reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Oczekujaca123 luteine brac:) skoro beta 35 no to wychwycilas sam początek , gratuluje a wizyta 30.10 mysle ze akurat zeby cos podpatrzec zobacz przyrost bety, chyba ze potrzebujesz recept no to uderzaj:) ciesze sie, ja bym zrobila bete po 48h i potem znow po 48h bo wychwycilas niziutka ale to ja dzialaj jak uwazasz, moj poerwszy pomiat 1223;) ale ja 4 dni po terminie @ robilam. 3Mam kciuki:) @Lu_cy jesli masz tluszczyk to zlap faldke najmniej boli w miejsce z tluszczykiem i nie robia sie siniaki, ja tez robie pod katem 45°. @kasiula222 u mnie 1 strata, traktuje to jako przypadek zeby lepiej spac;) badania nic nie wykazaly, w stopce mam jakie robilam. Jestem caly czas na lutce, clexane 0.4 rano 12-32 tc acars na noc, prenatal duo. Byc moze tak podchodza w szpitalu. Martakratka nie chciala isc na zabieg i krwawila pare tyg, udalo sie jej oczyscic samej, ale ryzyko bylo, moj gin mowil ze jak szyjka otwarta to prawie zadna ingerencja, w nd zaczynam 35 tc i na razie szyjka trzyma sie git. Ale co dziewczyna to historia, czesto bywa bardzo roznie.
Nie widzę niesty twoich badań bo na tel siedzę ..Robiłaś przeciwciała Ana i komórki NK ?

reklama
@Oczekujaca123 dopochwowej nie mozna pod jezyk ani lykac. Mozna do odbytu tylko pomocz tabletke bo ciezko wchodzi a rownie dobrze sie wchlania i nie ryzykujesz ingekcji
@destino Ok dzieki ;*

@Totois30 recepte mialam na zastrzyki a luteine mam z poprzedniej ciazy. Chyba nic wiecej juz brac nie moge. Biore tez euthyrox, magnez, glucophage, tabletki na cisnienie (zmienilam swoje na dozwolone w ciazy bo tez mialam z poprzedniej..) wiec chyba poczekam do 30.11 bete powtorze sobote i w poniedzialek taki mialam plan jak piszesz. Potem pewnie przed sama wizyta dwa razy powtorze.
Ja swoja poprzednią ciaze tez zaczelam od bety 37 w 26dc... ja po prostu to czulam..

@kasiula222 ujemne: anty tpo,atg, antykoagulant tocznia,p-ciala p/beta2 glikoproteinie,p/c przeciw kardiolipinie c3, c4, badanie tkankowe immunologiczne(biopsja), borelioza, p/c przeciw plemnikowe ,dodatnie: przeciwciala ANA- ro 52, w normie: tarczyca, kwas foliowy, zelazo, ferrytyna.robili mi jeszcze duzo w szpitalu ale nazw nie pamietam na takie rozne reumatologiczne itp i wszystko ujemne.
Ze wzgledu na ro 52 ktore sa klinicznie nieswoiste, nie wskazuja same w sobie na zadna chorobe, ale jak sie ma SSA SSB a ro 52 to jakis odlam SSB ale namniejszy, to ze wzgledu na nie jezdzilam do wawy 16-24 tc na badanie przeplywow i echo serca maluszka, bo 16-24 tc jest ryzyko przenikania tych przeciwcial do lozyska i powodowanie bloku serca. Przy pierwszej ciąży to 1-2% ryzyka wiec male ale wolalam jezdzic

@kasiula222 ujemne: anty tpo,atg, antykoagulant tocznia,p-ciala p/beta2 glikoproteinie,p/c przeciw kardiolipinie c3, c4, badanie tkankowe immunologiczne(biopsja), borelioza, p/c przeciw plemnikowe ,dodatnie: przeciwciala ANA- ro 52, w normie: tarczyca, kwas foliowy, zelazo, ferrytyna.
Ze wzgledu na ro 52 ktore sa klinicznie nieswoiste, nie wskazuja same w sobie na zadna chorobe, ale jak sie ma SSA SSB a ro 52 to jakis odlam SSB ale namniejszy, to ze wzgledu na nie jezdzilam do wawy 16-24 na badanie przeplywow i echo serca maluszka, bo 16-24 tc jest ryzyko przenikania tych przeciwcial do lozyska i powodowanie bloku serca. Przy pierwszej ciąży to 1-2% ryzyka wiec male ale wolalam jezdzic
No to miałaś tych badań sporo . Najważniejsze że jesteś już ku końcowi szczęśliwej ciąży . Też bym tak chciała ... Trochę przerazaja mnie te badania ..musi mnie ktoś pokierować bo w moim mieście na pewno nie robią tego .

@kasiula222 mnie pokierowala glownie lista na @nafoczka i forum poronienia nawykowe leczenie immunologiczne tez tutaj na baby boom. Zaden lekarz nie dal mi zadnego skierowania wrecz twierdzili ze to i tamto bezsensu. Ale ja wiedzialam ze nie bezsensu. Bylam u 5 reumatologow, dermatologa i chyba jeszcze u jakiegos speca;) zona mojego gina to reumatolog i widzieli ze mi zalezy i polozyli mnie do szpitala tuz przed ciaza. Tam wykluczyli tez zespol sjorgena i innne typowe choroby przy dodatnim ana. Jedyni ktorzy Cie pokieruje to przybycien z Krakowa lub Pasnik z Lodzi, ja juz zapisywalam sie do lodzi na wizyte ale byl pozytyw. Lekarze niestety sie nie znaja i nie pokieruja Cie. Tylko najlepsi z najlepszych jesli jest problem. Ja szukalam gina ktory nie powie ze wydziwiam i da mi clexane na R ale z tym zamyslem go szukalam, juz wiedzialam czesciowo na czym stoje i czego oczekuje od gina, on wzial moja strone, popieral i caly czas sprawdza mi wszystko na kazdej wizycie. On mnie nie pokierowal na te wizyty w wawie, chodzilam po reumatlogach bo slyszalam kiedys o takim ryzyku i na 4 tylko 1 reumatolog ze szpitala byla w temacie i mowi koniecznie jechac i dala skierowania. Samemu trzeba szukac sobie drogi, szukac podobnych przypadkow i co pomoglo tym dziewczynom np i tak dzialac. Albo pojechac od razu do speca -lodz lub krakow to polecam najbardziej, wbrew cenom za badania i odleglosci zaoszczedzi sie mase czasu i tez pieniedzy. Potem mozna chyba mailowo i telefonicznie sie konsultowac a oni sa najlepsi w problemach

@kasiula222 mnie pokierowala glownie lista na @nafoczka i forum poronienia nawykowe leczenie immunologiczne tez tutaj na baby boom. Zaden lekarz nie dal mi zadnego skierowania wrecz twierdzili ze to i tamto bezsensu. Ale ja wiedzialam ze nie bezsensu. Bylam u 5 reumatologow, dermatologa i chyba jeszcze u jakiegos speca;) zona mojego gina to reumatolog i widzieli ze mi zalezy i polozyli mnie do szpitala tuz przed ciaza. Tam wykluczyli tez zespol sjorgena i innne typowe choroby przy dodatnim ana. Jedyni ktorzy Cie pokieruje to przybycien z Krakowa lub Pasnik z Lodzi, ja juz zapisywalam sie do lodzi na wizyte ale byl pozytyw. Lekarze niestety sie nie znaja i nie pokieruja Cie. Tylko najlepsi z najlepszych jesli jest problem. Ja szukalam gina ktory nie powie ze wydziwiam i da mi clexane na R ale z tym zamyslem go szukalam, juz wiedzialam czesciowo na czym stoje i czego oczekuje od gina, on wzial moja strone, popieral i caly czas sprawdza mi wszystko na kazdej wizycie. On mnie nie pokierowal na te wizyty w wawie, chodzilam po reumatlogach bo slyszalam kiedys o takim ryzyku i na 4 tylko 1 reumatolog ze szpitala byla w temacie i mowi koniecznie jechac i dala skierowania. Samemu trzeba szukac sobie drogi, szukac podobnych przypadkow i co pomoglo tym dziewczynom np i tak dzialac. Albo pojechac od razu do speca -lodz lub krakow to polecam najbardziej, wbrew cenom za badania i odleglosci zaoszczedzi sie mase czasu i tez pieniedzy. Potem mozna chyba mailowo i telefonicznie sie konsultowac a oni sa najlepsi w problemach
Zapisałam się na grudzień do doktorki z KRK dziewczyny z forum polecały . Bo Przybycien nie przyjmuje nowych pacjentów w tym roku . No będę działać z tymi badaniami za jakiś czas .

Witaj :*

Przykro mi, ze musialas tu trafic.
W ktorym tygodniu poronilas? Mialas zabieg? Wiesz co bylo przyczyna? Robilas badania ?
Rozumiem, ze skoro masz monitoring cyklu to wrocilas juz do staran? W takim razie trzyma kciuki ! :*
Ja tez w trakcie staran. W poniedzialek powinnam dostac @. Zobaczymy. Jestem niecałe miesiace po porodzie w 23tc i to moj pierwszy cykl staran.

:*

Niestety nie wiem co było przyczyna. U mnie była dziwna sytuacja. Nie wiem w którym tc byłam, bo okres miałam normalnie, dopiero krwawienie i ogromny bol brzucha po okresie gdy byłam na wczasach mnie zaniepokoiły i trafiłam do greckiego szpitala. Podejrzewano pozamaciczna. Jeśli była to ciąża pozamaciczna to obumarła bo za niska beta. Z racji tego, ze to pierwsze poronienie i nie musiałam być oczyszczana to dostałam zielone światło od razu, ale monitorujemy cykl. Monitorujemy dlatego, ze zaraz po tym jak przestałam krwawić po poronieniu miałam owulacje. A po owulacji okres dostałam po 8-9 dniach a wiec za wcześnie. Chcialabym wiedzieć co jest przyczyna tego wszystkiego :( kiedy poroniłam, w którym tc,czy ciąża była starsza a ja miałam po prostu okres...

Współczuje bardzo Twojej straty. Czytałam kilka stron wcześniej :(

No i gratulacje. Podejrzewam, ze strach teraz będzie milion razy większy jak przed strata. Trzymam kciuki, będzie dobrze ❤️

Witaj. Przykro mi, że Ciebie też to spotkało :(
Też jestem miesiąc po poronieniu. Dziś dostałam pierwszego @ i po zamierzam zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy. I zobaczymy co czas pokaże. Chcialabym Jeszcze spróbować. Tu na pewno otrzymasz wsparcie i wiele rad od dziewczyn :)

Takaja w którym tc strata? Bardzo mi przykro ❤️ Mam nadzieje, ze badania wyjdą dobre i niedługo zobaczysz pozytywny test

Pierwszy cykl staran po stracie w 23tc...
Dzis 24dc... od tygodnia czuje, ze cos jest nie tak... wczoraj cień cienia... dzis mocniejsza kreska... spanikowalam.. pojechalam na bete - 35. Progesteron 21. W sobote powtorze bete.
Pierwszy zastrzyk z heparyny za mna. Mialam wypisane od.pozytywnego testu... teraz mysle czy to wszystko nie za szybko... skoro @ mialaby byc w poniedzialek i wszystko moze sie stac.... moze za szybko dzialam ;/
Mam luteine z poprzedniej ciazy.. nie wiem czy brac? Wizytę mam dopiero 30.10, bo bylam zapisana w związku z bolami brzucha to juz nie bede przekladac bo bez sensu...
Boje sie... [emoji20]
Nie wiem co sie dzieje.. chyba swiruje... [emoji20]
Kochana to bardzo podobnie jak u mnie , pierwszy test zrobiłam w 25 dc bo czułam że coś jest na rzeczy ,wyszła kreska ładna jasna ale dobrze widoczna ,dwa kolejne dni powtórka i tak samo ,ostatnia już sporo ciemniejsza ,od 26dc zaczęłam brać duphaston miałam z poprzedniej ciąży ,27dc pojechałam do gin po recepty i od tego dnia włączona heparyna ,acard bralam cały czas od ostatniego poronienia ,i brzuch do terminu @ bolał też jak na okres ,po terminie już ustało ,miałam te same myśli ciągle wydawało mi się że dostanę ,ciągle sprawdzałam bo już wydawało mi się że coś leci ,beta w 27dc 112 w 29dc 200 ,dziś jeszcze zrobię .
Musimy być dobrej myśli :)

reklama
Pierwszy cykl staran po stracie w 23tc...
Dzis 24dc... od tygodnia czuje, ze cos jest nie tak... wczoraj cień cienia... dzis mocniejsza kreska... spanikowalam.. pojechalam na bete - 35. Progesteron 21. W sobote powtorze bete.
Pierwszy zastrzyk z heparyny za mna. Mialam wypisane od.pozytywnego testu... teraz mysle czy to wszystko nie za szybko... skoro @ mialaby byc w poniedzialek i wszystko moze sie stac.... moze za szybko dzialam ;/
Mam luteine z poprzedniej ciazy.. nie wiem czy brac? Wizytę mam dopiero 30.10, bo bylam zapisana w związku z bolami brzucha to juz nie bede przekladac bo bez sensu...
Boje sie... [emoji20]
Nie wiem co sie dzieje.. chyba swiruje... [emoji20]
Super że tak szybko się udało. Wyłapałaś ciążę na tym samym etapie co ja, bo moja pierwsza beta była 29. Ja na wszelki wypadek wzięłam duphaston bo mialam jeszcze z poprzedniego. Może spróbuj uderzyć do innego lekarza i dostaniesz receptę :) ściskam Cię mocno

Do góry