reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Brzuszki forumowiczek

jesteśaniołkim ja tez nie miałam genetycznego robionego i w sumie sie z tego cieszę.Tam sprawdzana jest przezierność karkowa a czasami lekarz się pomyli coś zle zmierz i stres do konca ciąży.Ja mialam na razie 1 usg na którym wszystko wygladało ok.Teraz bede miała w 20 tyg drugie USG.Zalecane sa tylko 3 usg w czasie ciąży,moim zdaniem nie ma co przesadzać z ich iloscią.Ale kazdy robi jak uwaza.

reklama
kochan brednie....
po pierwsze usg nie jest szkodliwe....
a po drugie gin na nfz nie zrobi wiecej niz trzy bo tak jest w ustawie czy czyms tam i tyle....
ja jestem szczesliwa ze co trzy tyg. widuje mojego Dzikuska...
nie wyobrazam sobie byc inaczej traktowana.... badanie, usd i cala reszta zawsze obowiazkowo... ;)

ale ja nigdzie nie napisałam ,ze jest szkodliwe?? studiując poloznictwo wiem,też ze nie zaleca się jego nadużywanie bez potrzeby.Z moją ciążą jest wszystko ok więć nie widze potrzeby robienia usg zeby sobie tylko dzidziusia pooglądać.

badanie USG nie jest szkodliwe , w 26 tyg. miałam plamienie i 4 dni pod rząd miałam USG , i co miesiąc na wizycie :) gdyby było szkodliwe raczej by go nie robili tak często. :))
Ale nie miałam jakieś takiej potrzeby ,że muszę go zobaczyć. Czasami po zbadaniu tętna mówiłam, że skoro jest ok to nie muszę mieć dziś USG i szłam do domu. :))

Jestesaniolkiem na pewno z Twoim maleństwem jest ok. I nie ma potrzeby tak panikować . :)) Pozdrawiam . :)

Ostatnia edycja:
panikuje bo u mnie w rodzinie dosc czesto dochodzilo do poronien czy martwicy plodu....

wole dmuchac na zimne....
woel byc pewna ze wsio jest ok....

wole zobaczyc jak sie wierci i biega w babelku i uslyszec od mojego gina: "a nie mowilem, ze jest ok ;)!"

Moj gin jest za tym by na kazdej wizycie podgladac maluszka - a poza tym chyba smiesznie to wyglada jak kwicze ze szczescia i co chwile przepraszam ze trzese brzuszkiem :D!!!

Tzn wiesz ona jest dobra niby wręcz oblegana ale powiem Ci że oni mi liczą że mam 20 tydzien a ja ostatnią @ miałam 29 maja a w ciąże wiem że zaszłam bo innej możliwości wręcz nie ma zaszłam 20 czerwca. więc troche termin inny jest.
Zresztą z chęcią zmieniłabym ginekologa ale mieszkam w dość niedużej miejscowości. I niestety nie stać mnie na prywatnego ,a każdy inny lekarz jest taki sam tutaj. Więc jestem w patowej sytuacji

A co do mojego wieku. Ja sie nie przejmuje, żeby ktoś sie mnie czepiał czy nie czepiał :) Nie ma takiej opcji nawet ;) moja idywidualna sprawa, a jeśli ktoś bedzie coś mówił, czepiał sie ,robił problemy to wierz mi że jestem osobą która walczy o swoje prawa, i byłabym w stanie do sądu podać taką osobe (jesli masz na mysli pielęgniarki,położne itd. bo dzisiaj oglądałam rozmowy w toku)

Jestem niestety albo stety troche za cwana :p

A Ty ile masz lat?

I tak trzymaj :tak: Ja urodzilam prawie 3 tyg temu, mam 16 lat i tak samo sie nie przejmowalam, a co do personelu szpitalnego to nie traktowano mnie jakos inaczej niz inne matki, jedyne co mnie wyroznialo to nazywanie mnie "młodą mamusia" na oddziale.

A tak na marginesie, co bylo w rozmowach w toku bo bylam dzis na zajeciach po poludniu i nie obejrzalam? :-p

kochan brednie....
po pierwsze usg nie jest szkodliwe....
a po drugie gin na nfz nie zrobi wiecej niz trzy bo tak jest w ustawie czy czyms tam i tyle....
ja jestem szczesliwa ze co trzy tyg. widuje mojego Dzikuska...
nie wyobrazam sobie byc inaczej traktowana.... badanie, usd i cala reszta zawsze obowiazkowo... ;)

Co do badania USG na NFZ nie masz racji... przepisy swoja droga, ale w praktyce wyglada to inaczej. Sa lekarze ktorzy NIGDY nie robia usg, a sa i tacy jak i np. moj gin [NFZ] robil mi USG przy kazdej wizycie. :tak:

A co do szkodliwosci... niewiem czy to sa sprawdzone do konca informacje bo juz nie pamietam gdzie to wyczytalam bo bylo to dawno temu, w kazdym razie "kiedys, gdzies" przeczytalam, ze ogolnie badanie usg nie jest samo w sobie szkodliwe, dopiero jesli trwa powyzej 30min, bo wytwarzaja sie wtedy jakies promienie...

Pozdro;-)

kochan brednie....

Jezeli jest taka potrzeba i konieczność to ginekolog na nfz zrobi nawet 10 badań usg w ciągu tych 9 miesiecy.Nie ma zadnej ustawy która ogranicza wykonywanie przez lekarza usg.Natomiast owszem zalecane sa tylko 3 USG w czasie trwania ciązy i wedlug mnie jesli nie ma takiej koniecznosci to po co wykonywać te badania nie potrzebnie, bo argument ,ze chce sie zobaczyć dzidziusia jest dla mnie smieszny i egoistyczny.

AHA ginekolog prywatnie na 99% zrobi CI badanie usg na kazdej wizycie,no bo wizyta bez usg jest pewnie paredziesiąt złotych tańsza.....Bynajmniej u mnie w miescie tak jest.

reklama
Jezeli jest taka potrzeba i konieczność to ginekolog na nfz zrobi nawet 10 badań usg w ciągu tych 9 miesiecy.Nie ma zadnej ustawy która ogranicza wykonywanie przez lekarza usg.Natomiast owszem zalecane sa tylko 3 USG w czasie trwania ciązy i wedlug mnie jesli nie ma takiej koniecznosci to po co wykonywać te badania nie potrzebnie, bo argument ,ze chce sie zobaczyć dzidziusia jest dla mnie smieszny i egoistyczny.

AHA ginekolog prywatnie na 99% zrobi CI badanie usg na kazdej wizycie,no bo wizyta bez usg jest pewnie paredziesiąt złotych tańsza.....Bynajmniej u mnie w miescie tak jest.
watpie zeby placic za udg dodatkowo - ja place za calogodzinna wizyte 70zl i mam pelen zestaw badan i usg w tym....
i gowno prawda - NFZ zarzadzil 3 usg podczas ciazy i bardzo rzadko taki gin robi ich wiecej niz 5 w przeciagu 9 miesiecy!!!!!!!!!!!!!!!!
troszke ciezarnych aktualnie kolezanek mam......!!!!!!!!!!!!!!!!!
a poza tym nic egoistycznego w czestym sprawdzaniu czy wsio ok z malym, czy dobrze rosnie i czy tetno plodu jest odpowiednie....
dziekuje bogu ze mam tak dokladnego i skrupulatnego ginekologa!!!!!

Do góry