reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hej Dziewczyny. Z jakim lekarzem konsultowałyście wynik badań na mutacje pai 1? Mi ginekolog mówi że mam iść do immunologa żeby zadecydował o acardzie i ewentualnie heparynie. Czy to dobra specjalizacja? Podobno genetyk albo hematolog jest od tego? Plus mam zrobić badanie komórek nk i też do tego samego lekarza z tym uderzać.
Czy orientujecie się czy mogę się starać i w tym samym cyklu zrobić badanie komórek nk? Czy gdyby się udało w tym cyklu to wynik badania będzie wiarygodny i zdążę zareagować lekami?
Hej.
Lepiej do immunologa. Ja miałam ginekologa immunologa i przepisała na podstawie pai-1 acard i heparynr. Dwóch genetyków poinformowalo mnie ze moj wynik badania nie ma nawet wskazan do acardu. 🤔 w większości przypadków przy pai-1 dają te leki profilaktycznie. Co do komórek nk, to jestem przykładem ich działania na ciążę. Pierwsza strata była przez nie, przed druga strata juz brałam wlewy z Intralipidu na obniżenie ich działania. Ale bylabwada genetyczna wiec i tak nie było szans. Trzecia ciąża juz na wlewach i sterydzie Encorton. (Teraz mam 2 miesięczna corke)
Z tego co pamiętam to komórki nk robi się w odpowiednim momencie cyklu i trochę się na wynik czeka. Wiec obawiam się że w jeden cykl sie nie wyrobisz. Poza tym kezeli chodzi o wlewy to warto mieć kilka wcześniej. U mnie akurat sie udało bez wcześniejszych wlewów. Dopiero od pozytywnego testu od razu wlewy i steryd o heparyna i acard.
Proponuje najpierw diagnostykę. Lepiej nie mieć do siebie pretensji ze sie nie poczekało. Zgoadnozuj o dopiero działacie. 🙂 to akurat moje zdanie 😌 jak coś to pytaj. Odpowiem na tyle ile potrafię.

reklama
O dzięki! Czyli jednak moja ginekolog wie co robi wysyłając mnie do immunologa.
Z tego co widziałam, jeśli dobrze sprawdzałam to wynik komórek nk w 2 dni w Gdańsku w uck. Nie wiem czy to Ty mi właśnie nie polecałaś tego miejsca że dosyć tanio robią [emoji846]
Hej.
Lepiej do immunologa. Ja miałam ginekologa immunologa i przepisała na podstawie pai-1 acard i heparynr. Dwóch genetyków poinformowalo mnie ze moj wynik badania nie ma nawet wskazan do acardu. [emoji848] w większości przypadków przy pai-1 dają te leki profilaktycznie. Co do komórek nk, to jestem przykładem ich działania na ciążę. Pierwsza strata była przez nie, przed druga strata juz brałam wlewy z Intralipidu na obniżenie ich działania. Ale bylabwada genetyczna wiec i tak nie było szans. Trzecia ciąża juz na wlewach i sterydzie Encorton. (Teraz mam 2 miesięczna corke)
Z tego co pamiętam to komórki nk robi się w odpowiednim momencie cyklu i trochę się na wynik czeka. Wiec obawiam się że w jeden cykl sie nie wyrobisz. Poza tym kezeli chodzi o wlewy to warto mieć kilka wcześniej. U mnie akurat sie udało bez wcześniejszych wlewów. Dopiero od pozytywnego testu od razu wlewy i steryd o heparyna i acard.
Proponuje najpierw diagnostykę. Lepiej nie mieć do siebie pretensji ze sie nie poczekało. Zgoadnozuj o dopiero działacie. [emoji846] to akurat moje zdanie [emoji18] jak coś to pytaj. Odpowiem na tyle ile potrafię.

O dzięki! Czyli jednak moja ginekolog wie co robi wysyłając mnie do immunologa.
Z tego co widziałam, jeśli dobrze sprawdzałam to wynik komórek nk w 2 dni w Gdańsku w uck. Nie wiem czy to Ty mi właśnie nie polecałaś tego miejsca że dosyć tanio robią [emoji846]
Ja akurat ze Śląska 😄 wiec raczej nie. Pisałam jedynie o komórkach nk może. Ja akurat miałam panią ginekolog ktora miałam też uprawnienia immunologa. 🙂 w 2 dni to szybciutko. Ale dopytaj o termin, bo wiem ze odpowiednim momencie cyklu się je robi. No i to badanie przynajmniej 6 tygodni po poronieniu. (Chyba ).

To ktoś inny pisał :) ginekolog mi mówiła że 3-4 dni przed okresem i to nie jest badanie które trzeba do 6 tyg po poronieniu zrobić. W każdym cyklu w drugiej fazie poziom komórek rośnie:)
Ja akurat ze Śląska [emoji1] wiec raczej nie. Pisałam jedynie o komórkach nk może. Ja akurat miałam panią ginekolog ktora miałam też uprawnienia immunologa. [emoji846] w 2 dni to szybciutko. Ale dopytaj o termin, bo wiem ze odpowiednim momencie cyklu się je robi. No i to badanie przynajmniej 6 tygodni po poronieniu. (Chyba ).

To ktoś inny pisał :) ginekolog mi mówiła że 3-4 dni przed okresem i to nie jest badanie które trzeba do 6 tyg po poronieniu zrobić. W każdym cyklu w drugiej fazie poziom komórek rośnie:)
Hmmm. To ja na pewno czekalam z badaniem 🤔 ale w sumie nie pytałam czemu. Było li wszystko jedno wtedy. To super ze wszystko wiesz. Można podjąć kroki wtedy.

W każdym razie ja już jestem 8 tyg po a zanim zrobię przed okresem to pewnie zejdzie do 11 bo jeszcze owulacji nie miałam a 15 dc dzisiaj :)
Hmmm. To ja na pewno czekalam z badaniem [emoji848] ale w sumie nie pytałam czemu. Było li wszystko jedno wtedy. To super ze wszystko wiesz. Można podjąć kroki wtedy.

Hej Dziewczyny. Z jakim lekarzem konsultowałyście wynik badań na mutacje pai 1? Mi ginekolog mówi że mam iść do immunologa żeby zadecydował o acardzie i ewentualnie heparynie. Czy to dobra specjalizacja? Podobno genetyk albo hematolog jest od tego? Plus mam zrobić badanie komórek nk i też do tego samego lekarza z tym uderzać.
Czy orientujecie się czy mogę się starać i w tym samym cyklu zrobić badanie komórek nk? Czy gdyby się udało w tym cyklu to wynik badania będzie wiarygodny i zdążę zareagować lekami?
To ja pisalam o UCK ;) jeśli chodzi o te badania które masz to faktycznie lekarze często bez zaświadczenia od immuno nie chca przepisywać heparyny i acardu. Ale nie wiem czy znajdziesz w Trójmieście immuno który na pai da ci heparyne...ja byłam u Suchanek bo ona jest dosyć popularna w Trójmieście i mając pai, mthfr i obniżone białko s z wielką laską wypisała mi zaświadczenie że przy ciąży powinnam przyjmować heparyne... Musiałam się wręcz o to prosić... Na nk które kazała mi zrobić minut dwa miesiące po poronieniu(powiedziała że wcześniej nie są miarodajne jak dla niej) mimo że miałam 12% to nic mi nie dała i też niezbyt chętnie wypisuje encorton z tego co wiem (koleżanka do niech chodziła z gorszym wynikiem NK i nie dała).

A mi właśnie ginka kazała iść do Suchanek [emoji848] jestem 8 tyg po poronieniu a zanim dotrwam do okresu to zejdzie pewnie do 11 tyg.
Białko mam w normie.

To ja pisalam o UCK ;) jeśli chodzi o te badania które masz to faktycznie lekarze często bez zaświadczenia od immuno nie chca przepisywać heparyny i acardu. Ale nie wiem czy znajdziesz w Trójmieście immuno który na pai da ci heparyne...ja byłam u Suchanek bo ona jest dosyć popularna w Trójmieście i mając pai, mthfr i obniżone białko s z wielką laską wypisała mi zaświadczenie że przy ciąży powinnam przyjmować heparyne... Musiałam się wręcz o to prosić... Na nk które kazała mi zrobić minut dwa miesiące po poronieniu(powiedziała że wcześniej nie są miarodajne jak dla niej) mimo że miałam 12% to nic mi nie dała i też niezbyt chętnie wypisuje encorton z tego co wiem (koleżanka do niech chodziła z gorszym wynikiem NK i nie dała).

Załączniki

• Screenshot_20200714-223937_Chrome.jpg
    Screenshot_20200714-223937_Chrome.jpg
    138,9 KB · Wyświetleń: 61
  • Screenshot_20200714-163958_Gallery.jpg
    Screenshot_20200714-163958_Gallery.jpg
    163,1 KB · Wyświetleń: 64
  • Screenshot_20200714-163749_Word.jpg
    Screenshot_20200714-163749_Word.jpg
    306,5 KB · Wyświetleń: 63
reklama
Do góry