reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@Lu_cy no ja to doskonale rozumiem ale to są podstawy i nic dziwnego, że mój mąż nie chciał iść do lekarza jak za każdą wizyta ironicznie lekarz mówił, że mu się wydaje, że ma problem. Jedynie co to tabletki na erekcję no to słabo trochę.

@Lu_cy no ja to doskonale rozumiem ale to są podstawy i nic dziwnego, że mój mąż nie chciał iść do lekarza jak za każdą wizyta ironicznie lekarz mówił, że mu się wydaje, że ma problem. Jedynie co to tabletki na erekcję no to słabo trochę.
Do mnie to w ogóle nie dociera że lekarz może tak powiedzieć do pacjenta.. A który lekarz Wam to zlecił? Idziecie znowu do niego? Może będzie w końcu jakiś ogarnięty

@Lu_cy to czwarty urolog, który podszedł do sprawy jak trzeba tak na prawdę. Wszędzie chodził prywatnie i zero zainteresowania. Jutro mąż będzie dzwonił i może już uda się umówić na wizytę. Jeśli nie to pójdzie do rodzinnego, który ma specjalizacje z endokrynologii i może pokieruje co zrobić.

A te wlewy robi normalnie ginekolog? Jakie to są koszty?
Wlewy robią pielęgniarki. Ja miałam e klinice robione. Koszt całej dawki to 400 zł, połówka to 200 zł. Wiem że są dziewczyny które ogarnialy sobie recepte na intralipid i pielęgniarkę które przychodziła i im podłączala. Wtedy wychodzi znacznie znacznie takiej. Ale ja się bałam. Chciałam być pod kontrolą. 😁 ale jakbym miała częściej wlewy to pewnie już bym się skusiła.

A co ile to się powtarza w ciąży?
Wlewy robią pielęgniarki. Ja miałam e klinice robione. Koszt całej dawki to 400 zł, połówka to 200 zł. Wiem że są dziewczyny które ogarnialy sobie recepte na intralipid i pielęgniarkę które przychodziła i im podłączala. Wtedy wychodzi znacznie znacznie takiej. Ale ja się bałam. Chciałam być pod kontrolą. [emoji16] ale jakbym miała częściej wlewy to pewnie już bym się skusiła.

@Lu_cy to czwarty urolog, który podszedł do sprawy jak trzeba tak na prawdę. Wszędzie chodził prywatnie i zero zainteresowania. Jutro mąż będzie dzwonił i może już uda się umówić na wizytę. Jeśli nie to pójdzie do rodzinnego, który ma specjalizacje z endokrynologii i może pokieruje co zrobić.
No to trzymam kciuki. Pisz tu nam na bieżąco wszystko

Jaką dawkę heparyny brałyście w ciąży?

Ja podczas starań mam neoparin 0,4 i acard 75mg. Kiedy test wyjdzie pozytywny mam brać neoparin 0,6 a acard 150mg. Czytałam na grupie o trombofilii, że dawkę ustala się według wagi. Że część kobiet dostaje większe dawki i się zastanawiam.

U nas znów zielone światło wstrzymane. Homocysteina mi podskoczyła... jestem w szoku, bo biorę metylowane wersje B12, folian, cholinę i parę innych. Okazało się, że robiłam za małą przerwę między piciem aloesu a przyjmowaniem witamin i mi je najzwyczajniej w świecie aloes wypłukiwał... plus przestałam pić zakwas z buraków a on też mi zbijał homocysteinę. Rozżalona jestem, bo już miałam w ręku pozytywny test owu, już miały być przytulanki, a tu przyszedł wynik badania i szok. Myślałam, że to pomyłka lab, ale raczej niemożliwe. Także kolejne badania 31.07 i zobaczymy co z następnym cyklem. 🤞

Ostatnia edycja:
Jaką dawkę heparyny brałyście w ciąży?

Ja podczas starań mam neoparin 0,4 i acard 75mg. Kiedy test wyjdzie pozytywny mam brać neoparin 0,6 a acard 150mg. Czytałam na grupie o trombofilii, że dawkę ustala się według wagi. Że część kobiet dostaje większe dawki i się zastanawiam.

U nas znów zielone światło wstrzymane. Homocysteina mi podskoczyła... jestem w szoku, bo biorę metylowane wersje B12, folian, cholinę i parę innych. Okazało się, że robiłam za małą przerwę między piciem aloesu a przyjmowaniem witamin i mi je najzwyczajniej w świecie aloes wypłukiwał... plus przestałam pić zakwas z buraków a on też mi zbijał homocysteinę. Rozżalona jestem, bo już miałam w ręku pozytywny test owu, już miały być przytulanki, a tu przyszedł wynik badania i szok. Myślałam, że to pomyłka lab, ale raczej niemożliwe. Także kolejne badania 31.07 i zobaczymy co z następnym cyklem. [emoji1696]
Heparynę dobiera się do wagi. Ale na początku brania warto zrobić dwa badania. Ilość płytek krwi by sprawdzić czy nie ma małopłytkowości i anty xa, wtedy widać czy dawka jest prawidłowa, czy za mała. Sama waga nie wystarczy.
Pierwsza ciążę miałam głównie 0,4, trochę 0,6 i znów 0,4. A mam aps. Druga ciążę mialam niższa wagę, a większą dawkę, bo 0,6. Mniejszej nie mogłam brać. I gdyby nie wcześniejszy poród skonczylabym z dawką 0,8, bo za szybko gęstniała mi krew.

reklama
Heparynę dobiera się do wagi. Ale na początku brania warto zrobić dwa badania. Ilość płytek krwi by sprawdzić czy nie ma małopłytkowości i anty xa, wtedy widać czy dawka jest prawidłowa, czy za mała. Sama waga nie wystarczy.
Pierwsza ciążę miałam głównie 0,4, trochę 0,6 i znów 0,4. A mam aps. Druga ciążę mialam niższa wagę, a większą dawkę, bo 0,6. Mniejszej nie mogłam brać. I gdyby nie wcześniejszy poród skonczylabym z dawką 0,8, bo za szybko gęstniała mi krew.
A kiedy najlepiej zrobić te badania? Co do anty xa W diagnostyce jest napisane:
"W przypadku monitorowania heparyny drobnocząsteczkowej (LMW),próbkę krwi do oznaczania aktywności anty -Xa pobiera się zazwyczaj 4 godziny po podaniu dawki heparyny LMW, kiedy stężenie jest najwyższe.
Badanie to można również wykonywać w dowolnym czasie lub przy najniższym stężeniu (bezpośrednio przed podaniem kolejnej dawki) jeżeli zachodzi podejrzenie upośledzonego wydalania heparyny z organizmu "

Do góry