aspekt
Fanka BB :)
I ja z tego powodu brałam mix kwasu foliowego i metylowanego, tym bardziej, że homocysteinę mam niską. Natomiast czytałam kiedyś pracę naukową/opracowanie, z którego zapamiętałam, że metyle są równie skuteczne (akurat szukałam info, czy trzeba ich brać więcej niż kwasu foliowego) w zapobieganiu wad cewy nerwowej, jednak potrzebny jest dłuższy czas ich brania przed zajściem w ciażę (24 tygodnie). Teraz szukałam tego artykułu, ale znalazłam inny, który jest zbieżny, ale z tym zastrzeżeniem, które podaje @roki_1991 : "Although there are no clinical trials on the effectiveness of 5-methylTHF in preventing NTDs, meta- bolic studies have shown that 5-methylTHF is a biologi- cally active form of the vitamin and it seems to be at least as effective as FA in improving folate biomarkers." A przyczyna błaha: "The costs of testing 5-methylTHF against FA would be extremely high."Też wiem że PTG zaleca branie zwykłego kwasu MIMO WSZYSTKO bo niby nie jest udowodnione że folian działa tak samo na rozwijające się dzieciątko.