba żeby to jeszcze z duphastonem połączyć ale nie wiem czy tak można.

reklama
Rozumiem. Wiem. Nie ukrywam że do przed chwilą byłam spokojna. Po środowych wynikach odetchnęłam delikatnie. Ale źle się czuję z tym spadkiem bo spodziewałam się kosmicznego wyniku a tu mniejszy niż 2 dni temu.
Po prostu nie chciałabym sobie w pon pluć w twarz jakby się okazało że spada a nic z tym nie zrobiłam.
Jakbyś miała wczesniej wyniki 30, a dziś 14, to moglabys się martwić. Ale wczesniej było 15, teraz 14, więc poziom jest w zasadzie taki sam ;)

Dzięki. Oby było wszystko ok.
Gdzieś ktoś pisał że ta moja dawka to maksymalna już 🙈 biorę 3 razy po 2 tabletki dopochwowo 100 mg luteiny.
Ale można dołączyć inne leki niż luteinę. Są zastrzyki z progiem, jest dupek, jest jeszcze progesteron bensis czy jakoś tak ;) także spokojnie. Jeśli lekarz uzna że trzrba działać to na pewno da coś dodatkowego

Do góry