reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Charlotte21 tak szybko poczułaś ruchy? Właśnie przeczytałam, że kobiety, które są w pierwszej ciąży czują ruchu kolo 20 tc a nawet później.
Ja wg OM mam 19+1 i nic. Przynajmniej tak mi się wydaje. Jakies bulgotki są ale to pewnie układ trawienny. Skoro piszesz, że nie da się tego z pomylić to pewnie nie są ruchu ;)
Na tak wczesnym etapie często te ruchu występowały u Ciebie?
Kiedy to poczułam pierwszy raz nie bylam pewna. Jak ruchy zaczęłam później czuć, to potwierdziło się że ten bulgotek był pierwszy. No ja nie miałam.zludzen że to nie jest coś innego. 🙂 i tez byłam w szoku, bo to była co prawda 3 ciąża ale poprzednie trafiłam w 8 i 10 tc.
Każda ma indywidualnie. Wszystko podobno zależy od wieku czynników. Wagi, gdzie się Maluch zagniezdzil, wieki, ilości ciąż i porodow itp. Ruchy nie były częste. Kilka na dzień. Nie więcej. Ale z dnia na dzień coraz bardziej odczuwalam. Kilka razy przystawialam rękę ciepła do macicy i czekałam aż Malutka (wtedy jeszcze nie wiedziałam kto mieszka, chociaż wszyscy twierdzili że będzie chłopak to mi się śniłaś corka) podskoczy. I to takie orzelewanie potem jest. No i tutaj oczywiście dochodzi kolejny strach i analiza. Ilość ruchów, czy czuć, co zrobić aby kopał. Może właśnie nytrzba się położyć na plecach. Przyłożyć rękę, pomowoc teoche docbrzuchs i akurat może zdecyduje się na fikolka 💪👍

reklama
A kiedy najlepiej zrobić te badania? Co do anty xa W diagnostyce jest napisane:
"W przypadku monitorowania heparyny drobnocząsteczkowej (LMW),próbkę krwi do oznaczania aktywności anty -Xa pobiera się zazwyczaj 4 godziny po podaniu dawki heparyny LMW, kiedy stężenie jest najwyższe.
Badanie to można również wykonywać w dowolnym czasie lub przy najniższym stężeniu (bezpośrednio przed podaniem kolejnej dawki) jeżeli zachodzi podejrzenie upośledzonego wydalania heparyny z organizmu "
Najlepiej zrobić 4h po podaniu heparyny. Tylko dobrze ją brać przez jakiś okres, np tygodnia. Tyle też czeka się na badanie płytek krwi.

Kojarzę z forum jak pisałaś właśnie że byłaś u niego raz. Czyli z tymi komórkami nie jest tak źle jak sterydy można brać tylko.
A pamiętasz za ile to badanie? Do diagnostyki się dodzwonić to dramat a na stronie nie podają ceny tego badania. Przepraszam za tyle pytań. Ile razy poroniłaś?
Mi w sumie z badań zostały tylko komórki nk właśnie, a z pozostałych niewiele wynika, no może tylko acard by się przydał na pai1.

Mi lekarz powiedział, że Acard i Heparyna później,ale dlatego, że ja mam wersję homo czyli tą gorszą, od obojga rodziców przy PAI. Więc to chyba zależy od lekarza i innych czynników ;)

O czym mówi to badanie NK? Bo mi jeszcze w zasadzie tylko to zostało i się zastanwiam a u mnie w mieście problem z miejscem zrobienia tych badań i jaki powinien być poziom?

@maeria sorki za głupie pytanie przy wyższej homocysteinie lepiej się wstrzymać ze staraniami?

@Paula919191 to już tak blisko? Dopiero co pamiętam początek [emoji846]
Niby blisko a mi już się cierpliwość kończy, chciałabym już rodzic 😁😅 ale też pamiętam dzień w ktorym zrobiłam test a dziś ciężko się schylić żeby zapiąć buty bo brzuch przeszkadza 😄
@Charlotte21 tak szybko poczułaś ruchy? Właśnie przeczytałam, że kobiety, które są w pierwszej ciąży czują ruchu kolo 20 tc a nawet później.
Ja wg OM mam 19+1 i nic. Przynajmniej tak mi się wydaje. Jakies bulgotki są ale to pewnie układ trawienny. Skoro piszesz, że nie da się tego z pomylić to pewnie nie są ruchu ;)
Na tak wczesnym etapie często te ruchu występowały u Ciebie?
Ja też szybko poczułam ruchu jakoś w 17tygodniu ciąży i to pierwsza tak wysoka ciąża u mnie bo wcześniej dotrwałam do13 i 11tygodnia więc chyba nie ma reguły że jak pierwsza ciąża to później się czuje. Ale na początku tych ruchów nie czuje sie codziennie :) moja znajoma poczułam dopiero w okolicach 22tygodnia więc bądź cierpliwa :)

Komórki nk to komórki które mogą zabijać obcy obiekt że tak powiem w Twoim ciele. Z tego co czytałam to do 10% jest ok. Moja gin mówiła że nie wszędzie to robią ale w diagnostyce robią :)
Ja jeszcze tego badania nie zrobiłam bo to trzeba kilka dni przed miesiączką. Zobaczę czy ginekolog na monitoringu uprze się żeby to sprawdzać.
Mi lekarz powiedział, że Acard i Heparyna później,ale dlatego, że ja mam wersję homo czyli tą gorszą, od obojga rodziców przy PAI. Więc to chyba zależy od lekarza i innych czynników ;)

O czym mówi to badanie NK? Bo mi jeszcze w zasadzie tylko to zostało i się zastanwiam a u mnie w mieście problem z miejscem zrobienia tych badań i jaki powinien być poziom?

@maeria sorki za głupie pytanie przy wyższej homocysteinie lepiej się wstrzymać ze staraniami?

Komórki nk to komórki które mogą zabijać obcy obiekt że tak powiem w Twoim ciele. Z tego co czytałam to do 10% jest ok. Moja gin mówiła że nie wszędzie to robią ale w diagnostyce robią :)
Ja jeszcze tego badania nie zrobiłam bo to trzeba kilka dni przed miesiączką. Zobaczę czy ginekolog na monitoringu uprze się żeby to sprawdzać.

Dzięki, a to musialabym isc juz teraz to nie wiem czy się uda wybra, no nic zobaczymy :)

To bardzo zależy. Ja brałam w ciąży co 2 tygodnie najpierw, potem co 3 tygodnie. Wtedy weszłam na połówki. 🙂 ale da tutaj historię dziewczyn które miały co tydzień A i nawet kilka w tygodniu. 🤔 także zależy od lekarza.

Zazdroszczę że jesteś jeszcze przed 🤗 cudowne uczucie. Wspaniałe. Pamiętam to jak dziś. To był 17 tc. Wróciłam z wizyty. Siedzialam przed komputerem i pracowałam i nagle taki bulgotek dziwny. To zupełnie cis innego niż gazy 🤭 ale różne są terminy poczucia Malucha 🤗 potem jest coraz fajniej.
Oj ja tez zazdroszczę 🤗 ciąża to najpiękniejszy czas w życiu kobiety .. chociaz🤭 może nie każdej 😅 ja bym mogła być w ciąży całe życie 🤭😂 Haha tylko żeby mi ten stres ktoś wyłączył w głowie ... Ale ja już marze o tym żeby czuć dzieciątko w moim brzuchu, a niekoniecznie żeby już się urodziło 😅🙈
I tez poczułam pierwsze ruchy 17+1 dokładnie ... jak leżałam na brzuchu. Nie dalo się tego pomylić z czymś innym.. nie był to kopniak, lecz takie przepłyniecie 🥰 tęsknie za tym niemiłosiernie!🙈
@Takaja123 Trzym za Was kciuki! ✊✊ najważniejsze ze już znaleźliście lekarza, który was pokieruje i dobrze zajmie się mężem ...👍 teraz powinno być w końcu z górki 😘

Najlepiej mieć homocysteinę na poziomie 6-8. Podwyższony jej poziom może wiązać się z wadami wrodzonymi płodu, spowolnienia jego wzrastania czy stanu przedrzucawkowego, hipotrofią dziecka. Poza tym w paru miejscach zetknęłam się ze stwierdzeniem, że wysoki poziom homocysteiny jest powiązany z zespołem Downa u dzieci.

Poza tym: " zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, zawału serca, choroby zakrzepowej oraz takich chorób neurodegeneracyjnych jak Parkinson czy choroba Alzheimera ".

Dodatkowo mając mutację MTHFR mam predyspozycję do wysokiej homocysteiny.

Reasumując, patrząc na mój przypadek, gdzie mam mutację MTHFR i Leiden V - całe życie powinnam kontrolować poziom homocysteiny dla własnego zdrowia, bo to się wszystko zazębia i oddziałuje na siebie. U mnie w rodzinie było dużo udarów, zawałów, więc muszę się pilnować.

Jeszcze raz pytam te z Was, które przyjmowały / przyjmują heparynę - jakie macie dawki? Dajcie proszę znać.

reklama
Najlepiej mieć homocysteinę na poziomie 6-8. Podwyższony jej poziom może wiązać się z wadami wrodzonymi płodu, spowolnienia jego wzrastania czy stanu przedrzucawkowego, hipotrofią dziecka. Poza tym w paru miejscach zetknęłam się ze stwierdzeniem, że wysoki poziom homocysteiny jest powiązany z zespołem Downa u dzieci.

Poza tym: " zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, zawału serca, choroby zakrzepowej oraz takich chorób neurodegeneracyjnych jak Parkinson czy choroba Alzheimera ".

Dodatkowo mając mutację MTHFR mam predyspozycję do wysokiej homocysteiny.

Reasumując, patrząc na mój przypadek, gdzie mam mutację MTHFR i Leiden V - całe życie powinnam kontrolować poziom homocysteiny dla własnego zdrowia, bo to się wszystko zazębia i oddziałuje na siebie. U mnie w rodzinie było dużo udarów, zawałów, więc muszę się pilnować

No ja też mam mthfr i wysoka homocysteine właśnie zajęłam się jej zbijaniem i nie wiedziałam, że lepiej się wstrzymać żaden lekarz mi o tym nie mówił.

Do góry