Słowo pisane to zawsze słowo pisane. I każdy to odbierze na swój sposób, więc nie łatwo o zła interpretację tak na prawdę. A heparyna jest dawana jak krew jest za gęsta czy za szybko krzepnie.
Kliniki niepłodności raczej słyną z dużej ilości badań, ale może napisz co miałaś robione? A może jednak u męża coś innego jest przyczyną? Coś co można poprawić jakimiś witaminami/leczeniem? Na facetach się nie znam, więc nie będę się wypowiadać.
Te badania które napisała, to są te co się tu zawsze przewijają
nic nowego [emoji14] ale prawda, jest tego sporo
Ja bardzo mocno trzymam kciuki za Ciebie o twoje maleństwo :*
Nie sądzę. Niedrozne jajowody to raczej wtedy gdy nie zachodIsz w ciążę. A puste jajo czy pęcherzyk świadczy o tym że plemniki się przedarl A komórka jakoś też przecież dostała się do macicy. Także to na pewno nie to.
Badania :
Biochemia - enzymy, białka: Homocysteina (HCY) w surowicy
Koagulologia - Białko C, Białko S, Antytrombina III (ATIII)
Detekcja mutacji c.665C>T (C677T) w genie MTHFR
Detekcja mutacji c.*97G>A (G20210A) w genie Protrombiny - czynnik II
Detekcja mutacji c.1286A>C (A1298C) w genie MTHFR
Detekcja mutacji c.1601G>A (Leiden) w genie Proakceleryny - czynnik V
Detekcja mutacji w genie CFTR
Detekcja mutacji w genie CFTR
Przeciwciała anty - kardiolipina IgM (ACAM),
Przeciwciała anty - kardiolipina
IgG (ACAG),
Przeciwciała anty - B2 glikoproteinie I IgM, Przeciwciała anty - B2 glikoproteinie I IgG
Kariotyp z limfocytów
Antykoagulant tocznia
LA1 dRVVT - test skriningowy
Prócz tego oczywiście wszystkie hormony badane i mąż również.
I męża wyniki były dosyć słabe więc poszukaliśmy dobrego urloga, który wykrył żylaki na jądrach. Pierwszy zabieg na usunięcie ich miał w 2018 roku, wyniki się polepszyły i zaszłam w ciążę pół roku po tym. Po poronieniu mąż zrobił kontrolne badanie nasienia i okazało się, że wyniki znów spadły. 'powtórka z rozrywki' Urolog, nawrot żylakow (tylko u 4% mężczyzn się to zdąża), zabied w styczniu 2019. Wyniki po 3 miesiącach po były tragiczne. 0 plemników. Nic. Zalecono wykonać biopsje jąder żeby sprawdzić czy w ogóle są produkowane i jesli tak to miały być zamrożone do in vitro. Mąż poleciał do PL na zabieg biopsji ale zrobił badanie kontrolne przed i... Plemniki nie dość, że się pokazaly to większość parametrów było w normie. I wtedy zaszłam w kolejna ciążę.
On jest na witaminach od 3 lat. Przyjmuje :kwas foliowy, Wit E, C 1000, Selen, Cynk, Koenzym Q10, Omega 3 i Lcarnityne.
Nie wiem czy jest coś jeszcze żeby mogły pomóc. Urolog i Androlog nie związany z klinika niepłodności uważaja, że mamy duże szanse na ciążę naturalna...
Przepraszam, że się tak rozpisalam ale nasza sytuacja nie należy do najłatwiejszych i najkrótszych.