reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Powiedzcie mi proszę jak to jest z tym terminem porodu. Którego się trzymać? Tego z OM, tego z 1 badań prenatalnych? Czy w czasie trwania ciąży i z poszczególnych wymiarów dziecka, które mierzy lekarz może się termin zmienić? Jak było u Was?

Powiedzcie mi proszę jak to jest z tym terminem porodu. Którego się trzymać? Tego z OM, tego z 1 badań prenatalnych? Czy w czasie trwania ciąży i z poszczególnych wymiarów dziecka, które mierzy lekarz może się termin zmienić? Jak było u Was?
Mi zawsze lekarze mówili że najbardziej wiarygodny jest termin z pierwszego usg ok. 7tc. Ale jeśli masz małą rozbieżność między nim a om, to i tak będą patrzyli na ten z om.
Potem dzieci rosną we własnym tempie i termin w usg odnosi się tak naprawdę do wielkości dziecka, a nie realnego terminu [emoji4]

Dla przykładu podam Ci moje przypadki :
1. Różnica między OM a USG była 10dni (późna owu). Przyjechałam do szpitala 2 dni przed terminem z usg, wpisali mi 42tc [emoji23] Córka 3980. Wg ostatnich usg powinnam była już dawno urodzić [emoji23]
2. Różnica tylko 3 dni. Miałam cc wyznaczone po skończeniu 39tc wg om, dokładnie 39+2 [emoji4] Córka 3600.

@nnat. no akurat z 18,ale cóż Ty masz za pamięć [emoji44]

W sumie miała być 17,ale lekarz mój miał sajgon w szpitalu i nie dałby rady zrobić cc, więc wpisał mnie na następny dzień do koleżanki [emoji85]
Hahaha pamiętam okoliczności jak nagle zniknęłaś z forum i wrozylysmy czy to już po... 😁
Czyli coś z tym 17 było na rzeczy 😁

Niektóre, informacje tak gromadzę w głowie i to tak samo się... 😜
Owulacja w 19 dc, termin z OM 23 kwietnia, termin z karty ciąży 24.04, z usg 25.04.
Urodzilam 20 kwietnia, to było 39+5.
Mi zawsze lekarze mówili że najbardziej wiarygodny jest termin z pierwszego usg ok. 7tc. Ale jeśli masz małą rozbieżność między nim a om, to i tak będą patrzyli na ten z om.
Potem dzieci rosną we własnym tempie i termin w usg odnosi się tak naprawdę do wielkości dziecka, a nie realnego terminu [emoji4]
Też tak słyszałam z tym usg 6-7 tc :) tam też wychodziło koło 26 kwietnia jak dobrze pamiętam :)

Niby powinno się brać też z 1 prenatalnych, bo jest najdokladniejszy, zwłaszcza jeśli masz cykle długie i owu występuje później. Przy różnicy tygodnia czy więcej to jednak sporą różnica. Ale z doświadczenia wiem że lekarze wpisują do karty termin z om i potem.kazdy szpital się tego trzyma, co jest czasem gzagrożeniem

@Jivka to moja Marcelka uwielbiala od noworodka leżeć ma brzuszku - bardzo szybko nauczyła się obracać na niego z placków 😊 Ale może dlatego ze aż tal bardzo nie ulewala a teraz juz w ogóle nie ulewa. Moja jest z 4.12 więc dziela ponad 2 tygodnie 😉
@nnat. 1 ząbek wyszedł jak miała 5 miesięcy kolejny ze 3 dni później 😊
@Humhum u nas w szpitalu zawsze patrzą ma datę z usg prenetalnego 😊

reklama
@Humhum
@monika1708
Dziewczyny a przyjmujecie magnez? Miałyście robione posiewy z pochwy, posiewy moczu? W ciąży często robią się bezobjawowe infekcje. Dbajcie o siebie, bo lekarze jacy by dobrzy nie byli mogą zawieść. Miała, to w ostateczności na skurcze dobry jest magnez i odpoczynek. Ciągle leżeć nie można, bo macica się rozleniwia o jeszcze mocniej stawia, no chyba, że trzeba.

Do góry