@coco07 Ale miałaś TSH powyżej 2. A w ciąży tarczyca potrafi płatać figle, więc warto ją skontrolować. Wynik w normie nie zawsze oznacza, że jest ok - zwłaszcza, że dużo też zależy "od dnia" kiedy było robione badanie. Do tego każdy organizm jest inny - jednej kobiecie tsh ok 4 będzie ok, a u drugiej jak przekroczy 2 to już zaczynają się objawy niedoczynności.
reklama
roki_1991
Fanka BB :)
@coco07 Ale miałaś TSH powyżej 2. A w ciąży tarczyca potrafi płatać figle, więc warto ją skontrolować. Wynik w normie nie zawsze oznacza, że jest ok - zwłaszcza, że dużo też zależy "od dnia" kiedy było robione badanie. Do tego każdy organizm jest inny - jednej kobiecie tsh ok 4 będzie ok, a u drugiej jak przekroczy 2 to już zaczynają się objawy niedoczynności.
Jak już jesteśmy przy tsh. To jakie te objawy niedoczynności? Bo moje tsh właśnie postanowiło iść w górę i jest 1.97 ale to i tak najwięcej ile w życiu mi się zdarzyło mieć.
@roki_1991 Z objawów możesz mieć np. uczucie zimna, zmęczenie, wypadanie włosów, suchość skóry, słabsza pamięć/zaburzenia koncentracji, wzrost masy ciała. I pewnie jeszcze wiele innych. Mi ostatnio blisko było do nadczynności, ale już dawno TSH nie badałam...
roki_1991
@roki_1991 Z objawów możesz mieć np. uczucie zimna, zmęczenie, wypadanie włosów, suchość skóry, słabsza pamięć/zaburzenia koncentracji, wzrost masy ciała. I pewnie jeszcze wiele innych. Mi ostatnio blisko było do nadczynności, ale już dawno TSH nie badałam...
Wymieniłas totalnie wszystkie moje objawy... Ale szczerze mówiąc to zimno mi było od zawsze, włosy leciały garściami, choć teraz jest trochę lepiej. Sucha skóra ostatnio jakby bardziej, zamiast mózgu totalny kalafior. Tylko ja to wszystko zrzucałam na ciążę, bo wcześniejsze tsh było ładne jak pisałam.
Zapytam lekarki na wizycie, choć ona ma pewno powie że jest okej
coco07
@COCO Ja Ci nie powiem ile ma być, bo to sprawa dość indywidualna. Trzeba najlepiej znaleźć ginekologa ze specjalizacją z endokrynologii. Jest duże prawdopodobieństwo, że jest w porządku - ale moim zdaniem warto przy najbliższych badaniach powtórzyć oznaczenie.
@roki_1991 A robiłaś ft3 i ft4?
roki_1991
@COCO Ja Ci nie powiem ile ma być, bo to sprawa dość indywidualna. Trzeba najlepiej znaleźć ginekologa ze specjalizacją z endokrynologii. Jest duże prawdopodobieństwo, że jest w porządku - ale moim zdaniem warto przy najbliższych badaniach powtórzyć oznaczenie.
Nie robiłam. To tsh tak na prawdę zrobiłam sama z siebie, z czystej ciekawości. Ale po świętach będę robić krzepliwosc, to wtedy zrobię ft3 i ft4. Mam nadzieję że ich wartości w ciąży są wiarygodne
Takaja123
@0202oliwcia to w Twoim przypadku jednak nie warto rezygnować z tej heparyny. Ogólnie to przez całą ciąże bierzesz?
W życiu nie wzielabym leku na lewo i bez wiedzy lekarza... Niektóre kobiety są lekkomyslne jak tak robią...
W życiu nie wzielabym leku na lewo i bez wiedzy lekarza... Niektóre kobiety są lekkomyslne jak tak robią...
0202oliwcia
W poprzedniej ciazy do 34 tc teraz rozmawialam z ginekologiem ze tez do 34tc choc nowe wytyczne mowia zeby ja brac do 38 tc takie slowa uslyszalam od ginekologa@0202oliwcia to w Twoim przypadku jednak nie warto rezygnować z tej heparyny. Ogólnie to przez całą ciąże bierzesz?
reklama
Takaja123
@0202oliwcia to prawie przez całą ciąże. U mnie coś lekarz wspominał, że może do 12 tyg ale to się okaże jak już będę w ciąży i zacznę brać