reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Martusia ja też tak miałam przy tych globulkach.Ja je również w ciąży stosowałam bo miałam wiecznie nawracające infekcje.

[FONT=&quot]Karola współczuje problemów z Alusią. A czy Onakupki robi normalne? Może przez zatwardzenie tak ma? A ma przy tym jakieśobjawy skórne? Może to nietolerancja na jakiś składnik mleka? My mieliśmy kolke i u Nas te kropelkico Mysiak mówiła się sprawdziły i espumisan,. My debridat mieliśmy na zaparcia.

[/FONT][FONT=&quot]Ja dostałam okres więc testu nawet nie robiłam,aledostałam szczęśliwe testy owulacyjne więc do dzieła w połowie cyklu. Aszczęśliwe bo moja kuzynka za pierwszym razem po nich zaciążyła, dała siostrzeswojej i u Niej sytuacja się powtórzyła, a teraz ja je dostałam w spadku;) jadalej podziębiona,ale [przynajmniej mogę jakieś leki łykać. [/FONT]
[FONT=&quot][/FONT]

reklama
Karola1388, zakupiłam sobie ACARD dziękuję :) ale muszę skonsultować z lekarką, bo to na acetylosalicylanach jest, a ja mam na nie uczulenie :(

A co do objawów twojej córci, bo jak czytam to mi się opowieść mojej koleżanki przypominaj jako żywo. Jej syn zaraz po urodzeniu miał podobne objawy. Podobno lekarze doszli do tego, że to był jakiś zespół wzmożonego napięcia mięśniowego (mam nadzieję, że nic nie pokręciłam to uraz okołoporodowy, może powstać przy chwilowym niedotlenieniu dziecka podczas porodu przy przechodzeniu przez kanał macicy). Znajoma, od początku musiała wykonywać z maluszkiem jakieś specjalne ćwiczenia, ponieważ ten uraz nie leczony, mógłby w przyszłości doprowadzić do autyzmu-tak jej lekarka powiedziała :( Nie chcę być złym prorokiem, po prostu jak poczytałam jaki objawy piszesz to mi się od razu sytuacja skojarzyła. Może warto naprowadzić na coś lekarza? Jednak spokojnie, Aga chyba ćwiczyła z małym 3-4mce tak intensywnie, potem już okazyjnie w formie przypomnienia i mały ma teraz 5 lat i jest okazem zdrowia! Wiec bez paniki, ale zapytaj o to Twojego lekarza.

---------------------------------------------------------------------------------------
A jeszcze do dziewczyn mam pytanie, jak powinien wyglądać przebieg I wizyty ciążowej 6-7 tydz. powiedzmy. Chodzi o to, że wszystko u mnie zaczeło sie sypać po wizycie. Po badaniu ginekologicznym. A dzis znalazłam info w internecie że do 12 tygodnia lekarz nie powinien uciskać macicy i wykonywać badania gin. tylko USG, bo po badaniu gin. można poronić :( I jedno świadectwo dziewczyny po takim poronieniu po badaniu czytałam.

A mnie lekarka wtedy tak wyściskała mocno i po tym zaczęłam plamić i potem już się wszystko posypało :( Dlatego chciałam wiedzieć jak to wyglądało u Was? Kto miał badanie i w jakim tygodniu a kto samo usg?

Nadal szukam przyczyny, poza prolaktyną, jeśli to też może być przyczyną, to nie dam sobie brzucha dotknąć do połowy ciąży...

Ostatnia edycja:
Magda testy owulacyjne selegnostic. p.s jesteśmy rówieśniuczkami, ja też rocznik 88.
Ameritum kurcze niewiem czy badanie ginekologiczne ma wpływ na poronienie. W każdej ciąży by stwierdzić ją lekarz badał mnie ginekologicznie. W pierwszej wszystko było ok, a drugiej po tygodniu ciąża przestała się rozwijać.

Karola1388, zakupiłam sobie ACARD dziękuję :) ale muszę skonsultować z lekarką, bo to na acetylosalicylanach jest, a ja mam na nie uczulenie :(

A co do objawów twojej córci, bo jak czytam to mi się opowieść mojej koleżanki przypominaj jako żywo. Jej syn zaraz po urodzeniu miał podobne objawy. Podobno lekarze doszli do tego, że to był jakiś zespół wzmożonego napięcia mięśniowego (mam nadzieję, że nic nie pokręciłam to uraz okołoporodowy, może powstać przy chwilowym niedotlenieniu dziecka podczas porodu przy przechodzeniu przez kanał macicy). Znajoma, od początku musiała wykonywać z maluszkiem jakieś specjalne ćwiczenia, ponieważ ten uraz nie leczony, mógłby w przyszłości doprowadzić do autyzmu-tak jej lekarka powiedziała :( Nie chcę być złym prorokiem, po prostu jak poczytałam jaki objawy piszesz to mi się od razu sytuacja skojarzyła. Może warto naprowadzić na coś lekarza? Jednak spokojnie, Aga chyba ćwiczyła z małym 3-4mce tak intensywnie, potem już okazyjnie w formie przypomnienia i mały ma teraz 5 lat i jest okazem zdrowia! Wiec bez paniki, ale zapytaj o to Twojego lekarza.

---------------------------------------------------------------------------------------
A jeszcze do dziewczyn mam pytanie, jak powinien wyglądać przebieg I wizyty ciążowej 6-7 tydz. powiedzmy. Chodzi o to, że wszystko u mnie zaczeło sie sypać po wizycie. Po badaniu ginekologicznym. A dzis znalazłam info w internecie że do 12 tygodnia lekarz nie powinien uciskać macicy i wykonywać badania gin. tylko USG, bo po badaniu gin. można poronić :( I jedno świadectwo dziewczyny po takim poronieniu po badaniu czytałam.

A mnie lekarka wtedy tak wyściskała mocno i po tym zaczęłam plamić i potem już się wszystko posypało :( Dlatego chciałam wiedzieć jak to wyglądało u Was? Kto miał badanie i w jakim tygodniu a kto samo usg?

Nadal szukam przyczyny, poza prolaktyną, jeśli to też może być przyczyną, to nie dam sobie brzucha dotknąć do połowy ciąży...
Absolutnie się z Tobą nie zgodzę w kwestii wzmożonego napięcia.
Wzmożone napięcie mięśniowe mają wszystkie noworodki i ono się do końca 3 miesiąca stabilizuje.
Absolutnie nie jest wynikiem uszkodzenia okołoporodowego tylko zbyt małego lub dużego dobodźcowania podczas porodu.
Może wynikać też od dużej ilości płaczu u dziecka i tu bym na to stawiała w przypadku Karoli :baffled::baffled:
Nie prawdą jest ,że WNM prowadzi do autyzmu (to już totalna bzdura :szok:)
Gdyby tak było to wszystkie nieleczone dzieci dzieci miały by autyzm wczesnodziecięcy...

Mój mały miał bardzo silne napięcie mięśniowe w nóżkach ,a zanikowe w rączkach i też się ćwiczyliśmy .Do tej pory ma zanikowe na odcinku paszka -biodro po obydwu stronach,bardzo słabe w odcinku ramię nadgarstek i prawidłowe w nogach, i na plecach :tak::tak:
Z tym napięciem to nie taka łatwa sprawa ,ale to żaden wyrok autyzmu czy innej choroby.
Po prostu WNM powoduje zaburzony proces rozwojowy u dzieci ,wybudzanie ,bo te mięśnie jak się kurczą to bolą i płacz niewiadomego pochodzenia co jeszcze bardziej wzmaga to napięcie:baffled::baffled:
To tyle w telegraficznym skrócie.;-):-):-)

A to moja księżniczka już w całym kompleciku

Ostatnia edycja:
mysiak dziękuję :)
Wspomniałyście o testach owulacyjnych,posiadam dwa i ani razu ch nie stosowałam.dziś sobie zapodam jednego.Zaczyna się śluz,ale jeszcze nie jest przejrzysty,jest taki kremowy ale rzadki.Wczoraj mieliśmy zacząć,ale wiadomo choroba jakos mi nie pozwolila.Nie chcę zmarnować tego cyklu więc dziś do dzieła.3majcie kciuki
Zmykam do pracy.Miłego dzionka:)
Ja bedę w doku za 14 godzin :-(

ameritum przy pierwszej ciąży zaczełam krwawić w 6tc na pogotowiu tez mnie mocno uciskali co było dla mnie dziwne, w szpitalu to samo + badanie ginekologiczne, druga ciąża badanie gin + "obmacywanie macicy poprzez brzuch" + USG dopochwowe w 4 tc i potem w 7 tc również, obecna ciąża pełen zestaw badań 6 tc. Z opisów znajomych zazwyczaj pierwsza wizyta cieżarnej = wszystkie badania (chyba że jest to 4-5 tc to czasem odradzaja USG ale ze względów zazwyczaj ekonomicznych bo często nie widac jeszcze dzeciątka a nawet pecherzyka)

karolka trzymam za was kciuki && ogromniaste, nie mam najmniejszego doświadczenia więc niestety nic nie doradzę ...

AS cudna córcia zdolnej mamusi :D

Dziewczyny bardzo prosze o kciuki dla mojej siostry i jej syneczka 36w3d waga tylko 2,3 kg, ale problemem nie jest sama waga tylko to ze malusio przybiera od miesiąca, np ostatnie 2 tyg tylko 150g, siorka ma ta cukrzyce ciążową i trzyma sie diety. Do tego z posiewu odbyt+pochwa wyszło jej ze jest nosicielem paciorkowca, co juz ja całkiem załamało no i w moczu bakterie i leukocyty beda jej robili posiew z moczu ale juz w szpitalu. Wizytancje miała wczoraj dostała skierowanie do szpitala na dziś.

Nic zmykam trzymam za was wszystkie kciuki zycze duzo zdrowia i spokoju
A dla staraczek wymarzonych 2 kreseczek i mega radosci z bobosexów.

Ostatnia edycja:
IZW, co do paciorkowca to niech się siostra zbytnio nie przejmuje. Pewnie teraz ją przeleczą jeszcze jakimiś globulkami, a najważniejsze że podczas porodu musi ona dostać antybiotyk dożylnie i w ten sposób maluch zostanie zabezpieczony. Też to miałam, a Szymek ma teraz ponad 2 lata i miewa się dobrze

reklama
Absolutnie się z Tobą nie zgodzę w kwestii wzmożonego napięcia.
Wzmożone napięcie mięśniowe mają wszystkie noworodki i ono się do końca 3 miesiąca stabilizuje.
Absolutnie nie jest wynikiem uszkodzenia okołoporodowego tylko zbyt małego lub dużego dobodźcowania podczas porodu.
Może wynikać też od dużej ilości płaczu u dziecka i tu bym na to stawiała w przypadku Karoli :baffled::baffled:
Nie prawdą jest ,że WNM prowadzi do autyzmu (to już totalna bzdura :szok:)
Gdyby tak było to wszystkie nieleczone dzieci dzieci miały by autyzm wczesnodziecięcy...

Mój mały miał bardzo silne napięcie mięśniowe w nóżkach ,a zanikowe w rączkach i też się ćwiczyliśmy .Do tej pory ma zanikowe na odcinku paszka -biodro po obydwu stronach,bardzo słabe w odcinku ramię nadgarstek i prawidłowe w nogach, i na plecach :tak::tak:
Z tym napięciem to nie taka łatwa sprawa ,ale to żaden wyrok autyzmu czy innej choroby.
Po prostu WNM powoduje zaburzony proces rozwojowy u dzieci ,wybudzanie ,bo te mięśnie jak się kurczą to bolą i płacz niewiadomego pochodzenia co jeszcze bardziej wzmaga to napięcie:baffled::baffled:
To tyle w telegraficznym skrócie.;-):-):-)

A to moja księżniczka już w całym kompleciku

As76, Dziekuję! To widać albo ja coś pokręciłam (pisałam, że nie wiem czy dobrze to rozumuję), albo Aga jak mi to opowiadała, bo ona sama nie umiała do końca tego dobrze wytłumaczyć. Czyli to normalne całkiem jest, i mija wraz z rozwojem dzieciątka? No to ja sie bardzo cieszę :D nie chciałam nikogo wprowadzić w błąd.

Do góry