reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Dziękuję za odpowiedzi .. ale narazie stoję za wyborem czy wrócić do domu czy zostać tu z nimi .. Boże jakie to trudne, ale kolejny tydzień patrzeć i mieć je na 5 minut? To tak jakbym dojezdzala
Ja mówiłam że to jak ciastka w cukierni dla cukrzyków... Patrzysz przez szybkę i dotknąć nie możesz.
Dowiedz się w szpitalu w jakich godzinach możesz być na oddziale jak wyjdziesz. W niektórych można być od 8 do 20 w inny w tylko 2 godzin dziennie. Bo jeśli nie ograniczają kontaktu z mamą to myślę że warto iść do domu. Pierwszy dzień w domu bez dzieci też trochę trudny bo myślisz czy wsio oki o nie możesz pobiec szybko na oddział i zerknąć czy nadal ładnie oddychają. Ja mogłam być od rana do wieczora z dziećmi więc to był duży plus. Mogłam przyjechać rano odciągnąć mleko, pozalatwiac swoje sprawy i wrócić wieczorem zerknąć czy wsio oki. Ale wiem że są szpitale że tylko 2godz są odwiedziny i koniec.

w5wqgu1rj2j1vu0p.png

reklama
Malinowa, gratulacje :) dobrze, że z dziećmi w porządku, silne maluszki na pewno szybko przybiorą na wadze i wyjdziecie do domu. Jeśli zależy Ci na pobudzeniu laktacji, to czy masz możliwość kangurowania dzieci? Pamiętaj, że na początku tego mleka nie będzie dużo, w dobę czy dwie po porodzie to normalne że jest tylko kilka kropli o ile cokolwiek. No i laktator nigdy nie ściągnie tyle, ile dziecko przystawione do piersi, więc nawet jak ściągasz malutko, to nie znaczy, że mleka nie ma. Może masz w szpitalu doradcę laktacyjnego, jeśli tak, to poproś o konsultację.

Malinowa będzie dużo lekarzy, kontroli. Ważny jest dobry neurolog. Pewnie nic nie przeoczycie.
Jak masz opcje postaraj się o orzeczenie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju, wcześniaki łapią się na takie coś i jest sporo fajnych zajęć pobudzających rozwój.

Nie obwiniaj się bo to nie jest nic fajnego przedwczesny poród w sensie psychicznym, stresujące wydarzenie i masz prawo reagować jak chcesz.
Z rehabilitacją to pewnie wam dadzą skierowanie na którymś etapie. Teraz taka moda (u 4 koleżanek co urodziły w zeszłym albo tym roku donoszone dzieci też coś powynajdywali do rehabilitacji, moim zdaniem głupoty). Jeśli nie było ciężkiego niedotlenienia i wylewów krwi do mózgu to małe szanse na zły rozwój psychoruchowy i poważne zaburzenia. Jak zapytałam neurologa co nas skierował, to powód był taki, że po prostu opóźnienie względem rówieśników donoszonych ale opóźnienie u wcześniaków nie ma wydźwięku negatywnego w żadnym wypadku.
Wcześniaki oceniane są wg tzw wieku skorygowanego czyli w momencie jak będą miały np 4 mce a urodziły się miesiąc przed czasem to mają 3 miesiące wg tego wieku i na ten wiek umiejętności powinny być oceniane. Moi synowie rozwijają się bardzo różnorodnie, Adrian niemal jak dziecko urodzone o czasie a Ignacy na ten wiek skorygowany ale nie każda umiejętność mają odhaczoną. Emocjonalnie obydwaj raczej na wiek skorygowany a nawet wolniej się rozwijają ale mają prawo.

reklama
Nietupska a w którym tyg urodziłas?
Teraz już zmartwienia będą.. czy sobie poradzę z takimi maleństwami w domu? Wogole najlepiej będzie jak już wyjdziemy :)

Do góry