reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Jeszcze raz pytam te z Was, które przyjmowały / przyjmują heparynę - jakie macie dawki? Dajcie proszę znać.
Ja brałam profilaktyczną 0.4
No ja też mam mthfr i wysoka homocysteine właśnie zajęłam się jej zbijaniem i nie wiedziałam, że lepiej się wstrzymać żaden lekarz mi o tym nie mówił.
Ja też czekałam ze staraniami

reklama
Ja mam przepisany neoparin podczas starań 0,4 a już w ciąży 0,6. Zastanawiam się czy to nie za mało.

Jak teraz przechowujecie heparynę? Ja mam spory zapas i nie mogę trzymać jej w lodówce (potem ma się tylko miesiąc na zuzycie).

W sumie raz miałam taki okrojony monitoring cyklu, ale owu nie wystąpiła, teraz pęcherzyki też były małe, bez dominującego. Ale nawet jak miałam regularne cykle to owu czułam dopiero koło 18-19dc, nigdy koło 16.

To nie jestem przekonana czy powinnaś brać ten progesteron od 16 dnia cyklu. Moim zdaniem najpierw należałoby sprawdzić kiedy występuje owulacja albo monitoring albo testy owu i wprowadzić leki. Tak to sobie jeszcze bardziej pomieszasz w cyklu.

@monika1708 ale super, że już coś poczułaś. Ja dziś leżałam z rękami na brzuchu z pół godziny i próbowałam coś poczuć ale niestety nic...
To w którym tygodniu ciąży będziesz na tych połówkowych? Trzymam kciuki! Daj znać :)

@Charlotte21 @Paula919191
No to sobie jeszcze pewnie poczekam. U mnie też niby druga ciąża ale pierwsza skończyła się w 8 tygodniu. Czytałam też, że osoby szczupłe czują szybciej. Ale ja mam wagę prawidłową. Nie jestem przy kości. Muszę cierpliwie czekać :)
Mam nadzieję, że nie mylę pracy jelit z ruchami małej 😁
Za tydzień wizyta więc zapytam lekarza prowadzącego.

Ja mam przepisany neoparin podczas starań 0,4 a już w ciąży 0,6. Zastanawiam się czy to nie za mało.

Jak teraz przechowujecie heparynę? Ja mam spory zapas i nie mogę trzymać jej w lodówce (potem ma się tylko miesiąc na zuzycie).
Wynieś do najzimniejszego pomieszczenia heparynę i tam przechowuj.
Teraz dopiero doczytałam, że masz v-laiden. To, co zaproponował lekarz jest całkiem rozsądne jeśli nie masz nadwagi. Jak zajdziesz w ciążę robisz 0,6 testujesz wcześnie, więc sobie poradzisz. Najlepiej od razu zrób betę by mieć pewność. Robisz betę, a razem z nią ddimery i jak masz problemy z tarczyca to TSH. Przez pierwszy tydzień od testu co 48h (3 razy w tygodniu wystarczy). Po tygodniu zrób morfologię by sprawdzić płytki krwi. Raczej nie powinno być problemu. Wtedy też zrób sobie badania anty xa i będziesz wiedziała, czy dawka jest odpowiednia.
Ddimery badaj regularnie by sprawdzać, czy nie wzrastają zbyt szybko.

Dziewczyny, czy któraś z Was pomoże mi z interpretacją tych wyników? Nie chce grzebać w internecie bo ja tylko wyłapuje złote informacje że to zwiększa prawdopodobieństwo porobie nawykowych, chorób dziecka itd ☹️ bardzo zmartwiły mnie te wyniki 😞 na konsultacje z genetykiem dopiero będę się umawiać.

Próbka zabezpieczona podczas poronienia niestety nie pozwoliła potwierdzić lub wykluczyć wad genetycznych zarodka 🙄😞
IMG_20200706_123407.jpg

reklama
Jeszcze raz pytam te z Was, które przyjmowały / przyjmują heparynę - jakie macie dawki? Dajcie proszę znać.
Ja brałam tylko 0,4 cała ciążę. mimo iż moja waga jest wysoka,lekarka nie widziała powodów dla zwiększenia dawki. Badania były okej, więc zostało 0,4

Normalnie w szafce, dziś gdzie jest w miarę najgłośniej

Dziewczyny, czy któraś z Was pomoże mi z interpretacją tych wyników? Nie chce grzebać w internecie bo ja tylko wyłapuje złote informacje że to zwiększa prawdopodobieństwo porobie nawykowych, chorób dziecka itd ☹ bardzo zmartwiły mnie te wyniki 😞 na konsultacje z genetykiem dopiero będę się umawiać.

Próbka zabezpieczona podczas poronienia niestety nie pozwoliła potwierdzić lub wykluczyć wad genetycznych zarodka 🙄😞
Zobacz załącznik 1144369
Spokojnie, nie ma tragedii. W ciąży obowiązkowo heparyna, i to nie profilaktyczna dawka tylko już większa. Do tego pewnie acard. Mając mthfr zbadaj homocysteine i poziom kwasu foliowego. Na tej podstawie będzie trzeba dobrać witaminy jakie zażywać :) nie denerwuj się, nie jest zle

Do góry