reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Dziewczyny dziś wychodzę ze szpitala(2razy abrazja) jeden lekarz powiedział, ze starania o dzidzie można zacząć za miesiąc drugi za 6mc. Z jakimi opiniami Wy się spotykałyście ?
U mnie po poronieniu w domu jeden ginekolog mówił, ze po 3 miesiącach, drugi ze po pierwszej miesiączce, hematolog żeby poczekać 3 miesiące, bo to jest ogromne obciążenie dla układu krwionosnego. Generalnie zalecenia są żeby poczekać, ale np ja zaszłam w ciąże dopiero po pół roku, wiec mogę już zaczynać, bo i tak pewnie od razu nie zajdę.

Dziewczyny dziś wychodzę ze szpitala(2razy abrazja) jeden lekarz powiedział, ze starania o dzidzie można zacząć za miesiąc drugi za 6mc. Z jakimi opiniami Wy się spotykałyście ?
Macica pewnie wygoi się szybko, jeden dwa cykle. Tylko jak u Ciebie z hemoglobina? Mówiłaś że wynik był bardzo niski po długotrwałym krwawieniu. Anemia to nie jest super start na ciążę. Zadbaj bardzo o dietę teraz, po pierwszym okresie może zrób kontrolne badanie krwi i jak ginekolog pozwoli to czemu nie😉
Moja ginekolog pozwoliła po 3cyklach, ale się nie posłuchałam😅

Macica pewnie wygoi się szybko, jeden dwa cykle. Tylko jak u Ciebie z hemoglobina? Mówiłaś że wynik był bardzo niski po długotrwałym krwawieniu. Anemia to nie jest super start na ciążę. Zadbaj bardzo o dietę, po pierwszym okresie może zrób kontrolne badanie krwi i jak ginekolog pozwoli to czemu nie😉
Moja ginekolog pozwoliła po 3cyklach, ale się nie posłuchałam😅 (2tyg temu test pozytywny, 4cykl od poronienia)
Lekarz wykonujący zabieg powiedział że 6mcy minimum, ale zero argumentów dlaczego tak długo🤷 nie wzięłam go zbyt poważnie

@Qruszon Ja bym na początek doprowadziła morfologię do ładu. Co do tego kiedy można się starać - pewnie można od razu - pytanie czy trzeba i czy sobie tym szkody nie zrobisz. Ja łyżeczkowanie miałam 1, a w ciążę zaszłam po drugiej @. Podobno też organizm nie pozwoli utrzymać ciąży, jeśli nie będzie na nią gotowy.

Czekanie pół roku (mówione w tym momencie bez żadnych badań, kontroli po zabiegu itp) jest stara szkołą. Kiedyś nie wiedzieli co robić wiec kazali czekać. Tak samo jak w ciąży często bez przyczyny kazali leżeć. Zadbaj o żelazo teraz żeby hemoglobina się trochę podniosła, poczekaj na 1@ i po niej idz na kontrole do lekarza. Lekarz zrobi usg, zobaczy jak się zagoiło po zabiegu. Na ogół nie ma już śladów po zabiegu wtedy :) zrob morfologię i hormony na początku cyklu, myślę że jak będzie okej to będzie można działać ;)

Czekanie pół roku (mówione w tym momencie bez żadnych badań, kontroli po zabiegu itp) jest stara szkołą. Kiedyś nie wiedzieli co robić wiec kazali czekać. Tak samo jak w ciąży często bez przyczyny kazali leżeć. Zadbaj o żelazo teraz żeby hemoglobina się trochę podniosła, poczekaj na 1@ i po niej idz na kontrole do lekarza. Lekarz zrobi usg, zobaczy jak się zagoiło po zabiegu. Na ogół nie ma już śladów po zabiegu wtedy :) zrob morfologię i hormony na początku cyklu, myślę że jak będzie okej to będzie można działać ;)
♥️♥️♥️🙌 na spokojnie się przygotuje, ale trafi się wczesniej to ogromnie będę się cieszyć. Dziekuje za odpowiedzi

Mi powiedział mój ginekolog po poronieniu że 3 miesiące poczekać a miałam późne poronienie bo w 19 tygodniu. Wczoraj na wizycie kontrolnej powiedział że wszystko wygląda idealnie więc nie widzi przeciwskazan by po dwóch normalnych cyklach zacząć starania. Mi średnio starania zajęły ostatnio 3 cykle więc i teraz nie łudzę się że zajde w pierwszym. Choć z pierwszą córką zaszłam w pierwszym cyklu. Głowa do góry. Kiedy masz jakąś kontrolę u gina?

Pół roku to trochę przesada. Mi jeden lekarz pozwolił po pierwszej @ ale wtedy nie widział badań na trombofilie a drugi widząc je kazał odczekać 3 msc żeby właśnie układ krwionośny sobie poradził ją zajdę w kolejna. Akurat ten cykl zaczynam 😘

reklama
Pół roku to trochę przesada. Mi jeden lekarz pozwolił po pierwszej @ ale wtedy nie widział badań na trombofilie a drugi widząc je kazał odczekać 3 msc żeby właśnie układ krwionośny sobie poradził ją zajdę w kolejna. Akurat ten cykl zaczynam 😘
Oo to trzymam kciuki ✊❤️ ja też chyba spróbuję ... Dobija mnie to czekanie

Do góry