reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Pytałam o bete HCG z krwi i wbrew temu co czytałam lekarka powiedziała mi, że beta HCG jest wykrywalna we krwi już 48h po zapłodnieniu. Czy to prawda?
Może coś źle zrozumiałaś - 48h, ale nie od zapłodnienia, tylko zagnieżdżenia :) Albo lekarka się przejęzyczyła.

@ivvonka Ale ładna ta Twoja Ala. Jak tak trzyma smoka, to nic a nic nie widać po niej, że jej coś dolega. Trzymam kciuki za zabieg bez komplikacji!

reklama
Gadałam z koleżanka która jest w 5 miesiącu i ona też bierze zwykły kwas foliowy.
Może koleżanka jest zdrowa ? Ja (I wiele innych tutaj dziewczyn) mam mutacje mthfr przy której trzeba brać metylowana formę kwasu foliowego, a zwykła wręcz szkodzi. I zamawiam przez Internet bo u nas w sklepach tego nie ma. pewnie większość różnych witamin można zamówić ze stron niemieckich i nie trzeba zamawiac z Polski.

Może koleżanka jest zdrowa ? Ja (I wiele innych tutaj dziewczyn) mam mutacje mthfr przy której trzeba brać metylowana formę kwasu foliowego, a zwykła wręcz szkodzi. I zamawiam przez Internet bo u nas w sklepach tego nie ma. pewnie większość różnych witamin można zamówić ze stron niemieckich i nie trzeba zamawiac z Polski.
Tak jest zdrowa, ale ja nie mam zdiagnozowanej mutacji mthfr, nawet nie miałam takich badań nigdy robionych. Pani w aptece powiedziała, że pierwszy raz słyszy o kwasie foliowym metylanowym. Kupiłam zwykły bez jodu z witaminą D3 oraz z witaminą B12 na trzy miesiące. Ta koleżanka, która mieszka 5 lat w Niemczech i jest w drugiej ciąży też nigdy nie słyszała o takim kwasie foliowym, żeby był dostępny w Niemczech. Ale jeśli faktycznie nie ma to po proszę by mama mi kupiła w Polsce i wysłała. A ten kwas foliowy metylanowy ma w sobie JOD?

Tak jest zdrowa, ale ja nie mam zdiagnozowanej mutacji mthfr, nawet nie miałam takich badań nigdy robionych. Pani w aptece powiedziała, że pierwszy raz słyszy o kwasie foliowym metylanowym. Kupiłam zwykły bez jodu z witaminą D3 oraz z witaminą B12 na trzy miesiące. Ta koleżanka, która mieszka 5 lat w Niemczech i jest w drugiej ciąży też nigdy nie słyszała o takim kwasie foliowym, żeby był dostępny w Niemczech. Ale jeśli faktycznie nie ma to po proszę by mama mi kupiła w Polsce i wysłała. A ten kwas foliowy metylanowy ma w sobie JOD?
Jest to łatwiej przyswajalna forma kwasu foliowego. Mój gin nie wiedząc czy mam mutacje czy nie zalecił jakis nowy kwas ktory ma w składzie i zwykła i aktywna formę i powiedział że właśnie taki teraz się zaleca z racji tego że wiele kobiet ma problem z przyswajaniem zwykłej formy kwasu. Jeśli nie masz podstaw do tego aby brać metylowany to bierz zwykly. Sprawdź sobie poziom homocysteiny to ci sporo podpowie czy masz wystarczająco w organizmie kwasu i innych witamin z grupy b, jeśli homocysteina wyjdzie wysoka to może być to znak że jednak organizm sobie nie radzi ze zwykłymi formami witamin. Nie ma jodu w nich, jest to sam kwas.

U mnie Pani w aptece ostatnio nie wiedziała że testy ciążowe mogą być o czułości 10 i 25... Więc tak... Tutaj dziewczyny są dużo mądrzejsze niż większość farmaceutów [emoji4]

@witch84 dwa razy pytałam. Powiedziała, że już w trakcie wędrówki po jajowodzie zapłodniona komórka wytwarza HCG. Pomyślałabym, że była zmęczona bo przyszłam na koniec jej pracy, ale podkreśliła ten jajowód. Zupełnie przewartościował mój świat :-D

@Oczekujaca123 trafiłaś bardzo dobrze :) już jesteś plisko 29tc jak ja się cieszę, że wszystko jest dobrze❤ słyszałam o tych operacjach na plodach ale nie wiedziałam, że już w Polsce robią te operacje. Zdradxisz nazwisko tego profesora? :)

@młoda1994 tutaj dziewcxyny wiedzę maja ogromną. Możesz zrobić badanie homocysteiny to będziesz wiedziała co i jak.
@Dzoana88 niekoniecznie wysoka homocysteina świadczy o mutacji mthfr u mnie homocysteina wyszła lekko w normie powiedzmy, że przedział był od 3 to mi wyszło 3,94,a mutacje mam.

@Madlein u mnie hcg wyszło przy najniższej wartości nie doszło do zagnierzdzenia nawet tylko do zapłodnienia i później spadło (ciąża biochemiczna) wiec może coś w tym jest :)

Ostatnia edycja:
reklama
Ostatnia edycja:
Do góry