reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Angelstw cholestaza to nieprawidłowa praca wątroby w ciąży a objawia się właśnie swędzeniem ciała w tym dłoni i stóp, mało tego - ja dzień przed tym najcięższym atakiem musiałam iść puścić pawika co od dawien dawna mi się nie zdarzyło....Leżałam z dziewczyną u której przez cholestazę rozwiązali poprzednią ciążę w 34 tc a teraz w 24tc już miała podwyższone ASAT i ALAT bo to dziadostwo lubi się powtarzać.

Ja dzisiaj byłam na glukozie i babki z labka się ze mnie uśmiały bo poinformowały mnie żebym się nie oddalała bo mogłabym zemdleć i żebym piła powoli. Ja mowię że na pewno nie i czy mogłabym szybciej - One na mnie się popatrzyły, ja wypiłam, zapytały jak tam a ja że taką to ja herbatę codziennie piję:-D I myślałam że jest słodsza ta glukoza hehehe. Jak się ze mnie śmiały, twierdziły że pierwszy raz im się taki egzemplarz trafił;-) No i jest OK - na czczo - 84,30, po 1h -165,00, po 2 h - 129,40 ;-)

reklama
Witajcie
Ale tutaj produkcja, normalnie nie mogę nadrobić. Dwa dni mnie nie było, byłąm u małolatów nad morzem gdzie pracują i obejrzeć rękę syna bo 3 dni temu miał wypadek w pracy :-( a potem pojechałam nad jezioro a tam zasięg tak kiepski, że pogadać nie można prawie wcale przez telefon a net ładuje się pół godziny.

Angelstw...ale masz sny, współczuję. Ale pewni to ma związek z lękami które przeżywamy będąc w ciąży i starając się o nią. Ja nigdy nie stresowałam się takimi rzeczami, jak byłam teraz w ciąży to nawet przez myśl mi nie przeszło, że coś może być nie tak skoro 3 dzieci urodziłam i donosiłam bez problemów to dlaczego i czwarta ciąża ma być inna. Niestety...stało się inaczej... :-(

Kifsi...na kiedy miałaś termin @, może za wcześnie na sikańca.

A tak w ogóle dziewczyny, kiedy najwcześniej udało się Wam zobaczyć dwie kreski na teście??? Ile dni przed spodziewaną @???

MisiaMonisia...czyli mówisz, że nie warto testować wcześmiej niż w 10dpo??? Ile dniowe Ty miałaś cykle??? Kiedy miałaś ostatnią @?

MashaFre...podaj przepis na jogodzianki. Mniammmmm

Malgonia1...pewnie niedługo ruchy poczujesz? A powiedz jak działa detektor? Zadowolona jesteś z niego??

Alza...jeszcze brzusio urośnie, a o odchodach porodowych nie myśl, to naprawdę nic strasznego. A tak w ogóle to piękny, obszerny post :-)

Enya..pięknie, 700g to już spory dzidziol!!!! A Ty też rośniesz?? Jak się czujesz ogólnie? Dobrze, że już w domku odpoczywasz?

OneMoreTime...fajny napis na suwaczku!!! Działajcie, działajcie. Na pewno się uda!!!!!

Alza...dentystka, sadystka, hi hi hi. A Moja córka czeka na wyniki na Uniwerstet Medyczny, w zeszłym roku się nie dostała, poprawiała jeszcze raz maturę, zobaczymy jak to będzie. Pierwsze wyniki jutro

Magdalena1607..oj to nieciekawie, może jakiś inny lek?

Neta81..ja też chciałam kiedyś studiować psychologię, niestety u mnie nie ma i skończyłam pedagogikę, oczywiście w zawodzie nie pracuję. A tak naprawdę to zawsze, od dziecka chciałam być lekarzem, niestety ciąża w liceum pokrzyżowała całkowicie moje plany.

Buziaki dla całej reszty Dziewczynki!!!!!

Witam Was Dziewczynki:)
Może niektóre jeszcze mnie pamietają:)
Nuiestety, niewiedzieć czemu, miałam zablokowana możliwość logowania sie na strone:/? w końcu dziś przy kolejnej z prób sie udało:)
Niew iem co mogło być przyczyną, ale najważniejsze , że się udało powrócic:) Próbowałam nadrobić zaległości, ale tak się rozpisałyście, że nie ma szans:p
Witam wszystkie nowe Aniolkowe Mamusie {*}

A co u mnie....
Wiele sie działo przez ten czas... Ja twarda baba, która uważała, że nie ma szans aby mogła mnie dopaść depresja - myliłam się!!! Było bardzo żle, w maju już byłam w bardzo złym stanie. Rodzice i znajomi zaczeli się martwić...żle wygladałam, ciągle byłam zmeczona...nie miałam ochoty żyć//! dopiero moja przyjaciółka, która zaczęla sie niepokoic uświadomiła mi co się ze mną działo!!!Pomogła mi wyjść z dołka psychicznego....ehhhh
Teraz jest już dobrze, chciałam zacząc staranka ale z cytologi wyszła mi chlamydia:/ jestem już przy koncu leczenia, 22 lipca mam wymaz kontrolny czy wszystko jest już w porządku. Jeśli tylko dostanę zielone siwatło zaczynamy działac:) Kurde niestety musieliśmy przez tą nowine przełożyć staranka...;/
Mam jeszcze jedna ogromną zagwózdkę i tu potrzebuje Waszych cennych porad...:L
pierwszys naturalny okres dostałam 16 maja, kolejny 28 czerwca (pierwszy po porenieniu miałam 21marca, ale wywołany tabletkami anty. które odstawiłam). Więc nie są regularne. Dostałam duphaston na uregulowanie okresu i tu mam problem:
Dwóch ginekologów zapisało inne dawkowanie:
pierwszy : od 19 dnia cyklu przez 10 dni po jednej tabletce dziennie
drugi : od 16 do 25 dnia cyklu dwie tabletki dziennie;/
nie wiem co zrobic?! Czytałam, że za wcześnie zażywany może zablokować owulacje;/ Czy mozecie mi doradzić bo widzęm, że musze zaufać intuicji bo co lekarz to inne diagnozy i zalecenia dawkowania!
Byłam w sumie u 3 ginekologów . Bo pierwszy stwierdził pco, drugi, że nie mam pco, a trzeci zlecił wykonanie badań:) testosteron, dhea i shbg i wtedy stwiedzi czy mam czy nie:)

ehhhhh to sie rozpisałam :)
Bardzo się cieszę, że w końcu mogłam do Was wrócić:)

pozdrawiam serdecznie:)

JEEEEEE MISIA MONISIA udało mi się coś doczytać o Twoich starankach:) a tu proszę widzę, że wszczeliliście się w 10:) hahahahah. Jak dobrze pamiętam to pisałas cos o testach owulacyjnych:) bardzo proszę napisz jakiej firmy ;) bo widzę, że są dobre:)
GRATULACJE:)

Ostatnia edycja:
Lumia przede wszystkim musisz określić jakie długie masz średnio cykle - odejmujesz od ich dlugości 13-14 dni i masz mniej wiecej dzień owulacji (nie wiem czy prowadzisz obserwacje cyklu - ja polecam np na enpr. pl). Progesteron należy przyjmować od około 2-3 dni po owulacji w razie staranek, jeśli chodzi o regulację cyklu ja brałam przez 5 dni.

Doris rosnę, rosnę i niestety coraz gorzej mi z tym brzuchem w sensie takim że czuję jak moja biedna skóra się napina. Smaruję ją kremami i nawilżam (nie mam żadnym rozstępów) ale to pomaga na chwilę. A cellulitis mam taki że wstyd....Nigdy takiego nie miałam:baffled:
Co do testów - mnie cienie kresek wychodziły już 9-10 dpo czyli na 5 dni przed @.

enya przerażająca jest ta cholestaza :baffled: a tak właściwie jakie są przyczyny nieprawidłowości w pracy wątroby w ciąży?

lumia co do progesteronu to tak jak pisze enya, średnia długość cykli minus tych 13-14 dni (faza lutealna cyklu) i wychodzi owulacja.

Doris mi cienie cieniów cieniów na testach ciążowych o czułości 25 wychodziły 9-10 dni po owu, czyli jakieś 4-5 dni przed @, ale te cienie tylko moje wprawne oko mogło zobaczyć :-p dzień przed lub w dzień planowej @ to już były dwie grubaśne krechy :tak:

No własnie w tym problem, że dopiero od poronienia miałam dwie naturalne miesiączki (bez "wspomagaczy").Przed poronienien byłam na femostonie conti, który zazywałam od 16 ddo 25 dnia cyklu...

Dlatego własnie nie wiem, kiedy zacząć brac ten duphaston...alea jeżeli miiałam 44 dniowy to wychodzi ,ze owulacja była ok 30 dnia cyklu (o ile była)więc już nie wiem kiedy brać ten duphaston;( ....ehhh juz nie wiem, a nie chce przekombinować...zależy mi na jak najszybszym wyregulowaniu i rozpoczęciu staran:(
A jaką dawkę przyjmowałaś dziennie 1 czy dwie tabletki?
Wypróbuje enpr:) Dziięki ENYA :)

Ostatnia edycja:
Rozmawiałam z mamą dzisiaj przez tel. Mimochodem wspomniałam o tym, jak brat rozpowiada na prawo i lewo, że się spasłam jak świnia. I ona mi powiedziała, że pewnie się odgrywa.
W ostatnim tygodniu dowiedziałam się od teściowej, że brakuje im kelnera na wesele (mają restaurację). Młody męczył mi wcześniej dupę, że nie ma kasy, ciągle tylko pożyczał- ode mnie, znajomych. Więc ja za telefon i mówię, że jest praca, super ekstra, dobrze płatna. On nie ma żadnego doświadczenia, wykształcenia (póki co wieczny student, tu go nie chcieli to poszedł gdzieś indziej i tak w kółko), więc pierwsza praca "po znajomości" na pewno się przyda. A on mi mówi, że nie może przyjść do pracy w weekend, bo umówił się z dziewczyną na spływ kajakowy :baffled:. Nie wierzyłam własnym uszom!! Teściowa już napalona, bo będzie miała tego kelnera, którego jej brakowało- problem załatwiania z głowy. A on mówi, że się umówił z dziewczyną!! :wściekła/y: Tak się wściekłam... A akurat mu obiecałam, że pożyczę mu kasę na mandat. Więc po tej beztroskiej odmowie zadzwonił do mnie, żeby mnie ponaglić, bo kasy potrzebuje już teraz... :angry:. Szala goryczy się przelała. Mama zaraz później do mnie zadzwoniła, więc ja jeszcze na gorąco, zła jak osa, wszystko jej zrelacjonowałam. Okazało się, że na tą randkę to pieniądze miał dostać od mamusi, ale jak ona się dowiedziała, że odmówił takiej propozycji pracy, to kasy mu nie dała.
Wniosek mój jest taki, że mści się potajemnie za tą całą sytuację. Nawiasem mówiąc, to ile się wstydu najadłam przed teściową, kryjąc mu dupę, dlaczego to nie może przyjść kelnerować...

Angelstw co do rozstępów, to nawet nie wiem, czy coś mi się na tyłku pojawiło... :eek: Okiem nie sięgam ;-) Ale mam wiele rozstępów z okresu wzrostu i dojrzewania, więc jeden w tą czy w tamtą... Boję się tylko tych na brzuchu, smaruję się jakimś specyfikiem z nadzieją, że to coś daje...
A polędwica to tylko z termometrem kuchennym, sama się o tym przekonałam za pierwszym razem :dry:
Jeżeli masz ochotę na serniczek, to zapraszam :tak: Tylko szybko, póki jeszcze jest ;-)
Takimi pysznościami wymiotować to chyba nie tak źle...:sorry2: Pamiętam, że najgorzej było po chlebie... Tak mnie po tym przełyk palił, że myślałam, że umieram :baffled:. Pamiętaj, pij dużo przy takich ekscesach, łatwo się odwodnić.

Neta tak czułam, że tym zdaniem mogę kogoś urazić :sorry2: Przepraszam Cię bardzo, nie mówię, że Ty jesteś złym psychologiem :sorry2: Po prostu na studiach spotkałam wieeeelu i jakoś żaden mnie nie przekonał do siebie.
Swoją drogą to wydawałoby się, że z takimi problemami, jakie wszystkie tu przeszłyśmy, to ludzie chodzą do psychologa. A tutaj niesprawiedliwość, niestety poznałaś problem na własnym doświadczeniu :-(

Enya a na tej glukozie byłaś na czczo? Bo ja mam za tydzień i jakoś się nie dopytałam dokładnie...

Doris siedzę w domu, nudzę się, leżeć mi każą, to komputer jest moją największą rozrywką ;-) No i później posty wychodzą kilometrowe...
Co się stało synowi? Gips? Mam nadzieję, że nic poważnego &&&
W tej ciąży jasną, ale wyraźną kreskę widziałam teoretycznie 7 dni po owulacji. Może było więcej, może mniej, trudno stwierdzić, bo miałam nieregularne cykle.'
No proszę, córka na medycynę staruje :-) Gratuluję :-) A do jakiego miasta?

Lumia to aż takie rzeczy się z Tobą działy? :-( <przytulam> Dobrze, że udało Ci się jakoś z tego wyjść...

alza no to niezły kombinator z twojego brata...jest jedna życiowa mądrość która sprawdza się w większości przypadków "nie zrób komuś dobrze a nie będzie ci źle" :tak: tak było w twoim przypadku i organizowaniem pracy dla brata, tylko skończyło się na tym że to ty musiałaś świecić oczami przed teściową...i to jeszcze przed teściową! Masakra!

Ten rozstęp zauważyłam właśnie dlatego że pojawił się na tle tych białych z okresu dojrzewania. Też mnie wtedy wywaliło rozstępami, ale tylko na pośladkach. Po tylu latach są tak białe że w zasadzie to ich nie widać a ten jeden mały taki czerwony :-p

Pije wody dużo, jak nigdy 2-2,5 litra dziennie myślę że będzie. A o tych pysznościach to już mi się nawet myśleć dziś nie chce :baffled: już nawet mi się twojego sernika dziś odechciało :dry:

dobrej nocy dziewczynki! :*

Doris.ostatnią @ miałam 10 czerwca....także właściwie miałam jeden regularny cykl (28-dniowy).wcześniejsze po poronieniu trwały 19 lub 33 dni....
Tak jak pisałam w 9dpo test wyszedł negatywny...a w 13 dpo już pozytywny :tak:

Lumia dziękuje bardzo ;-) Powiem szczerze że nie wiem jakiej firmy były testy owu ......dostałam 7 sztuk od bratowej bo jej już były niepotrzebne.....Wiem tylko tyle ze kupiła je na allegro, zwykłe tanie. A testy ciążowe też tam kupiłam bo są również tanie....chyba 1,70 zł za sztukę :tak:

Angelstw....ruszyła Cie ta cała mieszanka, która zjadłaś na raz.....czekolada, pistacje, prażynki i sok pomarańczowy hehe :-)
Coś tam widocznie Groszkowi nie pasowało ;-)

reklama
Alza...mój Damian wylał sobie gorący olej z patelni na rękę, wygląda to strasznie, byliśmy na oddziale oparzeniowym w Gryficach w nocy wtedy jak to się stało a teraz byłam kontrolnie obejrzeć, bo on wcale do domu wrócić nie chciał, ale nie pracuje już na zmywaku :-). Dominika startuje do Sz-na i Bydgoszczy
Enya...ja miałam straszny, mega wielki cellulit, zresztą zawsze miałam do niego skołonności, raz większy miałam raz mniejszy ale w ciąży była tragedia. Potem trochę zniknął, teraz mam jak zawsze na dup...sku i zrobił mi się niestety na brzuchu :-(

MisiaMonisia, Alza, Angelstw, Enya...a jakie testy robiłyście? Które są najlepsze? Które mają największą i najlepszą czułość? Ta 25 jest najwyższa??? Ja nigdy się tym nie interesowałam, nie wiem które są dobre które złe. A teraz chcę sorawdzić takimi z największą czułością za kilka dni.

Do góry