reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Powiedzcie mi proszę jak to jest z tym terminem porodu. Którego się trzymać? Tego z OM, tego z 1 badań prenatalnych? Czy w czasie trwania ciąży i z poszczególnych wymiarów dziecka, które mierzy lekarz może się termin zmienić? Jak było u Was?

Powiedzcie mi proszę jak to jest z tym terminem porodu. Którego się trzymać? Tego z OM, tego z 1 badań prenatalnych? Czy w czasie trwania ciąży i z poszczególnych wymiarów dziecka, które mierzy lekarz może się termin zmienić? Jak było u Was?
Mi zawsze lekarze mówili że najbardziej wiarygodny jest termin z pierwszego usg ok. 7tc. Ale jeśli masz małą rozbieżność między nim a om, to i tak będą patrzyli na ten z om.
Potem dzieci rosną we własnym tempie i termin w usg odnosi się tak naprawdę do wielkości dziecka, a nie realnego terminu [emoji4]

Dla przykładu podam Ci moje przypadki :
1. Różnica między OM a USG była 10dni (późna owu). Przyjechałam do szpitala 2 dni przed terminem z usg, wpisali mi 42tc [emoji23] Córka 3980. Wg ostatnich usg powinnam była już dawno urodzić [emoji23]
2. Różnica tylko 3 dni. Miałam cc wyznaczone po skończeniu 39tc wg om, dokładnie 39+2 [emoji4] Córka 3600.

@nnat. no akurat z 18,ale cóż Ty masz za pamięć [emoji44]

W sumie miała być 17,ale lekarz mój miał sajgon w szpitalu i nie dałby rady zrobić cc, więc wpisał mnie na następny dzień do koleżanki [emoji85]
Hahaha pamiętam okoliczności jak nagle zniknęłaś z forum i wrozylysmy czy to już po... 😁
Czyli coś z tym 17 było na rzeczy 😁

Niektóre, informacje tak gromadzę w głowie i to tak samo się... 😜
Owulacja w 19 dc, termin z OM 23 kwietnia, termin z karty ciąży 24.04, z usg 25.04.
Urodzilam 20 kwietnia, to było 39+5.
Mi zawsze lekarze mówili że najbardziej wiarygodny jest termin z pierwszego usg ok. 7tc. Ale jeśli masz małą rozbieżność między nim a om, to i tak będą patrzyli na ten z om.
Potem dzieci rosną we własnym tempie i termin w usg odnosi się tak naprawdę do wielkości dziecka, a nie realnego terminu [emoji4]
Też tak słyszałam z tym usg 6-7 tc :) tam też wychodziło koło 26 kwietnia jak dobrze pamiętam :)

Niby powinno się brać też z 1 prenatalnych, bo jest najdokladniejszy, zwłaszcza jeśli masz cykle długie i owu występuje później. Przy różnicy tygodnia czy więcej to jednak sporą różnica. Ale z doświadczenia wiem że lekarze wpisują do karty termin z om i potem.kazdy szpital się tego trzyma, co jest czasem gzagrożeniem

@Jivka to moja Marcelka uwielbiala od noworodka leżeć ma brzuszku - bardzo szybko nauczyła się obracać na niego z placków 😊 Ale może dlatego ze aż tal bardzo nie ulewala a teraz juz w ogóle nie ulewa. Moja jest z 4.12 więc dziela ponad 2 tygodnie 😉
@nnat. 1 ząbek wyszedł jak miała 5 miesięcy kolejny ze 3 dni później 😊
@Humhum u nas w szpitalu zawsze patrzą ma datę z usg prenetalnego 😊

reklama
@Humhum
@monika1708
Dziewczyny a przyjmujecie magnez? Miałyście robione posiewy z pochwy, posiewy moczu? W ciąży często robią się bezobjawowe infekcje. Dbajcie o siebie, bo lekarze jacy by dobrzy nie byli mogą zawieść. Miała, to w ostateczności na skurcze dobry jest magnez i odpoczynek. Ciągle leżeć nie można, bo macica się rozleniwia o jeszcze mocniej stawia, no chyba, że trzeba.

Do góry