reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Takaja123 nadal mam zwątpienie i jestem przygotowana na najgorsze. Wole się miło rozczarować. :) dziękuję za miłe słowa :* opowiadaj jak u Ciebie się sprawy mają ! Bo trzymam kciuki mocno. :)

@coco07 ja miałam polecone dwa suplementy FEMIBION lub Prenatal Uno. Brałam oba i stwierdzam, że lepiej się czuje po Prenatalu. Co prawda mam tylko mutację PAI-1 ale lekarka tez mówiła, że te suplementy też mają tą lepszą formę kwasu. Mi się bardzo polepszyły po nich wyniki kwasu foliowego :)

@Fado123 i też właśnie mam mieszane uczucia do do suplementów, bo ustawa farmaceutyki nie określa norm prawnych odnośnie wypisywania poszczególnych składników w suplementach. Nie ma norm prawnych, które określają co ma się tam znaleźć i tak naprawdę producenci leków mogą dać tam proszek do prania i napisać co im się podoba. Niestety. Potwierdzona to jest wiadomość. Dlatego tak sceptycznie podchodze do tych wszystkich suplementów dla ciężarnych. Stąd też często sprawdzam jak się mają w moim organiźmie moje witaminy aby mieć pewność, że faktycznie pomagają :)

reklama
@COCO w ciąży z synem też śniły mi się przyjemne rzeczy, po których budziła się ze skurczami. Wygląda na to, że to częsta przypadłość.
Byłam dzisiaj u endokrynolog, znów zaproponowała mi leczenie otyłości jakimś lekiem, ale miesięczny koszt prawie 400zł. To nie na moją kieszeń. Zostaje jeszcze operacja bariatryczna, której się boję i raczej się nie zgodzę. Druga kwestia, że przy tych lekach na dłuższy czas trzeba zapomnieć o ciąży. Jedyny lek, który mogą przyjmować starające się i ciężarne to metformina (czyli leki glucophage, metformax, siofor itp.)
A teraz kwestia TSH. Dozwolony poziom dla starających się to max. 2,5-2,6. Powiedział mi to już drugi endokrynolog.

Mam do Was jeszcze pytanie o testy owulacyjne. Jak już wyjdzie pozytywny, to znaczy że w jakim czasie powinna być owulka?

Czy jest tu ktoś, kto ma problem z niepękającymi pęcherzykami (zastrzyki ovitrelle,pregnyl...) ?
Ja zaszłam w ciąże (którą straciłam w 9tc) własnie w 4 cyklu dzięki zastrzykom.
Zastanawia mnie, czy jest szansa, ze po poronieniu i szybkim staraniom - jest szansa, ze pęcherzyki nagle zaczną naturalnie pękac? Czy raczej marne szanse?

@COCO w ciąży z synem też śniły mi się przyjemne rzeczy, po których budziła się ze skurczami. Wygląda na to, że to częsta przypadłość.
Byłam dzisiaj u endokrynolog, znów zaproponowała mi leczenie otyłości jakimś lekiem, ale miesięczny koszt prawie 400zł. To nie na moją kieszeń. Zostaje jeszcze operacja bariatryczna, której się boję i raczej się nie zgodzę. Druga kwestia, że przy tych lekach na dłuższy czas trzeba zapomnieć o ciąży. Jedyny lek, który mogą przyjmować starające się i ciężarne to metformina (czyli leki glucophage, metformax, siofor itp.)
A teraz kwestia TSH. Dozwolony poziom dla starających się to max. 2,5-2,6. Powiedział mi to już drugi endokrynolog.

Mam do Was jeszcze pytanie o testy owulacyjne. Jak już wyjdzie pozytywny, to znaczy że w jakim czasie powinna być owulka?

Powiem szczerze, że ja odpusciłam testy owulacyjne po tym, jak za każdym razem wychodziły mega pozytywny a się okazało, ze moje pęcherzyki nie pękały. Występował pik LH, nawet progesteron był wysoki a do owulki nie dochodziło. Wiem, bo miałam monitoringi i to mnie bardzo, ale to bardzo zdziwiło.
Progesteron w 21 dc miałam jak na ciężarną, a pęcherzyki się zapadały.

No i tutaj kiedyś się mocno nad tym zastanawiałam. Jeżeli chodzi o TSH. Bo ja zaszłam zarówno jak miałam koło 1,5 jak i miałam powyżej 2,6 a potem w ciąży skacze mi potem od razu do 3,8. I na razie mi mówiła endokrynolog, że przez taki czas to się nic nie stanie jak jest tak lekko podwyższona. Nie wiem jak ty masz wynik :)
A jeżeli chodzi o testy owulacyjne to ja proponuje w nie tak nie wierzyć :) Sama jestem tego przykładem. Zawsze na mnie działały i pokrywały mi się z monitoringiem, kuł mnie jajnik i wiedziałam kiedy. I wtedy kochałam się z mężem w ten dzień. Zapominając, że test robiony wieczorem wskazuje na owulacje, która mogła być już jakieś np 6 h wcześniej. A komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia od 12 do 48 h. A dodatkowo plemniki jak znajdą sięw organiźmie kobiety to muszą przejść około 6-8 h proces kapacytacji. Inaczej nie są zdolne do zapłodnienia. Więc wniosek skąd taki, że jak blisko owulacji to najczęściej jak się da :D

@Dmalw myślę, że tu coś podpowie na temat zastrzyków przy niepekajacych pęcherzykach @gigi_ :)
Po pozytywnym teście owulacyjnym powinna wystąpić od 24 do36 godz z tego co dobrze pamiętam i ja sobie bardzo chwale testy lh z rossmana mi dobrze wylapuje

@kasiula222 @coco07 dziękuję, że pytacie co u mnie. :) dziś mam 7dc niedlugo pewnie zaczniemy starania u mnie owulka jest dość późno więc nie spieszę się. Biorę nadal Miositogyn wróciłam do oeparolu i acardu. Zamierzam nadal sprawdzac owulke paskami ale na pewno nie będę mówić nic mężowi na ten temat żeby nie było niepotrzebnego stresu :D mam już ten żel conceive Plus i zobaczymy jak to wyjdzie :) jestem pozytywnie nastawiona na ten cykl :D

@Madlein powiem Ci, że u mnie lekarz co do tsh ma podobne zdanie i jak miałam wynik 2,44 to twierdził, że jest dobrze nawet przy podanych normach tak jest :)

@Charlotte21 i tu się z z Tobą zgadzam im bliżej owulacji tym częściej i więcej :D

Ostatnia edycja:
Takaja u mnie te testy owulacyjne się sprawdzają jak widać to był mój drugi cykl był . Były może ze dwa razy przytulanka w tym już takie naciągane bo wiedział mój że musi a wiadomo co się wtedy dzieje ;) ale jednak załapało .. hihi żeby tylko dobrze ale trzeba się pozytywnie nastawić dołowanie nic nie da.

Od jakichś 2h kłuje mnie z prawej strony brzucha, nie wiem o co chodzi :( dosyć często odczuwam te ukłucia :(

reklama
jesli chodzi o witaminy dla ciezarnych polecam stronke :)

mi po 2 cb w tym roku TSH wzroslo z 1,18 w styczniu do 1,68 w maju i gin powiedzil ze mam w czerwcu powtorzyc i jak mi sie utrzyma taki wysoki to da mi leki ... a nigdy z tarczyca nie mialam problemow , :(

za wszystkie co maja jutro wizyty trzymam kciuki !!

Do góry