reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Mi ją poleciła moja dietetyczka z Bydgoszczy do której mam ogromne zaufanie. Właśnie Pani Żaneta specjalizuje się w MTHFR. Ma wiedzę i doświadczenie. Skąd ma wiedzę ? To już musisz ją o konkretne kursy zapytać. Ja widzę że działają jej zalecenia [emoji4]
Pytam, bo interniści raczej nic nie wiedza na ten temat, przynajmniej ci u których byłam, wiec to nie jest zbyt powszechna wiedza.
jakie rezultaty widzisz i zalecenia dostałaś?

reklama
Dziewczyny dostałam wynik kwasu goliowegot i się przeraziłam, nie wiem czy od razu uderzać do lekrza? Zobacz załącznik 1260815
Hmm ja miałam podobny wynik, ale u mnie były większe widelka poprawnego wyniku, to jakoś może być związane z mutacjami, ze kwas foliowy krąży po organizmie, ale szczegółów nie znam. A homocysteina w normie?

Dziewczyny dostałam wynik kwasu goliowegot i się przeraziłam, nie wiem czy od razu uderzać do lekrza? Zobacz załącznik 1260815
Spokojnie! Czy sama sobie zlecilas to badanie, czy lekarz Ci kazał? Jeśli lekarz, to daj mu znać. Ale jeśli nie, to przeciętny lekarz uzna, że nie zrobiłaś przerwy pomiędzy tabletkami a badaniami i dlatego wynik jest zawyżony. Napisz jaki kwas bierzesz i od kiedy, czy badałas też B12 i homocysteine, czy masz badania genetyczne na trombofilie?

Ja miałam identyczny wynik jak zaczęłam diagnozować mutacje MTHFR, ale Ty chyba homocysteine masz dobrą ?
Jeszcze B12 pasowało by zbadać. Ja na Twoim miejscu brała bym po prostu metylowany kwas foliowy.

Ja też miałam taki wynik i jeszcze gorzej to wyglądało w wyniku kwas foliowy w erytocytach (miałam 1400 a górna norma to 800) bo to najlepszy obraz poziomu B9.

Lekarze mówili że spoko. Że może taki być. Brałam wtedy nie wiedząc 5 mg syntetycznego. Dietetyk powiedział że to niekorzystne i jej zaufałam. Byłam na kuracji enterosgelem i magnezem i spadł wynik.

Nie powiem Ci czy lekarze mają rację że to spoko czy osoby które poszerzają wiedzę z mthfr i mutacji czyli dietetycy i inn diagności. Ja uważam że ta norma po coś jest [emoji6]
To jest dietetyk a nie internista. Wiem że z lekarzami to różnie z wiedzą. Mi się wyrównały wyniki czyli spadło to czego było zbyt dużo (b9, homocysteina) , wzrosła b12.
Mam dobrą morfologię, parametry krzepnięcia, glukozę itp. Jeszcze podbijamy D3 i ferrytynę bo z tym idzie wolno.
Pytam, bo interniści raczej nic nie wiedza na ten temat, przynajmniej ci u których byłam, wiec to nie jest zbyt powszechna wiedza.
jakie rezultaty widzisz i zalecenia dostałaś?

Temperatury nie mierze, to nie wiem. Ale właśnie dzisiaj poszłam do ginekologa. Najpierw na usg powiedział coś o pęcherzu ok 3 cm (pomyślałam, że to ta torbiel) a potem dodał, że jest tam płyn owulacyjny. Poszłam na badanie progesteronu i mam 6,42 ng/ml. Więc owu jednak była 🙂 teraz pytanie kiedy była i kiedy przyjdzie @ 🤦‍♀️no chyba, że jakimś cudem jednak ciąża, a testy jej nie pokazują.
Mi też późno testy ciążę pokazywały. A kiedy masz okres dostać?

Hmm ja miałam podobny wynik, ale u mnie były większe widelka poprawnego wyniku, to jakoś może być związane z mutacjami, ze kwas foliowy krąży po organizmie, ale szczegółów nie znam. A homocysteina w normie?

Spokojnie! Czy sama sobie zlecilas to badanie, czy lekarz Ci kazał? Jeśli lekarz, to daj mu znać. Ale jeśli nie, to przeciętny lekarz uzna, że nie zrobiłaś przerwy pomiędzy tabletkami a badaniami i dlatego wynik jest zawyżony. Napisz jaki kwas bierzesz i od kiedy, czy badałas też B12 i homocysteine, czy masz badania genetyczne na trombofilie?
Badania zlecił mi hematolog bo mam mutacje genetyczne i kwas foliowy biorę już przetworzony. Homocysteine mam w normie. B12 nie badałam, ale chyba lepiej zrobic?
Dzięki Wam wszystkie dziewczyny za dobre słowo ❤️ trochę sie uspokoilam...

Witaj. Tsh 2.6 na pewno nie było przyczyną straty, za niska ta wartość żeby zaszkodzila. Co to trombofilii na stronie testdna.pl, możesz zrobić w każdym momencie bo to badanie genetyczne, a geny się nie zmieniają nigdy ;) jak są, to są i tyle. Co do przeciwcial antykariolipinowych, warto zrobić z pozostałymi czyli antykoagulant tocznia i przeciwciała przeciwko beta2glikoproteinie (igg i igm). Tylko w komplecie te badania powiedzą czy jest zespół antyfosfolipidowy. Natomiast na pewno nie zgadzam się że dopiero po 12tyg od poronienia, właśnie wręcz przeciwnie. Najlepiej zrobić je, kiedy jeszcze utrzymują się hormony ciążowe (czyli mniej więcej do 6 tyg po porobieniu) bo może być tak że zespół ujawnia się tylko w ciąży, a nam przecież o to chodzi żeby zobaczyć jak wygląda sytuacja w ciąży. Jeśli zrobisz je po 12 tyg to nawet jak wyjdą ujemne, to nie będzie pewności czy w razie następnej ciąży coś się nie uaktywnia. A jeśli zrobisz je teraz i będą ujemne, to z dużym prawdopodobieństwem będzie można wykluczyć zespół ;) także ja bym robola te badania od razu
@roki_1991 możesz mi potwierdzić czy dobry pakiet wybrałam?
Dodatkowo zamówiłam pakiet na trombofilę wrodzoną

Załączniki

• IMG_20210416_171418.jpg
    IMG_20210416_171418.jpg
    100,7 KB · Wyświetleń: 71
reklama
@roki_1991 możesz mi potwierdzić czy dobry pakiet wybrałam?
Dodatkowo zamówiłam pakiet na trombofilę wrodzoną
edit: Zmieniam swój post, nie chcę Ci mieszać. Zasadniczo Twój koszyk badań jest OK.

@Zagadka19 To hematolog Ci powie, co z tym kwasem. Może trzeba trochę zmienić proporcje suplementów.

Ostatnia edycja:
Do góry