Niby tak.Ale gdzie tu masz o stosowaniu do przerywania ciąży ektopowej?Troche poczytalam o tej chemii.Jednak wole laparoskopie po tym co przeczytalam.Ten lek stosuje sie w bardzo zaawansowanych nowotworach.A dzialania uboczne:
Lek jest bardzo toksyczny. Jego stężenie we krwi powinno być monitorowane, dla większego bezpieczeństwa jego stosowania. Przenika do płynu mózgowo-rdzeniowego. Przenika również do jam surowiczych ciała, jamy otrzewnowej, jamy opłucnej. Powolna eliminacja leku z płynu wysiękowego przedłuża jego toksyczne działanie na organizm. W dużych dawkach może powodować niewydolność nerek, wątroby, zapalenia skóry, naczyń krwionośnych. Uszkadza również szpik, uszkadza błony śluzowe. może powodować stany zapalne błony śluzowej, biegunki, nudności, nadżerki, wypadanie włosów. Podany dokanałowo jest również neurotoksyczny. Ciężkość objawów jest ściśle uzależniona od czasu ekspozycji na lek i wzrasta po 48 godzinach jego stosowania.
Profilaktycznie należy dążyć do nawodnienia chorego i alkalizacji jego moczu, co pozwala zmniejszyć ekspozycje na metotreksat i nieco obniżyć częstość występowania działań niepożądanych. Konieczne jest obniżenie dawki u chorych z niewydolnością nerek. W razie zatrucia podaje się folinian wapnia.
Jajowod byl poszarpany i tak podanie chemii nic by nie dalo.Moze i by wyadlilo martwa ciaze ale nie uratowaloby jajowodu.Tak czy inaczej laparoskopia byla dobrym rozwiazaniem jakby sie dluzej nad tym zastanowic.
Nigdzie tego nie znajdziesz w oficjalnych źródłach.
Ten lek tak działa przy leczeniu nowotworów ,gdzie podaje się go kilka razy i to w krótkim czasie.
Lek powoduje uszkodzenie komórek DNA i zasuszenie lub rozpadnięcie nowotworu i tak samo dzieje się ciążą tyle ,że Metotreksat w ciąży podaje się w jednej dawce.
Zwykle regeneracja organizmu następuje w ciągu 3-4 miesięcy ,czasami do 6 .
Inna sprawa ,że był poszarpany jajowód ,więc szanse rzekomo były niewielkie....
Z drugiej strony ciekawe na ile był poszarpany i czy na pewno ...powiedzieć można wszystko...
Mi lekarz mówił ,że usuwać ciążę można spokojnie do 1000 beta hcg a czasami robili to już w nieznacznie większych ciażach.
Ja lekarzom nie ufam ....w takiej kwestii ,ale ten lekarz już dwukrotnie mi życie uratował ,więc jemu zaufałam i mu wierzę.