reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Kasiula222 uwierz mi, ze te chleby razowe,
Zytnie itp maja czesto niedozwolone dla nas skladniki. Maki pszennej powinnas unikac, maki z niskimi typami nawet zytniej tez... ja przeszlam prawie wszystkie piekarnie w miescie i w zadnej nie ma dla mnie chleba. Pisze, ze razowy a tam.maka pszenna, bywa i slod... czasem i cukier ;/
Jem tylko chleb z biedronki pakowany i Lidla pakowany. Juz nie umiem na nie patrzec, wiec upieklam sobie swoj.
Dobrze, ze zwracasz uwage na sklady, ale czasem nazwy nas gubia :(
Właśnie ma mi kupił chleb graham i on ma make przenna . Muszę upiec sama mam mąkę orkiszowa . Masz przepis na ten chleb to podeślij jak możesz?
 
reklama
Kasiula222
Link do: Baika w kuchni: Chleb orkiszowy na drożdżach

Pieklam z tego przepisu, ale dalam make pszenna pełnoziarnista 2000, bo taka mialam. Nie dawalam cukru ani soli (nie mialam). Jak masz orkiszowa to idealnie do tego przepisu , tylko sprawdz typ - musi byc od 1850 w gore, podobno taka zasada przy cukrzycy i IO ;)



Roki1991 pracujesz w sieciowce? Pytam , bo sie zastanawiam czy w piekarniach sa wgl jakies chleby, ktore sa na makach tylko typu 1850w gore albo tylko na zakwasie ?
 
Tak wygladal moj po upieczeniu, byl trochę wilgotny, ale to moze wina innej maki. Zawinelam w papier i dzis na sniadanie byl idealny ;) jak z piekarni.

20181008_093454.jpg
 

Załączniki

  • 20181008_093454.jpg
    20181008_093454.jpg
    44,7 KB · Wyświetleń: 305
@kasiula222 graham to specjalny typ pszenicy, także ona zawsze będzie w składzie ;) nie istnieje żytni graham :)
@Oczekujaca123 myślę że można to nazwać sieciowka, bo mają ponad 35 sklepów. U nas nie ma chleba który byłby na samym zakwasie. Każdy jest na zakwasie ale każdy też ma w swoim składzie drożdże. Są też takie robione na mące z pełnego przemiału, ale tak szczerze mówiąc to nigdy nie masz 100% pewności na co trafisz jeśli sama tego nie zrobisz...
 
Tak wygladal moj po upieczeniu, byl trochę wilgotny, ale to moze wina innej maki. Zawinelam w papier i dzis na sniadanie byl idealny ;) jak z piekarni.

Zobacz załącznik 905431
Super ja ostatnio w sobote próbowałam robić ale mi nie wyszedł siedział godzinę w piekarniku a był tak jak by nie dopieczony . Ale to wina tego za na początku przy rozczynie przegrałam drożdże . Teraz znów sobie zrobiłam rozczyn może wyrośnie . Wyślij mi jak możesz przepis na priv . A i jak tak się zastanawiam czy nadciśnienie to czasem nie z tego cukru mam się robi ?
 
@roki_1991 nawet niewielka goraczke skonsultuj z lekarzem. Dobrze, ze lecisz sprawdzic dobrostan maluszka [emoji4] daj znac co powiedza. Kciukam do rozwiazania [emoji110][emoji110][emoji110] az mnie rece rozbola po tych 9 miesiacach [emoji6]
 
@kasiula222 graham to specjalny typ pszenicy, także ona zawsze będzie w składzie ;) nie istnieje żytni graham :)
@Oczekujaca123 myślę że można to nazwać sieciowka, bo mają ponad 35 sklepów. U nas nie ma chleba który byłby na samym zakwasie. Każdy jest na zakwasie ale każdy też ma w swoim składzie drożdże. Są też takie robione na mące z pełnego przemiału, ale tak szczerze mówiąc to nigdy nie masz 100% pewności na co trafisz jeśli sama tego nie zrobisz...
Ogolnie maka pszenna moze byc tylko z tym wysokim typem.

Roki1991 no wlasnie... dlatego sama upieklam , ostatnio bulki teraz chleb. U mnie niby w piekarni (klos) pojawil sie chleb z maka zytnia...pomyslalam.o super.. zero cukru zero maki pszennej itp.. no i co? Po napisaniu do nich okazalo sie, ze wszystkie chleby robia na mace 720;/ wiec jakkolwiek by sie nie nazywał i tak bedzie do du.. w moim przypadku.

A jesli juz nawet znalazlam chleb gdzie byla maka razowa to i tak byl dodatek pszennej z niskim typem... wiec odpuscilam.
 
Super ja ostatnio w sobote próbowałam robić ale mi nie wyszedł siedział godzinę w piekarniku a był tak jak by nie dopieczony . Ale to wina tego za na początku przy rozczynie przegrałam drożdże . Teraz znów sobie zrobiłam rozczyn może wyrośnie . Wyślij mi jak możesz przepis na priv . A i jak tak się zastanawiam czy nadciśnienie to czasem nie z tego cukru mam się robi ?
Wrzucilam Ci przepis wyzej. ;* ja zrobiłam z suchych drozdzy i udał sie.

Co do nadcisnienia to nie wiem, bo mam je od zawsze, ale choroby podobno czesto ida w parze, wiec byc moze.
 
Z tym pieczywem jest bardzo ciężko. Ja akurat kupowałam u siebie zwykły biały chleb, bo po wszystkich żytnich cukier mi wskakiwał ponad normę, a o dziwo po białym nie - więc się jego trzymałam. Ale dopiero po czasie zrozumiałam, że te żytnie to rzadko kiedy 100-procentowo żytnie są. A jeszcze często mają dodatek karmelu w celu zabarwienia.
@kasiula222 Ja ze względów swojej wagi z chęcią się do Ciebie przyłączę do diety cukrzycowej. Jak masz ochotę, to możemy się wymieniać spostrzeżeniami ;-) Przynajmniej będę sama miała motywację.
 
reklama
Dziewczyny, ja dzisiaj z mężem jadę na badanie nasienia + posiew + antybiogram
Tej nocy bromergon 1/2 tabletki dał mi popalić. Tak mi się kołowało w głowie, że masakra. Ale usnęłam i rano taką tępą głowę mam. Na szczęście dzisiaj mam wolne.
 
Do góry