reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Destino ale super ksiezniczka, waleczny szkrabik :)

U mnie 31tc ale maly ma hipotrofie :( najpierw byl ponizej 10 centyla w 28tc a w 30tc juz ponizej 5 centyla. Kolejne usg za tydzien... tak ze znow ciaza ciezka i tony wylanych lez, prawdopodobnie rozwiazanie nastapi jeszcze wczesniej. Miala byc cc planowana w 38tyg ale jesli nic sie nie poprawi to mozliwe ze juz w okolicach 36tyg kurczaczek bedzie po tej stronie brzucha. Strasznie ciezki okres dla mnie przyznam szczerze.
@Oczekujaca123 zleci, moze powoli i z trudzikiem, ale zleci. Twoje skarby juz takie duze. 23tc... mam trudne skojarzenia z tym tygodniem, bo zaczelam krwawic i to byl poczatek mojego porodu. Nie mam jednak az tak zlych doswiadczen jak twoje. Minie, nie obiecuje, ale ufam gleboko, ze tym razem sie uda przetrwac i dotrwac do bezpiecznego czasu. Sciskam. Poki co popatrz na Helenke [emoji4] 26tc, przezyla, wam tez sie uda Zobacz załącznik 948199
@Destino wiem.. W złych chwilach myślę o Tobie, o Helence i o mojejpsycholog , która.pokazuje mi dzieciaczki z 25tc które mają już rok czy dwa i są.calkiem zdrowe ! Pracuje z ich rodzicami, obserwuje w szpitalu jak się rozwijają. Tak naprawdę 23-25tc jest najciezszy , niby poród.. niby ratują dzieci ale z 23 i 24tc szanse są marne.. po 25tym rosną i tego się trzymam ! Przypomnij mi kiedy dokładnie urodziłas Helenke? W sensie ile była w szpitalu?
Trzymam kciuki za Was ;* dałaś mi dużo wsparcia, i w dniach po stracie i w późniejszym etapie jak i teraz w ciąży. Jesteś cudowna osobą i wierzę, że Bóg nad Wami czuwa;*

@kb.karola90 oby! Dziękuję;*

@cukier.wanilinowy trzymam kciuki, żeby jednak waga wzrosła i mogłaś poczekać do 38tc;* przepływy, ciśnienie, cukrzyca wszystko Ok? Lekarz coś sugeruje w związku z hipotrofia?
A jakie imię wybraliście? Jak się czujesz ?

@cukier.waniliowy ciezki czas, ale oby ze szczesliwym zakonczeniem. Ile dzidzius wazy? Napatrzylam sie przez te 3 miesiace na dzieciaczki. Duzo bylo hipotrofikow. To silne dzieciaczki tyle, ze male wagowo. Czesto nie potrzebuja wspomagania oddechu i duzo jedza, choc brzuszki bola. Razem z Helenka wychodzila Alusia. Skrajny hipotrofik. Wazyla 800g w 31tc. Super dziewczyneczka nadrobila. A hipotrofia stwierdzona w 20tc. Tam duzo takich historii. Serce matki boli, wiadomo. Stres i niepewnosc. Jednak dobry szpital i bedzie dobrze

@kb.karola90 pisz to, co czujesz. Nauczylam sie, ze oby jak najpozniej maluszek sie urodzil tym lepiej dla wszystkich. Ciesze sie, ze juz jestescie tak daleko. Niedlugo, za 4tygodnie bedziecie sie witac. Super

@Oczekujaca123 Helenka urodzila sie okladnie w 26t2d ciazy z waga 900g. Przezyla, ale to byl dla niej bardzo trudny czas. Przed nami jeszcze niejedna walka. Wiem, ze od 25tc ratuja dzieci. To jednak nie jest dobry czas na rozwiazanie. Nie masz za duzego wyboru w tym temacie i zdaje sobie sprawe z tego, ze odchodzisz od zmyslow. Walczysz dzielnie i tego sie trzymaj, swoich sukcesow. Macie jak najdluzej razem siedziec, czytac bajki, moga byc 1001 nocy, smiac sie, opowiadac o domu, o tym co bedziecie robic jak sie urodza, spiewaj im piosenki, jak mozesz to tancz z nimi, niedlugo sloneczko zaswieci polezycie na kocyku [emoji12]. I tak do minimum 34tc. Bo jak nie.... [emoji4] tylko tak musisz myslec, pozytywnie.

Ostatnia edycja:
Oczekujaca tak, cisnienie mam ok, cukrzycy nie mam, przeplywy i lozysko, ilosc wod-w normie. Imienia nadal nie mamy zadnego. Mi madal ciezko sie tak do konca zwiazac, ciagle sie boje, znow powychodzily te problemy aktualne i ciagle boje sie straty. Nawet nie mam doslownie nic z wyprawki, postanowilam kupic jak sie urodzi i wszystko bedzie ok

Destino w 28 tyg mial niewiele ponad 900 a w 30 niewiele ponad 1100. Mimo ze przybral to spadl jednak z tego pod 10 do pod 5 percentyla :(

Lekarze nie wiedza co jest przyczyna, ja wogole w tej ciazy prawie nie tyje, mam mnustwo stresu i srednio z jedzeniem ale angielski lekarz sie upiera ze to raczej nie powinno byc przyczyna. Dodatkowo w tym kraju naprawde nie czuje sie bezpiecznie i pod dobra opieka, marzec bedzie dla mnie wykatkowo ciezki bo tak naprawde ciagle pod znakiem zapytania. Moze w kwietniu sie zdeklaruja kiedy bedzie ostatecznie to ciecie, jedyne czego chce zeby sie urodzil i byl zdrowy. Zeby ten koszmar sie w koncu skonczyl.

@cukier.wanilinowy nie pisz o ciazy "koszmar". Wiem, ze tak to przezywasz i masz do tego pelne prawo. Jedzenie rzeczywiscie niewiele wplywa na hipotrofie. Masz moze heparyne by poprawic przeplywy? Jak chcesz moge ci wyslac. Siatka centylowa tez sie nie sugeruj. Drobny dzieciaczek. Dopiero zacznie nadganiac. Od 31 tc waga ladnie przyrasta. Moze po prostu bedzie malutki. Wazne by to kontrolowac. Tam sa polscy lekarze. Drogo niestety, ale moze warto skonsultowac? Moge Cie tylko pocieszac i podtrzymywac na duchu niestety. To co jeszcze mozesz dla maluszka i jego wagi zrobic to jesc duzo nabialu. Kilka razy na dzien. Mleko, sery... trzymaj sie... dla twojego maluszka sie trzymaj. Nadaj mu imie i nie boj sie z nim zadomowic. Uczlowiecz swoje dziecko, daj mu szanse. Jestes jego ciepla mama, sila do walki, nadzieja i celem, dla ktorego ma zyc. My mielismy imie wybrane. M sie nie zawachal, choc sytuacja nas zaskoczyla. To moja dzielna dziewczynka. Ja moglam tylko byc, patrzec i towarzyszyc. To ona wykonala cala prace, dzielnie znosila caly trod, bol, ogromne cierpienie zycia. Wygrala. Tylko ja dopingowalam. Mowilam jej kazdego dnia jaka jestem z niej dumna i jak dzielnie sobie radzi. Ty tez dopinguj maluszka. Niech wie, ze na tej trudnej drodze nie jest sam

Ostatnia edycja:
Destino piekne slowa, naprawde. Zle to zabrzmialo, nie chodzilo mi o koszmar ciazy a o koszmar stresu jaki nam dane ciagle przechodzic... wiadomo ze zadna ciaza po poronieniach nie jest latwa, mnie strach paralizuje wrecz, w dodatku mam tez kupe stresu zwiazanego z sytuacja w rodzinie i to wszystko sie tak brzydko na siebie naklada ze naprawde ciezko mi funkcjonowac z dnia na dzien a czas sie dluzy niemilosiernie. Z jednej strony wiem ze najlepiej dziecku w brzuchu a z drugiej tez wiem ze nie jest tam do konca bezpieczne, ze zawsze moze sie cos stac. Po tych moich wszystkich 5 poronieniach stalam sie taka pesymistka i zyje w ciaglym strachu. Zastrzyki z heparyny biore codziennie od 4tc, tylko jeden polski lekarz zgodzil sie je wypisac. I tu tez problem polskich lekarzy- wiekszosc z nich mam wrazenie to konowaly roku. Ten ktory dal mi zastrzyki jest dobry, ale przylatuje tylko raz na miesiac na 2 dni wiec ani nie pomoze jakos szczegolnie ani nic, jedynie sprawdzi, odpowie na pytania i wypisze recepte.

@cukier.wanilinowy trzymam kciuki, aby mały nadrabiał wagowo. Wiem, że to wszystko jest trudne, ale zgadzam się z @Destino, sama jesteś drobna, pamiętam Twoje problemy z wagą. Po kim Twoje dziecko ma być duże? Ciesz się swoim stanem, nawet jeżeli jest ciężko.
@Takaja123 od kiedy poznałam męża, w naszej kuchni zakrólowały przyprawy. Uwielbiamy kardamon, kolendrę, dodatkowo ja słodycze, czekoladę, desery waniliowe, a to wszystko są afrodyzjaki. Również wino, choć to w małych ilościach.
Może warto coś wypróbować?
@Destino nie ma problemu kochana. A polecasz jakieś zioła? Jak one działały? I czy faktycznie się sprawdziły?

@hona ziola o.soroki mieszanka nr 3 jak sie nie mylw. Wyrownuja cykl, poprawiaja owulacje. Mozesz pic ty i M. Ja pilam caly cykl. Dziewczyny mowia, ze do owulacji. Bardzo Cie przepraszam, ze tak z tym wyszlo. Nie sprawdzilam dat. Tak bardzo chcialam, by ktos skorzystal z tych rzeczy skoro i tak pieniadze poszly. Nawet nie wiesz jak mi teraz glupio. Bardzo przepraszam. To wywalam ten ovarin. A mam 2 opakowania. Takie marnotrastwo.

reklama
Do góry