reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wasze doświadczenia z hipotrofią.

Dlatego napisałam, że tego nie kieruje do Ciebie. Rudzielec do tego nawiązała i dlatego się odniosłam. :)

Uważam, że mimo wszystko takie dziecko warto monitorować. :) Bo jak ciągle jest poniżej 3 centyla wzrostem, a ma już 2, 3, 4 lata itd, to można takiemu dziecku pomoc. Czemu ma być całe życie malutkie? Żaden facet nie chce mieć 150 cm czy kobieta 140. :) A takie dziecko kwalifikuje się do opieki endokrynologa i podania hormonu wzrostu. I ma szansę nadganiać rówieśników i być wyższe w przyszłości. :) Także myślę, że warto to kontrolować, a nie tylko tłumaczyć sobie, że każdy jest inny... Takie moje zdanie.
No i czasem to może być mimo wszystko jakiś głębszy problem i też warto powykluczac. :)
wybacz, dziś jestem tak zmęczona, że nie doczytałam do końca 😜
A jeśli chodzi tylko a wagę, bo mój ziomek wzrost ma w normie, to też powinnam odwiedzić z nim endokrynologa? Ogólnie wszystkich lekarzy mamy już odwiedzonych, łącznie z genetykiem, ale do endo nikt go nie skierował;)

reklama
wybacz, dziś jestem tak zmęczona, że nie doczytałam do końca 😜
A jeśli chodzi tylko a wagę, bo mój ziomek wzrost ma w normie, to też powinnam odwiedzić z nim endokrynologa? Ogólnie wszystkich lekarzy mamy już odwiedzonych, łącznie z genetykiem, ale do endo nikt go nie skierował;)
Poproś o skierowanie od rodzinnego, nie zaszkodzi iść, a odhaczysz. :) A może jakaś nadczynność tarczycy albo coś... 🤷
U gastrologa pewnie byliście?

Ostatnia edycja:
Cześć. Czy któraś z Was miała bądź ma styczność z hipotrofia? Jak się to zaczęło?
Osobiście waga mojego dziecka wychodzi w bardzo niskim centylu- około 10. Brzuszek jest zawsze mniejszy nawet o 2 tygodnie...
Waga z 25 tyg (24+6) - 640 g
Waga z 27 tyg ( 27+0)- 860 g
Lekarze nic nie mówią, ponieważ patrzą na datę porodu z OM (14.02), jednak na usg w 1 trymestrze była skorygowana na (7.02). Ostatnio zapomniałam przypomnieć, że przecież data jest skorygowana i dziecko jest "podobno" starsze, stąd waga lekarza nie zaniepokoiła bo z OM wychodził 26, a nie 27 tc...
Syn z hipotrofią I stopnia. Wcześniak z 35 tygodnia. Waga urodzeniowa 1690g. 8 Apgar. Co tam jeszcze? Ma skończone dwa lata. Rozwój prawidłowy.

Poproś o skierowanie od rodzinnego, nie zaszkodzi iść, a odhaczysz. :) A może jakaś nadczynność tarczycy albo coś... 🤷
U gastrologa pewnie byliście?
tak, gastrolog zaliczony, wszystko dobrze, łącznie z wykluczona celiakia :)
Dziękuję, w takim razie jeszcze sprawdzę endo dla spokoju ;)

Do góry