reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe mamy :)

co do smoczka... ja na poczatku dawalam rowniez z lovi ale jak maluch trafil na 2tyg do prokocimia to tam przyzwyczaili go do karmienia smoczkiem nie dosyc ze z lateksu to jeszcze profilowanym :confused2: ijak do nas wrocil to za nic nie chcial sie chwycic swojej butli... wiec trzeba byl zmienic. Ciagnie z canpola wiec nie doradze wam w tej kwestii. Wiec mamy 3 rozne smoczki: specjalny otwor do herbatki, do mleka modyfikowanego i do kaszek. nie mamy problemu z gestoscia, na noc czasami zrobie naprawde gesta (np jesli przez dzien malo zjadal zeby sie w nocy nie budzil) a czasem o sredniej gestosci. u mnie ladnie lyzeczka zjada tylko owoce albo deserki sloiczkowe :) zupkami pluje a kaszke szybko zjada z butli i zasypia wiec jest mi to troszke na reke ze nie musze go karmic nia lyzeczka.

reklama
ja używam butelek i smoczków tommyteepee X, ale dość rzadkie posiłki - na 180 ml nutramigenu 2,5 łyżeczki kleiku kukurydzianego lub "misiowego Ogródka z dynią" - puree ryżowe.
Wiem że jest też smoczek Y z tej firmy.
Póbowałam przejść na nieco tańsze, ale jest za bardzo przyzwyczajono i normalnie odmawia jedzenia. A z tym i tak mam problem, bo Zosia ostatnio wypija 2 razy po 120 - 180 ml nutramigenu + jak dobrze pójdzie raz ok. 150 ml zagęszczonego właśnie kleikiem/kaszką + obiadek ok. 170 g + ok 250 ml soku rozcieńczonego wodą (proporcja ok. 1:4)

ja używam butelek i smoczków tommyteepee X, ale dość rzadkie posiłki - na 180 ml nutramigenu 2,5 łyżeczki kleiku kukurydzianego lub "misiowego Ogródka z dynią" - puree ryżowe.
Wiem że jest też smoczek Y z tej firmy.
Póbowałam przejść na nieco tańsze, ale jest za bardzo przyzwyczajono i normalnie odmawia jedzenia. A z tym i tak mam problem, bo Zosia ostatnio wypija 2 razy po 120 - 180 ml nutramigenu + jak dobrze pójdzie raz ok. 150 ml zagęszczonego właśnie kleikiem/kaszką + obiadek ok. 170 g + ok 250 ml soku rozcieńczonego wodą (proporcja ok. 1:4)
ja kupiłam ostatnio ten smoczek Y i nie polecam dziura jest tak wielka ze sama możesz wyciąc taką w smoczku Alanek wogóle nie chciał z niego pić
chciałam kupić ten trójprzepływowy ale nie było wiec wziełam ten Y do kaszek o tylko kolejny bubel do szafki

Witajcie zapewnie mnie nie pamietacie jestem jedna z mam grudniowych maluszkow, moj synek ma na imie Alanek i tez jest butelkowym babelkiem cyca nie chcialo mu sie poprostu ciagnac, byc moze dlatego ze dostalam go dopiero na 3 dobe poniewaz byl wczesniaczkiem a ja mialam ciezki porod 30h wiec przezylam swoje. Ja karmie go z butelki aventa antykolkowa jest juz tak do niej przyzwyczajaony ze inna butelka nie wchodzi w role. Kaszka lub jakies inne jedzonko oprocz mleka tylko karmie z lyzeczki nie chce z butli. Nawet pic wole prosto ze szkalnki albo lyzeczki. Poczatkowo uzywalam butelek z tommy ale za lapczywie jadl i przeszlam na DrBrowns rewelacyjna butelka jezeli dziecko ma kolke. Teraz jestesmy w Anglii i kupilam Aventa z ktorego i ja i Alanek jest zadowolony. Apropo je po 150-160 mleka z 4 razy w ciagu dnia chce go troszke przetrzymac zeby zjadal po 3 ale cos mi sie nie udaje.

Kazimiero ja daję 2 razy na dobę po 210 ml - tak jest zresztą na opakowaniu Bebilonu napisane w proponowanych dawkach :) Może daj więcej Alankowi i zobacz czy później będzie głodny. JA daję tak:

rano mleko 210 ml
w południe kaszka na gęsto podawana łyżeczką (100ml)
po 15 obiadek (pół dużego słoiczka zje)
koło 18 owoc
koło 20 mleko 210 ml

W między czasie chrupki, herbatniczki, czasami jogurcik zamiast owoców a czasami i to i to :)

Od dwoch dni moj maluszek wcina wieczorem butle z kaszka i zjada po 200ml na dodatek tego sam sobie trzyma butle;) w szoku jestem jak moje dziecko mnie zaskakuje;) luuzna probowalam dawac mu wiecej ale on ma swoja norme i wiecej niz 160 nie zje, a daje mu mleko aptamil pepti polski odpowiednik bebilonu(jezeli ktoras wybiera sie do Anglii to odpowiednik bebilonu pepti w anglii to aptamil) musze uwazac co mu daje do jedzenia bo ma skaze bialkowa. Widze mamy takie same imiona naszych maluszow;) Alankowi rano daje kaszke z deserem (lepiej mu smakuje) pozniej mleko, owoc, kolo 15-16 je obiadek ale sama mu gotuje bo ze sloiczka mu nie smakuje przyzwyczail sie do gotowanych przezemnie posilkow, domaga sie mleka wiec znowu butla, wieczorem kasza z butli kolo 200ml i czasem musi sie doprawic dodatkowa porcja mleka ale niewiele. w miedzy czasie je chrupki kukurydziane jakies piecie.

My z Bebilonu Pepti przechodzimy na zwykły Bebilon. Lekarka kazała dawać do roczku HA, ale dla mnie to bezsens...mały nie miał nigdy objawów skazy. Jak był maleńki to podejrzewała tylko u niego nietolerancje laktozy, ale nigdy nie było pewne na 100% czy to miał :p

Zresztą wcina danonki i nic mu nie jest (od 7 miesiąca je).

Dowiedziałam się, że kaszki Boboity robią na bebilonie - a mały aż się trzęsie za tymi kaszkami. Hahaha myślę, że Bebilon zwykły mu zasmakuje raz dwa :-)

reklama
Do góry