reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Kochane, rzućcie proszę okiem na wyniki,które dzisiaj odebrałam. Lekarz dopiero 21.02. Niby górna granica i nie wiem co o tym myśleć.
1518205348-ed8421d3cac54cba-aaaaaa.jpeg

Napisane na MI 4LTE w aplikacji Forum BabyBoom

Skoro lekarze uważają, że powinnaś przyjmować taki zestaw, to znaczy, że wg nich korzyść wynikająca z ich przyjmowania w Twoim przypadku jest większa niż potencjalne ryzyko dla ciąży. Ja nie chcę podważać kompetencji lekarzy (bo daleko mi do tego). Bardziej chodziło mi o sytuację: "Ja wiem lepiej - i w końcu znajdę lekarza, który mi wystawi receptę".

@witch84 nie wnikajmy juz w szczegoly. Jestem za heparyna i tyle. Rowniez za wszelka cene staralabym sie o nia.

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

A w poprzednich ciążach brałaś heparynę? Jeśli dobrze pamiętam, to u Ciebie wyszedł nieprawidłowy kariotyp, a ciąże traciłaś dość wcześnie - więc wg mnie u Ciebie jest wskazanie - taki zestaw w tym przypadku powinien ułatwić zagnieżdżenie się zarodka.

@kropkikreski4 jaka masz mutacje? Ja przy takim poziomie kwasu homocysteine mam 5, lekarz mi tłumaczył ze mój organizm korzysta z nieuszkodzonego genu. Musisz zbić homocysteine wit metylowanymi z grupy b bo do starań masz za wysoka najlepszy poziom 5-7 [emoji8]
@mfifi04 trzymam kciuki za testowanko [emoji8]

@kropkikreski4 jaka masz mutacje? Ja przy takim poziomie kwasu homocysteine mam 5, lekarz mi tłumaczył ze mój organizm korzysta z nieuszkodzonego genu. Musisz zbić homocysteine wit metylowanymi z grupy b bo do starań masz za wysoka najlepszy poziom 5-7 [emoji8]
@mfifi04 trzymam kciuki za testowano [emoji8]
Nie badałam mutacji... Możesz polecić jakieś dobre witaminy na zbicie?

Napisane na MI 4LTE w aplikacji Forum BabyBoom

@kropkikreski4 a jaki jest max poziom kwasu foliowego wg wskaźnika? Do zbijania potrzebna jest na pewno b12 swanson / solgar (tylko zwróć uwagę żeby była to metylokobalamina-obym nie przekręciła nazwy). Bardziej doświadczone koleżanki poproszę o weryfikacje i poprawienie ewentualnie ☺️ Do tego buraki. Ja kochana nie do końca jestem w tym temacie doświadczona bo mimo,ze mam mthfr 1298 hetero to tylko u mnie kwas ponad normę (po suplementacji syntetyku). Reszta nie wiem jakim cudem jest bardzo ok. Homocysteina 5,1 a b12 ok 500.

reklama
@mfifi04 po prostu połączenie acardu i heparyny powoduje że krew nie krzepnie i często z tego powodu robią się krwiaki, które mogą skutkować tym że ciąża "popłynie" bo krwiak rosnący spowoduje że dziecko się "odklei" tak na prosty język. Dlatego jest w tym dużo prawdy co pisze @witch84. Jednak prawda jest taka że po poronieniach lekarze często dają acard i heparyne, bo jak nie znają przyczyny, to najczęściej "z automatu" twierdzą że powodem mógł być mikro zakrzep, który spowodował że dziecko nie miało tlenu i pożywienia. Tak więc jest też racja w tym co piszesz ze lekarze zalecają go po 2 poronieniach. Sprzeczne niestety, ale sama prawda w tym....
U mnie wyszła mutacja pai więc mam wskazania do heparyny, a poza tym mój tata miał problemy z krzepliwoscia, jakiś mikroskrzep mu się odkleil i popłynąłten mózgu. Lekarz stwierdził że niestety miał wielkiego pecha że tak się stało... Więc ja mam po prostu stracha jak nie wiem... Do tego ostatnio bardzo boli mnie głowa i neurolog powiedziała że mutacja pai też może prowadzić do problemów neurologicznych, więc zaleciła mi bramie acardu codziennie, bez względu na ciążę
@kropkikreski4 homocysteina zdecydowanie do zbicia. Do starań najlepiej mieć około 5. Robiłam badania na mutacje mthfr? Dobrym sposobem na zbicie homocysteiny jest branie metylowanego kwasu foliowego i witaminy b6 i b12. Poziom homocysteiny i kwasu może sugerować właśnie na mutacje mthfr. Aha i dobrze na zbicie działają buraki, także polecam się z nimi zaprzyjaźnić ;)

Do góry