reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

butelkowe mamy

Dziekuje za podpowiedzi :) Ja opanowalam metode na termos :D Bo jakos podgrzewacz boje sie zostawiac na noc ,a zreszta teraz praktycznie caly czas je z cyca w nocy. W dzien je odciagniete i w sumie jakies 2,3 razy tylko mleko. A to wy do swojego odciagnietego wsypujecie mleko w proszku? Jezeli tak to w jakich proporcjach? Bo ja daje mu moje pozniej modyfikowane i tak przeplatam chyba ,ze uda mi sie odciagnac wiecej to wtedy dostaje moje,moje,modyfikowane itd. A co do mnie to juz mi lepiej ,przeciez tyle dzieci od poczatku jest tylko na butli i sa zdrowe a moj Fifi dostaje moje mleko tez wiec jeszcze poki daje rade to doladowywuje go swoimi witaminami :) No i na spacerze nie musze sie denerwowac ,ze np w mrozie bede musiala swiecic cyckami :) Jak wszystko ma to swoje plusy i minusy ale nikt nie zrozumie tej wiezi miedzy cycolaca dzidzia i matka jak tylko inna matka. Moj maz mowi ,ze wie ze mi przykro ale nie rozumie dlaczego, przeciez takie mleko w proszku sie tak fajnie szybko robi i moze kazdy go karmic i mnie odciazyc. Eh wazne by maly byl zdrowy. A z tego co widze po wagach waszych maluszkow to nadal jest w tyle wiec moze i dobrze jak troche wiecej przytyje na tym mleku.

reklama
korba każda mama ma dylematy, ale ty nie musiz ich mieć uwierz!!!!

a ja mam pytanie czy wasze butelkowe mluszki mają już stały plan dnia??

bo u nas jakiś czas, jakieś 2 tygodnie było tak samo a teraz malutka zaczła mniej jeść i plan dnia troszkę się zmienia bo ma dłuższe przerwy między karmieniami. I czy spanie też jest takie same bo u nas już się wyklarowały 3 drzemki po 1-2h i w nocy 11-12h z jedną przerwą na karmienie.

A jak wygląda u Was??

kasialle,u nas wychodzi 5 karmień na dobę. zwykle są to unormowane godziny 4-5 rano,9,12-13,16-17 i 20 tuż po kąpieli.w ciągu dnia przerwa między karmieniami to góra 4 godziny, ponieważ mała zasypia najczęściej przed następnym karmieniem:-)a nocki masz rewelacyjne, supeer!

kasialle,u nas wychodzi 5 karmień na dobę. zwykle są to unormowane godziny 4-5 rano,9,12-13,16-17 i 20 tuż po kąpieli.w ciągu dnia przerwa między karmieniami to góra 4 godziny, ponieważ mała zasypia najczęściej przed następnym karmieniem:-)a nocki masz rewelacyjne, supeer!

no my też chyba zejdziemy do 5 karmień bo 6 to za często dla niej, muszę ją karmić co 3h a ona niebardzo jeszcze jest głodna. ania powiem Ci że u nas trochę trwało aby nauczyć małą żeby po tym karmieniu o 4-5 jeszcze pospała jakiś m-c :zawstydzona/y: brałam ją wtedy do łóżka, lulałam, smoczkowałam, cudawianki, no ale teraz już kładę ją na boczek ze smokiem :zawstydzona/y: koło siebie :zawstydzona/y::zawstydzona/y: i zasypia po 5-10 minutach, oczywiście zdażają się wyjątki :zawstydzona/y:
u nas do tej pory wyglądało to tak:

ok.8-9 mleczko i mamy dzionek
ok.9.30-10 drzemka
ok.11 mleczko
ok.13.00 drzemka
ok.15 mleczko
ok.16.30 drzemka
ok.18 mleczko
ok.21 mleczko i nocka
ok.4-5 mleczko

Ostatnia edycja:
To nasz plan dnia z przed 2 tyg:)
7.15- 150 ml mleka
9.50-40 ml herb
10.30- 150 ml mleka
12.00 60 ml herb
15.00 troszkę marcheweczki + 150 ml mleka
19.00- 185 ml mleka/ 60 ml herb
21.20 150 ml mleka+ kleik
( nie codziennie daje tyle herbatki większości dlatego że ma czkawkę albo chce więcej mleka:))
Przez ostatnie 2 tyg. coś mu się po przestawiało i jadł mniej a częściej
Teraz powoli wraca do stanu poprzedniego może nawet je troszkę mniej ale nie dużo i godziny karmienia mu się pozmieniały :/ ale mam nadzieję że wróci to do stanu początkowego :-)

kasialle,moja mała też od razu nie zasypia po karmieniu o 5. najpierw obowiązkowy monolog do lampy na suficie, kilka uśmiechów i smok. zwykle też kłade ją koło siebie, bo M. szykuje się już do pracy.aha, ładnie zasypia ztakim zającem -przytulańcem z rossmanna.rewelacja:-)

U nas karmienia mniej więcej wyglądają tak:
8-9 mleko
10-11 drzemka
13 - 14 mleko
ok 15 drzemka
17 - 18 mleko
21 - 22 mleko
22 nocne spanie
4-5 mleko
po mleku jeszcze ok 3h snu

Czyli też ok 5 karmień, w międzyczasie herbatka w ilości od 40 ml - 100ml na raz. Dzisiaj tylko coś się młodej z jedzeniem poprzestawiało...

Jak te Wasze dzieciaczki pieknie śpią w nocy.. Też tak chce..

U mnie Helena:

120 mleka - 8,11,14,17,20,2,5 (mogłaby zrezygnować z karmienia o 2:blink:)
czasami herbatka lub woda 1 dziennie
po karmieniu zabawa, 1,5h póżniej drzemka (niestety spi po 15-20 min)
kapiel co drugi dzień o 19.

Agim - prawie jak u mnie...srednio 90-120 ml - 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 2, 5, 7, czyli wciaz przyzwyczajenia od cycka:)co 2 h, ale staramy sie wydluzac i dzisiaj wytzrymal dwa razy po 3h:)no i jak jedziemy gdzies samochodem, lub na miescie - moze nie jesc 5 h:)

a mam pytanie, jakie herbatki podajecie?i czy przy karmieniu tylko mm sa one obowiazkowe?ja dzisiaj probowalam dac mu koperkowa, ale cos nie bardzo mu smakowala!10 ml z wykrzywiona buzia wypil i koniec!

reklama
Alcia do smaku herbatki też się musi przyzwyczaić ja daję koperkową a od wczoraj zaczęłam dawać jabłko z melisą mam kupioną jeszcze z kopru,rumianku i anyżu tej jeszcze nie dawałam. Jabłko z melisą tak dziś troszkę próbował. I też pije tak 10-20 ml między karmieniami czasem.
A karmienia generalnie 7 na dobę średnio 100-130 ml.

Do góry