reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

A robiłaś jakieś konkretne badania przed tą ciążą? Też słyszałam że wtedy jest najłatwiej zajsc. Teraz staraliśmy się przez 5 cykli w ostatnim brałam ovarin mąż też jakiś suplement dla facetów. Trochę się boję że jak się pospieszymy to będzie powtórka czyli poronienie
Nie robiłam badań bo zaszłam tak szybko, że nie wiedziałam aż do 40dc że jestem i dowiedziałam się przypadkiem i gdyby nie beta nie wiedzialabym dalej o ciąży. Bo mam nieregularne cykle. I każdy mi mówił, że nie ma @ bo jestem po poronieniu, że mam nie panikować, że organizm musi dojść do siebie. Więc nawet nie wpadłam na to, żeby test robić. Na wczesną ciążę byłam gotowa, bo owulacja potwierdzona więc mogłam się spodziewać.

Teraz tylko jak już zaszłam to na toxoplazmoze na razie, bo czekam na swojego lekarza i nie wiem zbytnio co robić. Robiłam badania tarczycowe jeszcze.

reklama
Dziewczyny jak szybko po poronieniu zaczęłyscie starania? Ja poroniłam 15 sierpnia samoistnie bez zabiegu. W tym momencie moje hcg to 2,6. W szpitalu lekarka powiedziała że możemy odrazu bo nie było zabiegu. Wczoraj byłam u lekarza żeby dostać skierowanie na tarczyce itd. Chciałabym sprawdzić czy wszystko ok. Lekarz powiedział że to za wcześnie że muszę zaczekam na miesiączkę która powinna być najpóźniej pod koniec września i na kolejną żeby wiedzieć jak długi mam cykl i żeby organizm się uregulował. Skierowania nie dostałam mam przyjść po tych dwóch okresach. Każdy lekarz mówi co innego.
Cześć, przykro mi ze Ciebie tez to spotkalo. Niestety nie pomoge bo ja mialam zabieg i odczekalam 2 cykle i udalo sie od razu. Jak bym miała tak od siebie doradzic, to mysle ze warto po pierwszej miesiaczce sie starac. Teraz moze nie. Bo jak sie uda to bedziesz sie stresowac, czy nie za wcześnie i czy nie bedzie powtorki. A wierz mi ze ten stres jest naprawde potworny. Teraz go przezywam kazdego dnia i tak mi zostanie do konca 1 trymestru.

Cześć, przykro mi ze Ciebie tez to spotkalo. Niestety nie pomoge bo ja mialam zabieg i odczekalam 2 cykle i udalo sie od razu. Jak bym miała tak od siebie doradzic, to mysle ze warto po pierwszej miesiaczce sie starac. Teraz moze nie. Bo jak sie uda to bedziesz sie stresowac, czy nie za wcześnie i czy nie bedzie powtorki. A wierz mi ze ten stres jest naprawde potworny. Teraz go przezywam kazdego dnia i tak mi zostanie do konca 1 trymestru.
Jakie robiłaś badania po poronieniu? Jestem świeżo po zabiegu, chciałabym już teraz zacząć, żeby ukoić ból ale wiem że muszę poczekać te przepisowe dwa cykle i nie ryzykować. Więc przerzuciłam się na badania - czytam, szukam, mam mętlik w głowie. Bardzo chciałabym mieć pewność że to nie we mnie wina a brutalna selekcja. Chcieliśmy zrobić badania genetyczne płodu, ale w szpitalu źle pobrali materiał :(

Dziewczyny jak szybko po poronieniu zaczęłyscie starania? Ja poroniłam 15 sierpnia samoistnie bez zabiegu. W tym momencie moje hcg to 2,6. W szpitalu lekarka powiedziała że możemy odrazu bo nie było zabiegu. Wczoraj byłam u lekarza żeby dostać skierowanie na tarczyce itd. Chciałabym sprawdzić czy wszystko ok. Lekarz powiedział że to za wcześnie że muszę zaczekam na miesiączkę która powinna być najpóźniej pod koniec września i na kolejną żeby wiedzieć jak długi mam cykl i żeby organizm się uregulował. Skierowania nie dostałam mam przyjść po tych dwóch okresach. Każdy lekarz mówi co innego.
Ja tez nie miałam zabiegu. Mi lekarka powiedziała, że po pierwszej miesiączkę możemy. Nie wiem czy dwa okresy powiedzą Ci jakie masz długie cykle bo u mnie były na razie dwa i długość była inna ;p

Dzięki dziewczyny za odpowiedź chyba wybiorę się do jeszcze jednego lekarza na konsultacje. Może da mi skierowanie na jakieś badania

Ja miałam zabieg - dostałam pozwolenie na starania po pierwszej @.

@Dorka88 Niestety żaden lekarz raczej nie da Ci skierowania. Możesz najwyżej popytać, co możesz zbadać prywatnie.

Dziewczyny tak się wtrącę . Ja miałam jedno poronienie zatrzymane i moja gin dała mi skierowanie na patologie wczesnej ciąży . Tam jak poszłam to dostałam skierowanie na PAI-1 i czynnik V leiden . Lekarka mówiła ze na NFZ może dać mi tylko to narazie i pobrała tez materiał do zbadania chlamydii i innych bo nigdy nie miałam tego pobieranego . Wszystko zależy od wieku i od historii starań. Mówiła ze jak będą wyniki z genetyki to wtedy pomyślimy co dalej .

Jeśli chodzi o progesteron i gęstość krwi to on faktycznie zagęszcza ? Co w przypadku jak ma się gęsta krew i lekarz dodaje progesteron ? Ja od 4 tc miałam zalecenia zeby brać hm.

Jakie robiłaś badania po poronieniu? Jestem świeżo po zabiegu, chciałabym już teraz zacząć, żeby ukoić ból ale wiem że muszę poczekać te przepisowe dwa cykle i nie ryzykować. Więc przerzuciłam się na badania - czytam, szukam, mam mętlik w głowie. Bardzo chciałabym mieć pewność że to nie we mnie wina a brutalna selekcja. Chcieliśmy zrobić badania genetyczne płodu, ale w szpitalu źle pobrali materiał :(
Nie robilam badan.. ale wiele dziewczyn tu na watki robiło, podpowiedza Ci wszystko. No niestety ten czas kiedy trzeba odczekac sie dluzy:(

Dziewczyny dwa dni temu straciłam moje dziecko. To był 12tc. Miałam delikatne plamienie i przerażona pojechałam na SOR a tam wyrok - serduszko nie bije, dziecko ma wielkość 8tc :( Nie rozumiem co się stało i dlaczego, w 8tc miałam USG i wszystko było dobrze :( zrobili mi zabieg i wypuścili następnego dnia do domu... tak bardzo mi go brakuje, nie umiem się pozbierać :( chce jak najszybciej zacząć się starać, ale boje się, że nie uda się tak szybko jak poprzednio. Wiem, że po pierwszym poronieniu lekarze nie chcą przeprowadzać szczegółowych badań bo uznają że to naturalne i się zdaża, ale może macie jakieś doświadczenie co warto zrobić? Dostałam od mojego lekarza skierowanie na krew (mam zrobić po tygodniu) i posiew z szyjki (mam zrobić po miesiącu). Chciałabym od razu po 3 miesiącach próbować, ale z drugiej strony chcę ograniczyć ryzyko kolejnego poronienia i mieć pewność że mój organizm podoła :(
Miałam to samo, tylko mojemu dziecko serduszko zatrzymało się w 9 tygodniu ciąży. Identyczna sytuacja. Bardzo mi przykro. Przytulam.

reklama
Do góry