reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
  • Podsłuchiwanie pracy serca płodu w prawidłowo przebiegającej ciąży nie ma większego sensu – wystarczą pomiary tętna płodu wykonywane podczas wizyt kontrolnych u ginekologa.
  • Wysłuchanie tętna dziecka w warunkach domowych, zwłaszcza w początkowych tygodniach ciąży, czasami jest trudne lub wręcz niemożliwe.
  • Samodzielne słuchanie pracy serca dziecka przez matkę nie jest zalecane z powodu zmian aktywności płodu, które mogą być przez kobietę źle interpretowane i brane za niepokojące objawy (czasami dziecko śpi i jego serce pracuje wolniej, innym razem jest pobudzone i serce płodu bije szybko – wtedy panika przyszłej mamy gotowa).
  • Od około 20. tygodnia ciąży kobieta oczekująca pierwszego dziecka zaczyna odczuwać ruchy płodu. Od tego momentu zaczyna się naturalne podsłuchiwanie codziennego życia maluszka. Po aktywności dziecka mama wie, jak ono się czuje i co robi (kiedy śpi, kiedy kopie, kiedy ma czkawkę, gdzie znajduje się główka, pupa, nóżki itp
Ale i tak wybor nalezy do Was;)

A zdalas sie na siebie czy jakies testy owulacyjne? Ja akurat jestem tez po poerwszej @ od zabiegu i licze, ze niedlugo pojawia sie dni plodne i bedziemy mogli działać ☺
Gratuluje wszystkim, ktorym sie udało ☺
Powiem Ci tak, że w 1 ciąży po 3 cyklach starań kupiłam testy owulacyjne clearblue, są drogie i to mega, ale zaszłam od razu po zastosowaniu ich, zresztą teraz w tej ciąży tak samo i zaszłam za 1, więc chyba są naprawdę dobre :) tym bardziej dla osób z nieregularnymi cyklami takie jak moje :)

@Paulinax ja mam detektor. Przydaje się, ale nie traktuję go jak wyroczni.Kupiłam go niedawno jak zaczęłam tydzień temu schizować, że coś jest nie tak, bo cycki klapnęły i nic nie czułam w środku. Zanim dotarł to już poczułam. :D

@AgaB33 no i zawsze trochę spokojniejsza głowa a jutro jeszcze dokonsultujesz na spokojnie z lekarzem i będzie dobrze.
Właśnie dlatego chcę kupić, by być spokojniejsza i dotrwać jakoś te 3 tyg do kolejnej wizyty :)

reklama
@zosiak ja właśnie bym kupila zeby zobaczyc czy tetno nie jest za wolne, jak oby oby oby wszystko bedzie sie rozwijac to od 16 tyg mam zalecone czestsze i profesjonalne wizyty w klinice na echo serca plodu, bo ponic moje przeciwciala ro 52 moga przenikac do lozyska i powodowac blok serca:/ ale w bardzo rzadkich przypadkach, no ale skoro przy snie dziecka serce bije wolniej to chyba by mi sie to nie sprawdzilo, jeszcze nie wiem, i na razie wole nie myslec, jeszcze nie wiem kotku co mam w srodku;) oby to byl ludzik z pikajacym serduszkiem <3<3<3

Do góry