reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Takaja123 nadal mam zwątpienie i jestem przygotowana na najgorsze. Wole się miło rozczarować. :) dziękuję za miłe słowa :* opowiadaj jak u Ciebie się sprawy mają ! Bo trzymam kciuki mocno. :)

@coco07 ja miałam polecone dwa suplementy FEMIBION lub Prenatal Uno. Brałam oba i stwierdzam, że lepiej się czuje po Prenatalu. Co prawda mam tylko mutację PAI-1 ale lekarka tez mówiła, że te suplementy też mają tą lepszą formę kwasu. Mi się bardzo polepszyły po nich wyniki kwasu foliowego :)

@Fado123 i też właśnie mam mieszane uczucia do do suplementów, bo ustawa farmaceutyki nie określa norm prawnych odnośnie wypisywania poszczególnych składników w suplementach. Nie ma norm prawnych, które określają co ma się tam znaleźć i tak naprawdę producenci leków mogą dać tam proszek do prania i napisać co im się podoba. Niestety. Potwierdzona to jest wiadomość. Dlatego tak sceptycznie podchodze do tych wszystkich suplementów dla ciężarnych. Stąd też często sprawdzam jak się mają w moim organiźmie moje witaminy aby mieć pewność, że faktycznie pomagają :)

reklama
@COCO w ciąży z synem też śniły mi się przyjemne rzeczy, po których budziła się ze skurczami. Wygląda na to, że to częsta przypadłość.
Byłam dzisiaj u endokrynolog, znów zaproponowała mi leczenie otyłości jakimś lekiem, ale miesięczny koszt prawie 400zł. To nie na moją kieszeń. Zostaje jeszcze operacja bariatryczna, której się boję i raczej się nie zgodzę. Druga kwestia, że przy tych lekach na dłuższy czas trzeba zapomnieć o ciąży. Jedyny lek, który mogą przyjmować starające się i ciężarne to metformina (czyli leki glucophage, metformax, siofor itp.)
A teraz kwestia TSH. Dozwolony poziom dla starających się to max. 2,5-2,6. Powiedział mi to już drugi endokrynolog.

Mam do Was jeszcze pytanie o testy owulacyjne. Jak już wyjdzie pozytywny, to znaczy że w jakim czasie powinna być owulka?

Czy jest tu ktoś, kto ma problem z niepękającymi pęcherzykami (zastrzyki ovitrelle,pregnyl...) ?
Ja zaszłam w ciąże (którą straciłam w 9tc) własnie w 4 cyklu dzięki zastrzykom.
Zastanawia mnie, czy jest szansa, ze po poronieniu i szybkim staraniom - jest szansa, ze pęcherzyki nagle zaczną naturalnie pękac? Czy raczej marne szanse?

@COCO w ciąży z synem też śniły mi się przyjemne rzeczy, po których budziła się ze skurczami. Wygląda na to, że to częsta przypadłość.
Byłam dzisiaj u endokrynolog, znów zaproponowała mi leczenie otyłości jakimś lekiem, ale miesięczny koszt prawie 400zł. To nie na moją kieszeń. Zostaje jeszcze operacja bariatryczna, której się boję i raczej się nie zgodzę. Druga kwestia, że przy tych lekach na dłuższy czas trzeba zapomnieć o ciąży. Jedyny lek, który mogą przyjmować starające się i ciężarne to metformina (czyli leki glucophage, metformax, siofor itp.)
A teraz kwestia TSH. Dozwolony poziom dla starających się to max. 2,5-2,6. Powiedział mi to już drugi endokrynolog.

Mam do Was jeszcze pytanie o testy owulacyjne. Jak już wyjdzie pozytywny, to znaczy że w jakim czasie powinna być owulka?

Powiem szczerze, że ja odpusciłam testy owulacyjne po tym, jak za każdym razem wychodziły mega pozytywny a się okazało, ze moje pęcherzyki nie pękały. Występował pik LH, nawet progesteron był wysoki a do owulki nie dochodziło. Wiem, bo miałam monitoringi i to mnie bardzo, ale to bardzo zdziwiło.
Progesteron w 21 dc miałam jak na ciężarną, a pęcherzyki się zapadały.

No i tutaj kiedyś się mocno nad tym zastanawiałam. Jeżeli chodzi o TSH. Bo ja zaszłam zarówno jak miałam koło 1,5 jak i miałam powyżej 2,6 a potem w ciąży skacze mi potem od razu do 3,8. I na razie mi mówiła endokrynolog, że przez taki czas to się nic nie stanie jak jest tak lekko podwyższona. Nie wiem jak ty masz wynik :)
A jeżeli chodzi o testy owulacyjne to ja proponuje w nie tak nie wierzyć :) Sama jestem tego przykładem. Zawsze na mnie działały i pokrywały mi się z monitoringiem, kuł mnie jajnik i wiedziałam kiedy. I wtedy kochałam się z mężem w ten dzień. Zapominając, że test robiony wieczorem wskazuje na owulacje, która mogła być już jakieś np 6 h wcześniej. A komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia od 12 do 48 h. A dodatkowo plemniki jak znajdą sięw organiźmie kobiety to muszą przejść około 6-8 h proces kapacytacji. Inaczej nie są zdolne do zapłodnienia. Więc wniosek skąd taki, że jak blisko owulacji to najczęściej jak się da :D

@Dmalw myślę, że tu coś podpowie na temat zastrzyków przy niepekajacych pęcherzykach @gigi_ :)
Po pozytywnym teście owulacyjnym powinna wystąpić od 24 do36 godz z tego co dobrze pamiętam i ja sobie bardzo chwale testy lh z rossmana mi dobrze wylapuje

@kasiula222 @coco07 dziękuję, że pytacie co u mnie. :) dziś mam 7dc niedlugo pewnie zaczniemy starania u mnie owulka jest dość późno więc nie spieszę się. Biorę nadal Miositogyn wróciłam do oeparolu i acardu. Zamierzam nadal sprawdzac owulke paskami ale na pewno nie będę mówić nic mężowi na ten temat żeby nie było niepotrzebnego stresu :D mam już ten żel conceive Plus i zobaczymy jak to wyjdzie :) jestem pozytywnie nastawiona na ten cykl :D

@Madlein powiem Ci, że u mnie lekarz co do tsh ma podobne zdanie i jak miałam wynik 2,44 to twierdził, że jest dobrze nawet przy podanych normach tak jest :)

@Charlotte21 i tu się z z Tobą zgadzam im bliżej owulacji tym częściej i więcej :D

Ostatnia edycja:
Takaja u mnie te testy owulacyjne się sprawdzają jak widać to był mój drugi cykl był . Były może ze dwa razy przytulanka w tym już takie naciągane bo wiedział mój że musi a wiadomo co się wtedy dzieje ;) ale jednak załapało .. hihi żeby tylko dobrze ale trzeba się pozytywnie nastawić dołowanie nic nie da.

Od jakichś 2h kłuje mnie z prawej strony brzucha, nie wiem o co chodzi :( dosyć często odczuwam te ukłucia :(

reklama
jesli chodzi o witaminy dla ciezarnych polecam stronke :)

mi po 2 cb w tym roku TSH wzroslo z 1,18 w styczniu do 1,68 w maju i gin powiedzil ze mam w czerwcu powtorzyc i jak mi sie utrzyma taki wysoki to da mi leki ... a nigdy z tarczyca nie mialam problemow , :(

za wszystkie co maja jutro wizyty trzymam kciuki !!

Do góry