reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny jakie dha bierzecie i w jakiej dawce? Bo czytam , ze niby ok brac 600 ale i info o 1000 znalazlam i sama nie wiem. Bierzecie od 1trym?
I co do b complex, który bierzecie, zeby byl metylowany?
I jeszcze jedno pyt: folian , b12 i b6 ze swansona sa ok w ciazy? Bralam przed ciaza a teraz chcialam dokupić i pisze, ze w ciąży nie mozna... nie wiem czy to tylko dlatego, ze badan nie przeprowadzono i tak musieli napisac czy faktycznie musze brac inne typowo dla kobiet ciazy ? ... doradzcie :)

Ja brałam z symphar dha. Miał dawkę 400 więc brała raz 1 raz 2 kapsułki. Do tego prenatal uno więc już bez folianu, bo po folianie urosła mi homocysteina z 6 na 8.5. Do tego biorę jod i akurat na mnie zadziałał jak powinien. Cały czas czy w ciąży czy nie, miałam tsh 1.8 a po 2miesiącach brania jodu mam 1.56. Także @Destino ma rację. Co organizm to inne reakcje. Do tego biorę cały czas WitD3 2000j, magnezB6. Z witamin to tyle :) teraz zmieniłam prenatal uno na duo i testuje jego działanie :)

reklama
A jod podobno pomaga pracy tarczycy... pogubic sie mozna.

Co do dha w mumomega i w pregna dha to one maka dawki 250-300 dha to nie troche malo? Juz sama nie wiem :(

Lu_cy a ktory magnez bierzesz i czy te b6 w magnezie jak nie jest metylowane jest ok ?
A no i b2 to tez musi byc metylowane ?
Choline to bierzesz ze swansona? Mimo, ze oni jakos specjalnie dla kobiet w ciazy nie polecają?
No i ostatnie pytanie [emoji14]
Cynk selen to firma obojetna czy tez typowo ciazowe? ...
Powiem Ci że kupiłam takie preparaty które zawierają selen jako selenometionine tak jak masz Optimal prenatal. B6 w magnezie nie jest metylowane b2 też biorę zwykle. Na wszystkim co nie zostało zbadane musi być informacja żeby nie stosować w czasie ciąży, ale z tego co widzę na tej grupie mthfr to dziewczyny biorą swansona albo te kompleksy które brały wcześniej. U mnie przy każdej zmianie preparatu homocysteina szła w górę do wartości prawie 13, dlatego ja muszę brać cały czas to samo.

Dziewczyny my tak polecamy sobie rozne witaminy, ale trzeba zwrocic uwage, ze nasze organizmy sa rozne i do tego dostosowujemy witaminy. W pierszym trymestrze dha nie jest az tak istotne, za to kwas foliowy owszem. Swansona mozna brac w ciazy, ale np mi nie sluzyl i musialam odstawic. Ja bralam femibion natal najpierw 1, potem 2plus. I teraz tez tylko to. Homocysteiny w ciazy nie pilnowalam. Malo kto sie wtedy nad nia skupia chocby dlatego, ze jak zwykle dla ciezarnych inne normy. A warto pic soki, czy kwas buraczany. Choc przyznam, ze w obecnej ciazy w ogole patrzec na buraki nie moge. Nie ma zlotego srodka. Trzeba podpasowywac pod siebie. Ja np. Mam dosc zaawansowana niedoczynnosc tarczycy. Nawet jak nie jestem w ciazy potrzebuje letrox 50 lub 75. A nie mam problemu z jodem. Za to malo sole. Trzeba przy tsh brac tez pod uwage czynnik immunologiczny i hormonalny, ktory duzy wplyw na tsh ma na poczatku ciazy i w okolicy 16tc. Wtedy te wyniki tez moga byc podwyzszone lub niestabilne. A godzina brania leku ma duzy wplyw. Caly czas mam letrox 100. Jak biore kolo 4-6 to tsh ponizej jeden. Ostatnio bralam kolo 9 tsh prawie 3. Jak biore kolo 7-8 tsh 1,5. Zauwazylam ta zaleznosc w poprzedniej ciazy. Moze to miec zwiazek z porannym wyrzutem kortyzolu, ale na tym juz sie nie znam za dobrze. Wiem tylko, ze przy mocno skaczacym tsh kazali mi zbadac nadnercza, a zatem one moga mocno wplyeac na prace tarczycy. W koncu to jeden i ten sam uklad hormonalny, gdzie jedno zalezy od drugiego.
@Destino masz racje, to nie tak ze ktos cos poleca i ja od razu kupie, tylko analizuję zastanawiam sie. Na razie biore prenatal uno - tsh jest ok, bo wg waszych zaleceń zmienilam godzine brania i budze sie ok 5 i biore tabletke. Wtedy tsh jest ok tj ok 1.8 Jak wzielam ok 7, 8,9 to chocbym i 3 h nie jadła to tsh wyzsze
Zreszta pisalam kiedys, ze bylam w jednym lab i tsh 3! A pol h pozniej w innym bo robilam caly pakiet tarczycowy i tam 2.6. Wiec troche lubi sobie poskakac.
Tzn u mnie szalu nie ma bo najwyzsze tsh to bylo 3.2 i to w ciazy jak nie wiedzialam wogole co to eythyrox i endokrynolog [emoji14]
Zbadam sobie kwas foliowy i wit b12 i homocysteine i rozwazam powrot do swansona jesli bedzie cos nie tak wiec dopytuje.
Zastanawialam sie nad tym: bo ma az 600 dha ktoras brala ?

Link do: Prenatal DHA, kapsułki, 60 szt. - Portal Dbam o Zdrowie.

Dziewczyny jakoś słabo się dzisiaj czuje, w nocy klasycznie ból brzucha - strasznie mnie to stresuje. Zaczyna mnie mdlić i boleć głowa. Mam nadzieję że szybko mi przejdzie. Z tym bólem nocnym mam straszny stres, dobrze że wizyta już w poniedziałek, może powinnam zwiększyć dawkę duphastonu?

Dziewczyny jakoś słabo się dzisiaj czuje, w nocy klasycznie ból brzucha - strasznie mnie to stresuje. Zaczyna mnie mdlić i boleć głowa. Mam nadzieję że szybko mi przejdzie. Z tym bólem nocnym mam straszny stres, dobrze że wizyta już w poniedziałek, może powinnam zwiększyć dawkę duphastonu?
@Lu_cy w ktory to u Ciebie tydzien ? Mdłości i bol glowy to nic zlego w ciazy. Bierzesz magnez? Jak mnie glowa bolala to w 1szej ciazy mi pomogl.
Mnie brzuch boli tak jakby mi sie ciagle sikac chcialo, tak rozpierajaco, i plecy tez . Boję sie..:(
Procz tego zero mdlosci, zero bolu w cyckach... no i panikuje... w pierwszej ciazy tez nie mialam za wiele objawow. Ale teraz to chyba bardziej analizuje... bo kazda z Was tu jakies objawy ma lub miala...
Ja we wtorek jade ogladac czy jest pecherzyk. Bardzo prosze o kciuki ! ;*

A jakie teraz bierzesz leki i w jakich dawkach? Moze zwieksz magnez
A głowa tez mozw bolec z niewyspania przez bol i stres

reklama
Ja miałam wczoraj taki okropny ból głowy... Na szczęście jakoś udało mi się zasnąć. Ale noc była ciężka. Budziłam się co chwile, bolały mnie plecy.. Wstałam godzinę temu, poszłam zrobić śniadanie, to nie mogłam ustać przy robieniu jajecznicy... Zrobiło mi się słabo, zaczęły boleć plecy, brzuch, wszystko na raz... Więc zjadłam i leżę dalej. Najgorsze jest to że na 13 muszę iść do pracy i mega ciężko to widzę :(

Do góry