Widzisz a mi także genetyk na samo mthfr nie chciała dać, tylko metylowy kwas i B12 zaleciłaNie mam zaswiadczenia, bo jeszcze do niego nie trafilam (takiego z nfz) co prawda ten z luxmedu pytal czy mi wypisać jakies zaswiadczenie ale nie cchialam bo do tej pory kazdy z 3gin u ktorych bylam jest chetny dawac heparyne. A i tak zostane u tej co juz mi na zapas recepte wypisala. Ale ja mam i v leiden i pai i mthfr wiec u mnie "ladny" zestaw.
Dzis zanioslam tez wyniki do poradni przy szpitalnej. Ordynator oglada wyniki w piatki o 10 i decyduje kogo przyjmuje szybciej a kogo w 2020... decyzja 25.wrzesnia ;p
Ale fakt w poradni genetetycznej tez mi wystawia zaswiadczenie o konieczności heparyny.
@Dagmarka1991 a ty bylas w poradni genetycznej? Moze tam dostaniesz zaswiadczenie
reklama
1
183785
Gość
Rozmawiałam z genetykiem, kazał iść do hematologa. I hematolog (byłam prywatnie) po obejrzeniu wyników wypisał mi na kartce zalecenie stosowania heparyny drobnocząsteczkowej od momentu stwierdzenia ciąży. Przystawił swoją pieczątkę imienną i się podpisał.Nie mam zaswiadczenia, bo jeszcze do niego nie trafilam (takiego z nfz) co prawda ten z luxmedu pytal czy mi wypisać jakies zaswiadczenie ale nie cchialam bo do tej pory kazdy z 3gin u ktorych bylam jest chetny dawac heparyne. A i tak zostane u tej co juz mi na zapas recepte wypisala. Ale ja mam i v leiden i pai i mthfr wiec u mnie "ladny" zestaw.
Dzis zanioslam tez wyniki do poradni przy szpitalnej. Ordynator oglada wyniki w piatki o 10 i decyduje kogo przyjmuje szybciej a kogo w 2020... decyzja 25.wrzesnia ;p
Ale fakt w poradni genetetycznej tez mi wystawia zaswiadczenie o konieczności heparyny.
@Dagmarka1991 a ty bylas w poradni genetycznej? Moze tam dostaniesz zaswiadczenie
Oczekujaca123
Fanka BB :)
No bo niby na samo mthfr nie, ale juz vleiden i pai to tak. Zreszta co lekarz to opinia. Ja dostanę na następnej wizycie zalecenie.od genetyka to zobacze co tam napisze, ale ona sama uznala ze mthfr i pai to sie badac nie powinno tylko vleiden.. takze temat mutacji jest dosc swiezy i nie kazdy wie jak to odbierać, co wypisywac itp...Widzisz a mi także genetyk na samo mthfr nie chciała dać, tylko metylowy kwas i B12 zaleciła
Ja jestem ciekawa czy ten ordynator z hematologii uzna, ze musze miec szybciej wizyte niz w 2020.. dalam mu nawet wypis ze szpitala.. gdzie mam wpisane, ze syn martwo urodzony, nie zna historii wiec licze na to, ze wezmie to pod uwage patrzac na mutacje i szybciej mnie przyjmie... swoja droga nie spytalam co to znaczy szybciej.. moze 2019.. [emoji16] [emoji16] [emoji16] [emoji16] [emoji16]
roki_1991
@Dagmarka1991 @Oczekujaca123 to jest tak ze nie każdy lekarz chce się też podkładac. Boją się, że same mutacje to za mało żeby dawać R. Dagmara, masz pieczątkę od hematologa więc gin jest kryty i bez problemu wypisze. I to każdy. Ja np mam pai1 i naprotechnolog stwierdził że na heparyne nie mam podstaw, bo inne badania są okej. Te całe aptt, ddimery, fibrynogen, zespół antyfosfolipidowy, białko c, białko s. Powiedział że da mi receptę jeśli chce ale na 100%....
Tyle że moja gin siedzi w temacie i pisze mi na R ze względu na dwie straty. Tylko niestety też nie chce mi dać więcej niż 0.4 i to mnie boli.. Bo ważę prawie 80kg, więc nie jestem szczypiorek....
Tyle że moja gin siedzi w temacie i pisze mi na R ze względu na dwie straty. Tylko niestety też nie chce mi dać więcej niż 0.4 i to mnie boli.. Bo ważę prawie 80kg, więc nie jestem szczypiorek....
Oczekujaca123
To musialam miec szczescie, bo nie dosc , ze nawet nie jestem w ciazy to juz mam recepte na neoparin i to 0.8 z refundacja... ale masz racje lekarze sie boja, czesc po prostu najzwyczajniej w swiecie sie nie zna ;/@Dagmarka1991 @Oczekujaca123 to jest tak ze nie każdy lekarz chce się też podkładac. Boją się, że same mutacje to za mało żeby dawać R. Dagmara, masz pieczątkę od hematologa więc gin jest kryty i bez problemu wypisze. I to każdy. Ja np mam pai1 i naprotechnolog stwierdził że na heparyne nie mam podstaw, bo inne badania są okej. Te całe aptt, ddimery, fibrynogen, zespół antyfosfolipidowy, białko c, białko s. Powiedział że da mi receptę jeśli chce ale na 100%....
Oczekujaca123
@roki1991 z kolei inny gin mi powiedzial, ze skoro nie bylo incydentu zakrzepowego u mnie nigdy to on nie odbieralby mi do wagi tylko dal profilaktyczna dawke w ciazy i pologu. Hematolog uznal tak.samo
@roki_1991 0,4 to wcale nie taka mala dawka nawet przy twojej wadze. Jesli ddimery nie rosna za szybko to nie masz co sie martwic. Ja mam aps i mam 0,6, a 2/3 ciazy z Natusiem bralam 0,4.
martakratka
Czesc Kochana Mam nadzieję, ze u Ciebie wszystko ku dobremu zmierza. Ja bylam w zeszly piatek na wizycie. Szyjka 3,2 cm wiec stanęła, a ja sie czuję bardzo dobrze, dziękuję, że pytasz. Od wczoraj jedynie coś takiego jak kolka mnie męczy. Jak siedzę i leżę to jest wszystko ok, a jak stoję dlugo albo kilka kroków zrobię, to taki klujacy ból czuję z boku brzucha jakby kolka... Poki co obserwuję i wiecej leżę, może mały naciska na jakis nerw... a co u Ciebie?Jak sie czujesz? Jaj szyjka- bo wiem, ze mialas sie oszczędzac?;*
roki_1991
@roki_1991 0,4 to wcale nie taka mala dawka nawet przy twojej wadze. Jesli ddimery nie rosna za szybko to nie masz co sie martwic. Ja mam aps i mam 0,6, a 2/3 ciazy z Natusiem bralam 0,4.
Właśnie ddimery spadły. Wcześniej było 0.24 a teraz <0.15. Będę to sprawdzać na bieżąco
reklama
1
183785
Gość
Sytuacja się zmieniła. Dostanę refundację bez problemu. Lekarka superowa - wypisze bez problemu. Powiedziała, że w ciąży profilaktycznie będę dostawać (mutacje trochę słabe) na refundację. Było poronienie - się należy. Takie jest jej zdanie. Po pozytywnym teście mam przyjść po receptę.Właśnie ddimery spadły. Wcześniej było 0.24 a teraz <0.15. Będę to sprawdzać na bieżąco