reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@kasiula222 miałam i pisałam :) ty o której masz wizytę?? Będziemy trzymać kciuki :) cukier rano możesz mieć zły jeśli na wieczór mało zjesz, tak mi się tu gdzie obiło o uszy ;)
@Dagmarka1991 no to mam nadzieję że dostaniesz w końcu tą @ bo ileż można na nią czekać ;)

reklama
@kasiula222 miałam i pisałam :) ty o której masz wizytę?? Będziemy trzymać kciuki :) cukier rano możesz mieć zły jeśli na wieczór mało zjesz, tak mi się tu gdzie obiło o uszy ;)
@Dagmarka1991 no to mam nadzieję że dostaniesz w końcu tą @ bo ileż można na nią czekać ;)
Nie doczytałam właśnie bo przejęłam się tą cukrzyca i nie byłam na bieżąco . Ale czas się ogarnąć i nie przejmować by ciśnienie było ok . Wizyte mam o15.30

@kasiula222 To prawda z tym cukrem rano - należy zjeść coś wieczorem tuż przed pójściem spać, aby rano cukier był w normie. Poczytaj sobie o efekcie Somogyi. Powinno pomóc - skoro i w dzień dietą dajesz radę unormować poziom cukru.

@kasiula222 To prawda z tym cukrem rano - należy zjeść coś wieczorem tuż przed pójściem spać, aby rano cukier był w normie. Poczytaj sobie o efekcie Somogyi. Powinno pomóc - skoro i w dzień dietą dajesz radę unormować poziom cukru.
Wczoraj zjadłam przed 22 jajecznicę z 1 jaja i kromeczke a i tak miałam wysoki . Może w nocy spróbować coś zjeść ? I zmierzyć cukier

A o której wstajesz?
Prawdopodobnie masz za długą przerwę w niejedzeniu. Bo to jest taki paradoks - w nocy wydziela się insulina, która prowadzi do spadku poziomu glukozy. Ale jeśli cukier jednak spadnie zbyt nisko, to wydziela się glukagon próbujący zapobiec nadmiernemu spadkowi cukru - a ten powoduje podwyższoną glikemię na czczo. Spróbuj sobie ustawić budzik na godzinę wcześniej i sprawdź wówczas cukier.

A o której wstajesz?
Prawdopodobnie masz za długą przerwę w niejedzeniu. Bo to jest taki paradoks - w nocy wydziela się insulina, która prowadzi do spadku poziomu glukozy. Ale jeśli cukier jednak spadnie zbyt nisko, to wydziela się glukagon próbujący zapobiec nadmiernemu spadkowi cukru - a ten powoduje podwyższoną glikemię na czczo. Spróbuj sobie ustawić budzik na godzinę wcześniej i sprawdź wówczas cukier.
Wstaje o 7 rano . Spróbuję też zmierzyć cukier koło 3 w nocy i zjeść coś jak będzie w normie . Dzięki za podpowiedzi .Ty też masz cukrzycę ciążowa ?

Miałam stan przedcukrzycowy. Po 2h miałam wynik wyższy niż po 1h - nieznacznie przekraczający normę. Sobie wówczas trochę o tym poczytałam. Diabetolog stwierdził konieczność trzymania diety i kontrolę poziomu cukru na czczo i 1h po głównych posiłkach. A sprawdzałas paskami czy nie masz ketonow w moczu?

Hej :-)
W piątek byłam na wizycie. Przyjęła mnie położna (tak tu jest, tylko w wyjątkowych przypadkach przyjmuje ginekolog). Generalnie wszystko OK z maluchami. Były bardzo ruchliwe, fikały koziołki cały czas :happy2:
Ale....w poprzedniej (donoszonej) ciąży ok. 22-33 tc zaczęła mi się skracać szyjka aż do 1 cm, gdy założono mi szew Mcdonaldsa... wyobraźcie sobie, że wg ich planu ginekolog zbada mnie dopiero w 24 tc :o:o:o nawet znając moją historię z tą szyjką. Mam jeszcze znów wizytę u położnej w 18 tc, ale nie mam pojęcia czy zajrzy na tą szyjkę... Położna skonsultowała to jeszcze telefonicznie z lekarzem i powiedział, że nie ma potrzeby widzieć mnie wcześniej i zakładać szwu, skoro biorę luteinę, bo ona zapobiegnie wcześniejszemu porodowi.....:baffled::confused2::wściekła/y: wiem, że luteina poniekąd ma takie działanie. Może wyciszyć skurcze, ale jeśli zrobi się rozwarcie (jak poprzednio) bez żadnych wcześniejszych skurczy....? tak po prostu...? To wg mnie nic już wtedy nie pomoże....
Dziewczyny, jakie macie doświadczenie w tym temacie? Będę wdzięczna :sorry2:

Hej :-)
W piątek byłam na wizycie. Przyjęła mnie położna (tak tu jest, tylko w wyjątkowych przypadkach przyjmuje ginekolog). Generalnie wszystko OK z maluchami. Były bardzo ruchliwe, fikały koziołki cały czas :happy2:
Ale....w poprzedniej (donoszonej) ciąży ok. 22-33 tc zaczęła mi się skracać szyjka aż do 1 cm, gdy założono mi szew Mcdonaldsa... wyobraźcie sobie, że wg ich planu ginekolog zbada mnie dopiero w 24 tc :o:o:o nawet znając moją historię z tą szyjką. Mam jeszcze znów wizytę u położnej w 18 tc, ale nie mam pojęcia czy zajrzy na tą szyjkę... Położna skonsultowała to jeszcze telefonicznie z lekarzem i powiedział, że nie ma potrzeby widzieć mnie wcześniej i zakładać szwu, skoro biorę luteinę, bo ona zapobiegnie wcześniejszemu porodowi.....:baffled::confused2::wściekła/y: wiem, że luteina poniekąd ma takie działanie. Może wyciszyć skurcze, ale jeśli zrobi się rozwarcie (jak poprzednio) bez żadnych wcześniejszych skurczy....? tak po prostu...? To wg mnie nic już wtedy nie pomoże....
Dziewczyny, jakie macie doświadczenie w tym temacie? Będę wdzięczna :sorry2:
Naciskaj na lekarza i polozna ile sie da...
Ja bralam luteine od poczatku ciazy 2x100. W 23tc urodzilam syna, objawow wczesniej brak. Rozwarcie , pecherz w pochwie, porod... luteina nie pomogla ;/ szczegolnie, ze masz taka historie powinni miec Cie pod szczegolna opieka. Nie chce Cie straszyc, ale pytasz czy mamy doświadczenie... no wiec ja mam z luteina , ktora nic nie dala, a syna stracilam. ;/
Majac ta historie.mam miec zakladany szew w kolejnej ciazy profilaktycznie.
Nie masz szans poszukac innej poloznej? Innego lekarza, ktory wczesniej sie Toba zajmie ?

reklama
Miałam stan przedcukrzycowy. Po 2h miałam wynik wyższy niż po 1h - nieznacznie przekraczający normę. Sobie wówczas trochę o tym poczytałam. Diabetolog stwierdził konieczność trzymania diety i kontrolę poziomu cukru na czczo i 1h po głównych posiłkach. A sprawdzałas paskami czy nie masz ketonow w moczu?
Nie sprawdzałam . Bo nie mam takich pasków dziś mam gina więc pewnie da skierowanie do diabetologa. Dziś cukier w nocy 97 o godzinie 3 porzegrylam dwa gryzy pieczywa chrupkiego z szynką a rano na czczo 113 więc dalej za dużo . Chyba insulina mnie czeka :(((

Do góry