reklama
K
Katijah
Gość
Wow super, gratulujęMaaam! Nie taki zły wynik jak na sam początek 4tc
Zobacz załącznik 1259202
Teraz powiedz mi czy ty jutro idziesz do tego samego gin co ostatnio?
Na którą masz wizytę?
To jest inne badanieBardzo dziękuję! a jeszcze mam pytanie, bo ciągle nie daje mi to spokoju. Czy jak zrobię badanie na trombofilię wrodzoną to w tym badaniu wyjdzie mi czy mam zespół antyfosfolipidowy? Czy na tą przypadłość muszę zrobić oddzielne badanie?
aspekt
Fanka BB :)
Nie, to jest osobne. Musisz rozróżniać kwestię genów, które mogą być trochę "wadliwe", ale niekoniecznie muszą prowadzić do choroby i kwestię faktycznej choroby, którą potwierdza się aktualnymi wynikami badań. Fakt poronienia to tylko jeden z "haczyków" na liście diagnostycznej - tzn. rzetelny hematolog nie stwierdzi trombofilii wrodzonej na podstawie złych mutacji, poronienie będzie jakimiś argumentem, że coś może się dziać, ale lekarz będzie chciał znaleźć taki parametr krwi, który potwierdzi, że pacjentka ma trombofilię. Jeśli znajdzie, to wpisze, diagnozę trombo wrodzona, bo ma podkładkę genetyczną. Ale nie odwrotnie, że jak jest gen to na pewno jest też trombo.Bardzo dziękuję! a jeszcze mam pytanie, bo ciągle nie daje mi to spokoju. Czy jak zrobię badanie na trombofilię wrodzoną to w tym badaniu wyjdzie mi czy mam zespół antyfosfolipidowy? Czy na tą przypadłość muszę zrobić oddzielne badanie?
Ile jesteś po poronieniu?
SymfoniaSerca
W środę będzie tydzień, w czwartek miałam zabieg. Czytałam, że takie badanie najlepiej zrobić do 6 tygodnia po poronieniu, dlatego planuje się wybrać w przyszłym tygodniuNie, to jest osobne. Musisz rozróżniać kwestię genów, które mogą być trochę "wadliwe", ale niekoniecznie muszą prowadzić do choroby i kwestię faktycznej choroby, którą potwierdza się aktualnymi wynikami badań. Fakt poronienia to tylko jeden z "haczyków" na liście diagnostycznej - tzn. rzetelny hematolog nie stwierdzi trombofilii wrodzonej na podstawie złych mutacji, poronienie będzie jakimiś argumentem, że coś może się dziać, ale lekarz będzie chciał znaleźć taki parametr krwi, który potwierdzi, że pacjentka ma trombofilię. Jeśli znajdzie, to wpisze, diagnozę trombo wrodzona, bo ma podkładkę genetyczną. Ale nie odwrotnie, że jak jest gen to na pewno jest też trombo.
Ile jesteś po poronieniu?
Carry88
Moderator
Bardzo dziękuję! a jeszcze mam pytanie, bo ciągle nie daje mi to spokoju. Czy jak zrobię badanie na trombofilię wrodzoną to w tym badaniu wyjdzie mi czy mam zespół antyfosfolipidowy? Czy na tą przypadłość muszę zrobić oddzielne badanie?
Oddzielnie. Badanie zespołu antyfosfolipidowego wymaga zrobienia kilku badań, które się na niego składają.
aspekt
To lepiej teraz wydać pieniądze na świeżo na badania:W środę będzie tydzień, w czwartek miałam zabieg. Czytałam, że takie badanie najlepiej zrobić do 6 tygodnia po poronieniu, dlatego planuje się wybrać w przyszłym tygodniu
- antykoagulant tocznia
- przeciwciała antykardiolipinowe IgM IgG
- przeciwicała p/beta-2-gilkoproteinie IgM IgG
- białko S
- białko C
może też ddimery, jeśli nie robiłaś w ciąży.
Geny Ci się nie zmienią a te parametry krwi mogą wrócić do normy, po czym w kolejnej ciąży pogorszyć się i uderzyć.
Tak, też w diagnostyce i wiem, że dzis niestety juz wynikow nie zobacze.Też robiłaś w diagnostyce? Zazwyczaj tyle to nie trwało
Za to Tobie gratuluje pięknej bety
M
Ma_k
Gość
Trzymam kciuki za Twoja betę daj znać jak tylko dostaniesz wyniki, wtedy może mi emocje z oczekiwania opadną, bo czekam jeszcze na CiebieTak, też w diagnostyce i wiem, że dzis niestety juz wynikow nie zobacze.
Za to Tobie gratuluje pięknej bety
reklama
SymfoniaSerca
Bardzo dziękuję, widzę, że masz ogromną wiedzę jak dobrze mieć takie osoby tutaj na forum. Chciałam napisać na priv, ale nie mogę, chyba masz zablokowaną opcjęTo lepiej teraz wydać pieniądze na świeżo na badania:
- antykoagulant tocznia
- przeciwciała antykardiolipinowe IgM IgG
- przeciwicała p/beta-2-gilkoproteinie IgM IgG
- białko S
- białko C
może też ddimery, jeśli nie robiłaś w ciąży.
Geny Ci się nie zmienią a te parametry krwi mogą wrócić do normy, po czym w kolejnej ciąży pogorszyć się i uderzyć.