reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Nie nie brałam ale wyczytałam ze jak ciąża obumiera na tak wczesnym etapie to może być problem z kariotypem. Gdyby badanie było tańsze pewnie bym się nad tym nie zastanawiała nawet.

Moje ciążę też zatrzymały się jest na w 8tc A druga niby w 7 ale obraz był jak na 6. Trzecia ciąża z heparyna bez problemów ;) zapytałam zy warto robić, więc wyrażam swoje zdanie tylko. Jeśli chcesz zrobić to możesz, tylko wtedy nie ma o co nas pytać :p ale ją myślę że to krzepliwość. bo wyniki wskazują że jest ewidentny problem. A krzepliwosc również może zaszkodzić ciąży na bardzo wczesnym etapie

reklama
@Rogata1298 Zastanów się, jak wpłynie na Twoje życie wynik nieprawidłowy kariotypu, a jak wpłynie prawidłowy. Bardzo rzadko jest tak, że genetyk powie, że nie możecie mieć wspólnych dzieci, że wszystkie będą chore. Co najwyżej, że jest jakieś prawdopodobieństwo poczęcia (? urodzenia ?) chorego dziecka. Poza tym, gdy wyjdzie Ci nieprawidłowy kariotyp to najczęściej okazuje się, że z tą nieprawidłowością można żyć (Ty żyjesz) i że nie ma pewności, czy to ma wpływ na płodność. A w przypadku prawidłowego kariotypu nie ma gwarancji, że dziecko nie będzie miało przypadkowej wady i to śmiertelnej. Samo w sobie badanie nie jest bez sensu, bo może uchronić parę przed długim lub kosztownym leczeniem niepłodności, podczas gdy śmiertelność ich dzieci jest najsilniej podyktowana wadami genetycznymi. Ale Ty i tak będziesz brała heparynę i acard bo masz wskazania hematologiczne, więc kariotyp nic nie zmieni. Wg mnie lepiej stanąć w kolejce na nfz, podjąć ryzyko starań na lekach i nawet w ciąży zgłosić się na bezpłatne badanie kariotypu. Pieniądze "zaoszczędzone" na kariotypach wydałabym na inne badania, ktore na nfz trudno wyszarpać, od badania nasienia począwszy. Chyba, że dopuszczasz rozstanie lub trwałą antykoncepcję w przypadku złego kariotypu.

Robiłaś ANA? Dodatni LA być może wychodzi Ci od krzepnięcia, ale warto sprawdzić, czy nie ma czegoś toczniowego na rzeczy. Homocysteinę? Ja mam bardzo podobne wyniki do Twoich, ale bez wywiadu zakrzepicy i zniską homocysteiną. Do tego polimorfizmy mthfr i pai. I w związku z tym zalecenie acard, heparyna (decydujący był tu niedobór białka S i dodatni LA), kwas foliowy metylowany ok. 800 mikrogr., B12 metylowana 1000 mikrogr. w ciąży (witaminy wprost mają związek z mthfr, ale one są ważne w procesach krwi i wg hematologa chronią przed zakrzepem). Przewrotnie, 3 dzieci urodziłam bez tych leków a 2 wczesne ciąże ("puste jajo" wyłyżeczkowane w 10 tc, ale to raczej poronienie zatrzymane ok. 6tc i "biochemiczna" czyli samoistne ok. 4tc) poroniłam jak jeszcze miałam ujemny LA i niskie ANA.

Ostatnia edycja:
Dziś 15 października...
Dzień Dziecka Utraconego.
Pamiętamy...
IMG_20200914_222916.jpg

Moje ciążę też zatrzymały się jest na w 8tc A druga niby w 7 ale obraz był jak na 6. Trzecia ciąża z heparyna bez problemów ;) zapytałam zy warto robić, więc wyrażam swoje zdanie tylko. Jeśli chcesz zrobić to możesz, tylko wtedy nie ma o co nas pytać :p ale ją myślę że to krzepliwość. bo wyniki wskazują że jest ewidentny problem. A krzepliwosc również może zaszkodzić ciąży na bardzo wczesnym etapie

@roki_1991 Ty się znasz na tym, co wskazuje na problemy z krzepliwością? Bo ja tez miałam puste jajo i brak akcji serca. Tylko chciałam się dowiedzieć jakie wskaźniki mogą o tym decydować?

reklama
Ok. U mnie tromobfilia Ok, antyfosfolipidowy - komórki NK wysokie i chyba ANA2 dodafnie
Gdy teraz jesteś w ciąży i będziesz szła na rutynowe badania krwi, to możesz zrobić przeciwciała przeciwko kardiolipinowe i beta 2 glikoproteinie IgM i IgG. To jest na zespół antyfosfolipidowy i może się uaktywniać w ciąży. Mnie ginekolog kazał robić ja początku każdej ciąży (zawsze miałam ujemne). Ale ja nigdy nie brałam aspiryny ani heparyny, więc jeśli Ty bierzesz (przepraszam, nie pamiętam), to te badania mogą Ci tylko dać papierowe potwierdzenie, że masz APS i nic więcej. Wydasz pieniądze a pewności, że APS jest winny poronieniom mieć nie będziesz.

Do góry