reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wywołanie z cukrzyca ciążową

Klaudia1996!

Początkująca w BB
Hej dziewczyny aktualnie 34+5 . Diabetolog mówi że rodzimy w 38 natomiast ginekolog mówi że zależy to od ktg . Mam pierwsze ktg w środę natomiast ginekologa 24 , termin porodu 20 marca. Nie wiem co dalej bo nic nie mówiła ;( czytam na forach że większość idzie wcześniej do szpitala , jak to było u was ? Mam cukrzycę od początku ciąży w 32 tyg włączono insulinę na noc

reklama
Hej dziewczyny aktualnie 34+5 . Diabetolog mówi że rodzimy w 38 natomiast ginekolog mówi że zależy to od ktg . Mam pierwsze ktg w środę natomiast ginekologa 24 , termin porodu 20 marca. Nie wiem co dalej bo nic nie mówiła ;( czytam na forach że większość idzie wcześniej do szpitala , jak to było u was ? Mam cukrzycę od początku ciąży w 32 tyg włączono insulinę na noc

Do szpitala trafiłam w 38+6 z powodu krwawienia to był 22.12 więc siła rzeczy nikt nic nie robił przez następne dni (leżałam na patologii).
26.12 miałam konsultacje z lekarzem, że zalecałby wywołanie bo jest 39+3, a jednak procedury mówią o wywołaniu przy cukrzycy max w 40tc, dodatkowo mam stan po cięciu cesarskim co jest kolejną przesłanka do wywołania w 40tc. To wypada w niedzielę, w sylwestra więc znowu będę musiała czekać do 02.01 jak się nic nie zadzieje itd. A wypuścić do domu mnie nie mogą.
Ogólnie strasznie na mnie naciskał. Sugerując też, że wszystko pójdzie szybko bo szyjki od dawna nie ma, a rozwarcie jest na 6cm (ja się czułam bardzo dobrze, nic nie czułam żadnych skurczy itd.). Więc tak z wmuszenia zgodziłam się na wywołanie w 39+3, poród trwał 30 minut co miało swoje plus i minusy.

Niemniej jednak, gdybym była w domu. Albo chociaż nie miała innych dzieci w domu to pewnie bym się na to wywołanie nie zgodziła bo nie widzę żadnych plusów tej sytuacji. A już szczególnie gdy ani mama, ani dziecko nie są gotowe.

Jak waga dziecka, przepływy, łożysko jest ok i cukry pod kontrolą to nie trzeba szybciej wywoływać. Ja urodziłam 40+2

Ja na insulinie nocnej, do szpitala zgłosić się w 39tyg
To moja 3 ciąża i szczerze ale to moje zdanie nie zgodziłabym się na wywolaniemporodu w 38 tyg kiedy organizm nie jest przygotowany
Jeżeli z łożyskiem i waga dziecka jest ok, przepływy ok to czekałabym przynajmniej do 39 tyg
Wywoływanie porodu kiedy organizm nie jest gotowy to rzeź… i przy pierwszym porodzie nie świadoma na takie coś się zgodziłam ..

Cukrzyca wykryta bardzo wcześnie, 1 jednostka insuliny na noc. Wywołanie w 38+5, urodziłam dzień później, wszystko odbyło się bezproblemowo.
O wywołaniu zdecydował ginekolog (miałam też nadciśnienie), endokrynolog nie widział wskazań. Co do zależności od ktg - nie wiem, bo nigdy wcześniej nie miałam prócz momentu, gdy zgłosiłam się na wywołanie do szpitala.

Bardzo wcześnie chce wywołać poród . Raczej mówią że w 39 tyg najwcześniej wywołanie . Również miałam cukrzycę ciążowa . U mnie akurat samoistnie zaczęło się szybciej . A jaka waga dziecka na tą chwilę?

Również miałam w dwóch ciążach cukrzycę ciążowa. Insulina na noc. Przepływy i łożysko niby ok, ale w pierwszej ciąży dzięki częstemu USG (prowadziłam na NFZ, robią wtedy przy cukrzycy ciążowej dokładne USG co dwa tygodnie lub częściej pod koniec ciąży, żeby wyłapać nieprawidłowości) wychwycone zahamowanie wzrastania płodu w 38+0 (i małowodzie), a przy córce w 36+9 (wody mi malały i rosły całą ciążę). Na pewno powinnaś mieć biochemię płodu robiona co dwa tygodnie teraz, żeby patrzeć, czy dziecko rośnie oraz czy przepływy i łożysko ok. Oba porody miałam wywoływane, z synem w tym samym dniu, z córką zgłosiłam się dzień później, bo musiałam ogarnąć dzieci w domu i opiekę. Urodziłam chyba 38+0 oraz drugie 37+1 o ile dobrze pamiętam.
Syn do dziś malutki, chudy, problemy z przybieraniem, nisko w centylach, pod opieką hematologa, gastrologa, czekamy na endokrynologa. (Ma 3 lata.)
Córka po rozwiazaniu ciąży wreszcie zaczęła rosnąć i przybierać i nadrabiać ładnie (oboje dzieci sto procent kp). Jeszcze malutka, więc zobaczymy, co będzie dalej.

Mi w szpitalu i w poradni mówiono, że ogólnie wywołanie między 39-40, około 39+0 na oddział. Chyba, że coś się będzie działo złego wcześniej - a tak u mnie było.

reklama
Cesarka planowana dzień przez PTP. Insuliny brałam max 4 jednostki na noc, reszta dietą. Dziecko waga 3330g
Przepływy prawidłowe, łożysko wydolne do końca.

Do góry