Charlotte21
Fanka BB :)
Hej.Hej Dziewczyny. Z jakim lekarzem konsultowałyście wynik badań na mutacje pai 1? Mi ginekolog mówi że mam iść do immunologa żeby zadecydował o acardzie i ewentualnie heparynie. Czy to dobra specjalizacja? Podobno genetyk albo hematolog jest od tego? Plus mam zrobić badanie komórek nk i też do tego samego lekarza z tym uderzać.
Czy orientujecie się czy mogę się starać i w tym samym cyklu zrobić badanie komórek nk? Czy gdyby się udało w tym cyklu to wynik badania będzie wiarygodny i zdążę zareagować lekami?
Lepiej do immunologa. Ja miałam ginekologa immunologa i przepisała na podstawie pai-1 acard i heparynr. Dwóch genetyków poinformowalo mnie ze moj wynik badania nie ma nawet wskazan do acardu. w większości przypadków przy pai-1 dają te leki profilaktycznie. Co do komórek nk, to jestem przykładem ich działania na ciążę. Pierwsza strata była przez nie, przed druga strata juz brałam wlewy z Intralipidu na obniżenie ich działania. Ale bylabwada genetyczna wiec i tak nie było szans. Trzecia ciąża juz na wlewach i sterydzie Encorton. (Teraz mam 2 miesięczna corke)
Z tego co pamiętam to komórki nk robi się w odpowiednim momencie cyklu i trochę się na wynik czeka. Wiec obawiam się że w jeden cykl sie nie wyrobisz. Poza tym kezeli chodzi o wlewy to warto mieć kilka wcześniej. U mnie akurat sie udało bez wcześniejszych wlewów. Dopiero od pozytywnego testu od razu wlewy i steryd o heparyna i acard.
Proponuje najpierw diagnostykę. Lepiej nie mieć do siebie pretensji ze sie nie poczekało. Zgoadnozuj o dopiero działacie. to akurat moje zdanie jak coś to pytaj. Odpowiem na tyle ile potrafię.