reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

neli może zapytaj gina o kwas foliowy w wyższych dawkach, ja biorę femibion 2 ponieważ nie jem na pewno wszystkich witamin, wielu składników pożywienia nie jem, dha minimalne ilości. w pierwszym trymestrze brałam tylko kwas foliowy, ale mam skłonności do anemii (hemoglobina zawsze na granicy lub już poniżej) i zdecydowałam się na suplementację w drugim trymestrze obawiając się, że moje odżywianie nie jest pełnowartościowe i czytając, że as też go brała na zalecenie profesora. porozmawiaj z ginem co on na to ;-)

anilek toxo masz ujemne, nie masz przeciwciał chroniących Cię przed zachorowaniem, IgG jest ujemne i dlatego kazała Ci to zrobić, czyli w skrócie nie miałaś nigdy toxo i ona musi kontrolować czy nie zaraziłaś się do tej pory. transaminazy to alat i aspat - kontrola pod kątem cholestazy i problemów z wątrobą, które w ciąży zdarzają się często, białko całkowite to badanie przesiewowe w kierunku chorób nerek, wątroby, jelit, zatrucia ciążowego, chorobach reumatycznych.

Ostatnia edycja:
reklama
neli jak tak jak pleni i as brałam fembion
Zdecydowałam sie na niego z polecenia ginekologa właśnie ze wzgledu na "przerobiony" kwas foliowy na bardziej przyswajalna formę dla organizmu
a co do witamin to głównie chodzi o "nieprzedawkowanie witaminy A" w 1 trymestrze a o ile dobrze pamietam femibion 1 jej nie ma
anilek glukoze w wiekszości laboratoriów musisz mieć swoją tylko pytanie jaką dawke ci zaleciła badanie po 1 h czy po 2 to jest o ile dobrze pamiętam odpowiednio 50 lub 75 ale nie na 100%, weź sobie tez wode mineralna niegazowaną nie za zimna bo cięźko ci bedzie wypić na exa no i cytrynę 1/2 można wcisnąć wtedy smak jest taki jak z leksza przesłodona lemoniada domowej roboty. a co do cennika to w różnych laboratoriach cenny są tak różne przy wiekszym zestawie badań może się łączny koszt o 50 zł z hakiem nawet różnić, warto więc zanim dasz się pokłóć popytac o ceny niektóre laby liczą sobie również opłatę za każde wkłócie np 9 zł jeśli masz 2 godzinną krzywą to za pierwsze wkłócie, potem po godzinie i znów po 2 to masz 3x9zł. Niektóre lab robią wkłócie przed podaniem i potem po 2h różnie to jest.

agnieszkaala co u mnie... normalnie nie ma co pisać - praca, szkoła Matiego, odrabianie lekcji, sprzątanie.. szara codzienność. Aż w tym wszystkim brakuje sił na jakieś starania. Dziś 15 dc i wypadałoby coś podziałać a mój mąż pojechał do Wawy, jeszcze go nie ma, pewnie padnięty będzie i tyle ze starań:baffled:

Loi z dzidzią ok więc już musi być dobrze, mam nadzieję, że niedługo odetchniesz i zaczniesz odczuwać radość z bycia w ciąży :tak::-)

As piękna córeczka, taka mi się marzy :happy2:

anty właśnie zauważyłam że zaczynam się wycofywać ze starań, jakbym chciała to odwlec, od miesiąca mam od gina profilaktycznie recepty na clexane żeby brać od momentu starań ale jakoś ich nie mam chęci wykupywać, widać chyba nie jestem gotowa, najbardziej chciałabym zaliczyć klasyczną nieplanowaną niespodziankę

anilek jeśli jesteś z Poznania (a wnioskuje to z Pyrlandii w opisie) to mogę podać namiar gdzie robią tanio toxo- 26 zł za jedna grupę, w innych laboratoriach jest to 39 zł

Dzięki dziewczyny- trochę mi rozjaśniłyście. Glukozę mam zleconą 75, czyli ile razy będą mnie kłuć?

atemida: tak jestem z Wielkopolski, ale z zachodnich jej rejonów. Do Poznania mam 70km, więc nie opyla mi się jechać. Ale dzięki!!!! :tak:

pleni: czy ty czasem lekarzem nie jesteś???;-) Czym się zajmujesz zawodowo-jeśli to nie tajemnica?

anilek nie jestem lekarzem, to pozostanie jako moje niespełnione marzenie, jeżeli nasza córcia będzie chciała będę jej medycynę polecać, mają ten kierunek za kilka lat otworzyć u nas na uniwerku. Ja jestem tylko pasjonatem, mój gin też pytał czy mam wykształcenie w kierunku biologii itd., zaprzeczyłam uśmiechając się tylko pod nosem.. Pracuję w prywatnej firmie na jednym z 'kierowniczych' stanowisk.

Neli ja też brałam/biorę femibion a teraz + jeszcze kwas foliowy dopóki nie dostanę na receptę zwiększonej dawki.

Anty dziękuję Ci za dobre słowo - mój mąż jako jedyny nie dostał jeszcze wypowiedzenia bo jest szefowi potrzebny do przeprowadzki i prawdopodobnego remontu jego nowego domu.Ale to kwestia czasu... Poza tym nie dostał jeszcze pensji więc jest kicha:(

Loi bardzo bardzo się cieszę że z dzidzią OK. Widzisz jaka jest silna??? Życzę Ci trochę spokojniejszych następnych 7 miesięcy:-)

Ja zostałam zakwalifikowana do szczepień limfocytami (a wiec coś z tej immunologi wyszło a to już jest jakiś postęp) przed tą wizytą 27.03 od razu przejdziemy szczepienia tak więc coś się ruszyło na szczęście:) Ale szczegóły będę znała po wizycie i od razu upomnę się o Clexane:) Oj pęknie nam kolejne kilka tysiaków przez te 2 miesiące kuracji :baffled:

reklama
Do góry