reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dzisiaj miałam wizytę w luxmedzie, wszystkie badania z krwi mam w pakiecie, nie potrzebnie robiłam część badań w diagnostyce. A mojego lekarza prowadzącego mam prywatnie w czwartek. 🙂 Wczoraj mialam usg w luxmedzie, tym razem były taneczne ruchy w stylu salsy, machanie łapkami i wygibasy ciałkiem na boki, lekarz stwierdził, że to "wyjątkowy wiercipiętek" 🤣 Więc jest dobrze🙂 jest jeden pozytyw szpitala, często widywałam Rambo na usg, dzięki temu jestem spokojniejsza🙂 może dlatego nie panikuje🙂 jakoś wierzę, że się uda.
Super!!!
@Lunka85 niestety chyba na nfZ nie zrobisz tego pakietu, około 370zl koszt w test dna

reklama
Dziewczyny powiedzcie mi czy te wyniki sa w porzadku? Niby w normie ale niektore blisko gornej granicy.czy mam sie umowic z tym do lekarza? Jestem po 2 poronieniach.

Załączniki

• Screenshot_20210521-073724.png
    Screenshot_20210521-073724.png
    68,7 KB · Wyświetleń: 65
Dzisiaj miałam wizytę w luxmedzie, wszystkie badania z krwi mam w pakiecie, nie potrzebnie robiłam część badań w diagnostyce. A mojego lekarza prowadzącego mam prywatnie w czwartek. 🙂 Wczoraj mialam usg w luxmedzie, tym razem były taneczne ruchy w stylu salsy, machanie łapkami i wygibasy ciałkiem na boki, lekarz stwierdził, że to "wyjątkowy wiercipiętek" 🤣 Więc jest dobrze🙂 jest jeden pozytyw szpitala, często widywałam Rambo na usg, dzięki temu jestem spokojniejsza🙂 może dlatego nie panikuje🙂 jakoś wierzę, że się uda.
O jak słodko 😊 niedługo poczujesz te ruchy bardziej dotkliwie 😊 cudowne uczucie

@Aksamitka28 A ja rozumiem Twoje podejście, bo sama postąpiłam podobnie. Jedynie po poronieniu zrobiłam badania na choroby wirusowe (bo w poronionej ciąży nie zdążyłam). U mnie wokół też jest dużo przypadków, gdzie po pierwszym poronieniu kolejne ciąże już były donoszone.

@Lunka85 No i niestety oprócz BMI zmienił się też wiek. Inaczej niestety już może wszystko w nas funkcjonować - i to że wcześniej było dobrze, nie oznacza że i teraz tak jest. Ja jestem tylko rok starsza, ale widzę jak organizm zaczyna się starzeć i wymagać więcej "opieki" - czy to suplementacji czy też innego wsparcia. No i niestety mniej wybacza. A na endometrium podobno dobrze działa kieliszek czerwonego wina ;-)
Ja miałam zrobiony cały panel badań, wymazy, krew full serwis i wszędzie czysto - ja miałam też pełną diagnostykę niepłodności 4mc temu 🙂 zostało mi grzebanie w genetyce ale jednak odpuszczę i dam sobie szansę 🙂 rozumiem każdy rodzaj podejścia, bo tak jak mówicie każdy potrzebuje czegoś innego dla spokoju 🙂

Ja też mam mało popularne podejście. 1wsza ciąża 4lata temu, książkowa, donoszona dziecko zdrowe, 2ga książkowa, ale dziecko urodziło się z wrodzonym guzem mózgu, pomimo straty bardzo pragnę dziecka, po 10mcach jestem w upragnionej ciąży ale tracę ja w 9tc. Nie robiłam rzadnych badań po poronieniu poza wirusowymi. Wierzę swojej ginekolog oraz intuicji że to przypadek. Obecnie 13tc 4ej ciazy jak na razie wszystko ok. Nie biorę nic poza witaminami dla ciężarnych. Wierzę w szczęśliwe zakończenie, żyję z tygodnia na tydzień. Powodzenia @Aksamitka28
Dzięki 😁 trzymam za Was mocno kciuki 😍 niech maluszek rośnie

Teraz będzie dobrze zobaczysz😊 przepraszam że pytam ale chodzi mi o dzidzie co się urodziła z guzem mózgu, nie wyszlo to wcześniej w badaniach prenatalnych ?
Nie wyszło, na żadnym z trzech prenatalnych. Dopiero w 38tc na kontrolnym USG wyszło straszne wodogłowie. Co do diagnoz to długo by pisać. W ciągu 5dni przed cc miałam USG z 15razy, nikt się nic nie dopatrzył poza zniszczona struktura mózgu i wodogłowiem. Podejrzewano wszystkie możliwe choroby zakrzepowe i krwotoczne (można to było zbadać dopiero po porodzie).
Rezonans główki dziecka po porodzie dał obraz naciekającego guza po całym mózgu, nie miał wyraźnych granic i morfologicznie był pochodny tkance mózgowej i ja też go na USG nie widziałam. Ale takie schorzenie jak u mojego dziecka zdarza się u noworodków na szczęście bardzo rzadko. Częściej niestety u dzieci kilkuletnich. Byliśmy tymi jednymi na milion. Byliśmy tą pechową statystyczną jedynką.

USG to nie jest jakieś idealne badanie, wielu rzeczy nie widać. Nikt na USG nie ogląda dziecka tak milimetr po milimetrze. Sprawdzane są konkretne struktury anatomiczne i cechy będące markerami wad genetycznych. I mało kto o tym myśli ale prawdopodobieństwo w ciąży urodzenia dziecka z mniejszą lub większa wadą, chorobą lub defektem wynosi 3%. Sporo prawda? 3 dzieci na 100. Nie pamiętam gdzie się dokopałam do tych statystyk, ale swego czasu przeczytałam prawie cały internet o guzach i chorobach wczesnodziecięcych😔

reklama
Do góry