reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Ufff... w końcu nadrobiłam te naście stron :p A nie było mnie tu 1 dzień :D
@Zabulinka_86 Bardzo Ci współczuje kochana :( to okropne, co przeżyłaś. Życzę dużo siły i wierze, ze będzie już dobrze❤️
Ja robiłam tez trombofilie, zamawiałam pakiet do domu ze strony testdna koszt 330 zł i pobierasz wymaz z policzka. Wyszła mi mutacja mthfr (z tego wiem ze muszę brać kwas foliowy metylowany) i mutacja leiden (jak uda się zajść w ciąże, muszę bić heparynę) także polecam to badanie zrobić..
@Lu_cy Maz już po badaniu, w poniedziałek maja być wyniki. Niestety nie udało się zrobić tez posiewu, bo był umówiony na 15 a tam mu powiedzieli, ze posiew można zrobić tylko rano:( i dzwonił do mnie czy to przekładamy i ma wracać czy zrobić bez tego posiewu. A skoro już tam był to kazałam mu to już zrobić. Mam nadzieje, ze nie wyjdzie jakiś błąd, bo chyba już się nie odważy tam pojechać nigdy w życiu :( mówił, ze czuł się zgwałcony :o:p rozumiem go, bo jakby mi tak ktos kazał dochodzić na zawołanie to bym oszalała :szok:

@coco07
Ufff... w końcu nadrobiłam te naście stron :p A nie było mnie tu 1 dzień :D
@Zabulinka_86 Bardzo Ci współczuje kochana :( to okropne, co przeżyłaś. Życzę dużo siły i wierze, ze będzie już dobrze❤
Ja robiłam tez trombofilie, zamawiałam pakiet do domu ze strony testdna koszt 330 zł i pobierasz wymaz z policzka. Wyszła mi mutacja mthfr (z tego wiem ze muszę brać kwas foliowy metylowany) i mutacja leiden (jak uda się zajść w ciąże, muszę bić heparynę) także polecam to badanie zrobić..
Hmm już sama nie wiem co robić. A ta trombofilia może być związana z żylakami? Jakieś 1,5 roku temu zauważyłam u siebie żylaki, niestety mój tata miał.
W pierwszej ciąży nic mi się nie działo.

Ufff... w końcu nadrobiłam te naście stron [emoji14] A nie było mnie tu 1 dzień :D
@Zabulinka_86 Bardzo Ci współczuje kochana :( to okropne, co przeżyłaś. Życzę dużo siły i wierze, ze będzie już dobrze[emoji3590]
@Lu_cy Maz już po badaniu, w poniedziałek maja być wyniki. Niestety nie udało się zrobić tez posiewu, bo był umówiony na 15 a tam mu powiedzieli, ze posiew można zrobić tylko rano:( i dzwonił do mnie czy to przekładamy i ma wracać czy zrobić bez tego posiewu. A skoro już tam był to kazałam mu to już zrobić. Mam nadzieje, ze nie wyjdzie jakiś błąd, bo chyba już się nie odważy tam pojechać nigdy w życiu :( mówił, ze czuł się zgwałcony :o:p rozumiem go, bo jakby mi tak ktos kazał dochodzić na zawołanie to bym oszalała :szok:
Trzymamy kciuki za wyniki :-)
@coco07

Hmm już sama nie wiem co robić. A ta trombofilia może być związana z żylakami? Jakieś 1,5 roku temu zauważyłam u siebie żylaki, niestety mój tata miał.
W pierwszej ciąży nic mi się nie działo.
Może być związana, u mnie tak jest. Mama ma okropne żylaki, zapalenia żył itp sytuacje. Poza tym w mojej rodzinie nagminne udary mózgu też były wskazaniem.

@Zabulinka_86 taka opisowka że strony luxmedu może dowiesz się coś wiecej

Najczęstszym objawem wrodzonej trombofilii jest zakrzepica żył głębokich kończyn dolnych. Trombofilia uznawana jest za jeden z głównych czynników ryzyka żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. Wykrywa się ją u 41% chorych z zakrzepicą żył głębokich. Ryzyko wystąpienia zakrzepicy jest największe u chorych z niedoborem antytrombiny.
Zmiany zakrzepowe warunkowane trombofilią wrodzoną lub nabytą mogą być przyczyną poronień nawracających, wewnątrzmacicznej śmierci płodu, przedwczesnego oddzielenia się łożyska oraz stanu przedrzucawkowego. Obecnie już w przypadku dwóch lub więcej poronień w jednym związku partnerskim zaleca się genetyczną diagnostykę w kierunku trombofilii.
Szacuje się, że mutacja Leiden w czynniku V odpowiada za ok. 20% powikłań położniczych, podczas gdy mutacja w czynniku II dotyczy ok. 10% przypadków. Ryzyko poronienia wzrasta, gdy dodatkowo obecne są polimorfizmy w genie MTHFR. U kobiet, u których wystąpiły nawykowe poronienia należy wykonać analizę czynnika V Leiden, mutację w genie protrombiny, a także analizę wybranych mutacji w genie MTHFR i PAI-I.
Pakiet Trombofilia Plus obejmuje:

- Mutacja V Leiden - Jedna z głównych wrodzonych przyczyn zwiększonego ryzyka zmian zakrzepowo-zatorowych w organizmie (w tym poronień)
- Czynnik V R2 (His1299Arg)- obecność polimorfizmu R2 w genie czynnika V zwiększa ryzyko trombofilii u osób będących nosicielami mutacji V Leiden.

Czynnik zwiększający ryzyko trombofilii (w przypadku współistnienia z mutacją V Leiden)
Częstość występowania tego polimorfizmu w populacji Polskiej szacuje się na 12%

- Mutacja protrombiny (G20210A)- odpowiedzialna za samoistne poronienia i patologie ciąży.

- Mutacja MTHFR (C677T i A1298C) - dwie najczęściej występujące mutacje odpowiadające za łagodne hiperhomocysteinemie będące czynnikiem ryzyka miażdżycy oraz zakrzepicy żylnej i tętniczej. Mutacje w genie MTHFR przyczyniają się również do poronień nawykowych (RPL) oraz zwiększają ryzyko występowania wad cewy nerwowej u płodu.

- PAI-1 (SERPINE1) 4G/5G (Inhibitor Aktywatora Plasminogenu)- czynnik łagodnych chorób zakrzepowo-zatorowych, choroby wieńcowej i zawału mięśnia sercowego wiążący się z podwyższeniem stężenia PAI-1 w surowicy.

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA
+ICI- Występowanie objawów choroby zakrzepowo-zatorowej,
- obciążenie rodzinne,
- epizody zakrzepowe w przeszłości,
- planowany zabieg chirurgiczny związany z koniecznością długotrwałego unieruchomienia,
- nawracające poronienia lub urodzenia martwego płodu,
- stosowanie antykoncepcji hormonalnej,

Dziś do zaniku objawów doszły lekkie brązowe plamienia.. Nie wiem czy wybrać się na IP, u nas od razu biorą takie kobiety za wariatki

Dziewczyny musze Wam opowiedzieć moja dzisiejszą historie z dnia dzisiejszego :D

Pora obiadowa ziemniaki już gotowe więc trzeba odcedzić, biorę gar pokrywke, rękawice i pod zlew żeby wylać wodę tuż obok zlewu stoi zmywarka oczywiście była otwarta,a niedaleko stało wiadro z serwatka. Wylewajac wodę z ziemniaków straciłam równowagę, poleciałam na te drzwi od zmywarki po czym wpadłam prosto do tego wiadra ale ziemniaki całe jakby ktoś się martwił, garnek trzymałam cały czas w górze siedząc w tym wiadrze :D :D

Dziewczyny musze Wam opowiedzieć moja dzisiejszą historie z dnia dzisiejszego :D

Pora obiadowa ziemniaki już gotowe więc trzeba odcedzić, biorę gar pokrywke, rękawice i pod zlew żeby wylać wodę tuż obok zlewu stoi zmywarka oczywiście była otwarta,a niedaleko stało wiadro z serwatka. Wylewajac wodę z ziemniaków straciłam równowagę, poleciałam na te drzwi od zmywarki po czym wpadłam prosto do tego wiadra ale ziemniaki całe jakby ktoś się martwił, garnek trzymałam cały czas w górze siedząc w tym wiadrze :D :D
No najważniejsze że ziemniaki całe [emoji1787]

reklama
Do góry