reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Napierajka dużo zdrówka dla twoich chłopców, a dla ciebie dużo cierpliwości.

Ja stwierdzam, że nawet dobre egzemplarze trafiły mi się pod względem spania w nocy. Ciężko jest ich czasem uśpić wieczorem ale Asia przesypia zazwyczaj całą noc do 6, a Wojtek oczywiście budzi się koło 2-3 ale tylko po to żeby go wziąć do łóżka, czasami zje trochę mleka z sinlakiem, Michałek jak zje koło 19-20 to go na śpiocha karmię koło 23 albo 2-3 w nocy bo nie chce mi się odciągać mleka i później dopiero koło 6-7 rano.

Kurcze jak ja nie znoszę brzydkiej pogody, Moje dzieciaki tak pokochały wyjścia na dwór, że dzisiaj gdy padało przez cały dzień to był istny koszmar. Rzucali się po podłodze pod drzwiami, walili w drzwi. Nie chcieli jeść. :wściekła/y:

reklama
Dominika: ja też mam magiczny zeszyt a właściwie kartki przygotowane w Excelu - notuję, ile, jakie mleko zjedli, która pierś, czy była kupa, zmiana pampersa, jakie krople dostały etc. Bez tego nic bym nie pamiętała :)

U mnie w przychodni jeszcze nic nie wiedzą o szczepionkach, mam dzwonić w poniedziałek. Dam znać, co praktykuje się w Pile

Dominika i Aga ja.mam tak samo zapisuje sobie kto ile zjadl i o ktorej, do tego jaka kupa i kiedy itp

Ja ostatnio nie moge narzekac bo maluchy spia w miare dobrze w nocy oby to nie byla cisza przed burza..;-)

Anufka tez nie cierpie brzydkiei pogody..moglabym miec caly rok cieplo ;-)

My wlasnie jestesmy na dzialeczce, pogoda piekna i sloneczno mocno grzeje..;-)

Jup to ladnie twoje maliszk waza a teraz pewnie juz wiecej....:tak:

Dominika naszemaluchy rosna jak na drozdzach :tak: z tego co slyszalam ze mniejsze dzieci szybciej przybieraja na wadze niz dzieci z wieksza waga urodzeniowa.. ale nie wiem ile w tym prawdy..

Jak jest pogoda to my chodzimy co dziennie na spacerki i na dzialeczke, mam tak blisko ze mozna sobie posiedziec i odpoczac:tak:
Ostatnio maly marudny jest, nie chce spac w lozeczku tylko zemna..a jak sie go polozy to ryk niemilosierny,...

Jup to ladnie twoje maliszk waza a teraz pewnie juz wiecej....:tak:

Dominika naszemaluchy rosna jak na drozdzach :tak: z tego co slyszalam ze mniejsze dzieci szybciej przybieraja na wadze niz dzieci z wieksza waga urodzeniowa.. ale nie wiem ile w tym prawdy..

Jak jest pogoda to my chodzimy co dziennie na spacerki i na dzialeczke, mam tak blisko ze mozna sobie posiedziec i odpoczac:tak:
Ostatnio maly marudny jest, nie chce spac w lozeczku tylko zemna..a jak sie go polozy to ryk niemilosierny,...

Z tym szybkim przybieraniem na masie wczesniakow to prawda. Zarloki straszne, nadrabiają straty:)

No jak tak bedziesz go przyzwyczajac do spania rezem to sie go pozniej nie pozbędziesz:)

Witam
Staram się jak mogę ale już nie daję rady...
Chłopaki wstają gdzie się da trzymając się elementów ruchomych, np narzuta łóżka i lecą na plecy, wczoraj remis 1-1 na guzy...
Nie mam czasu zrobić obiadu, posprzątać jak M wraca z pracy to dopiero odrabiam lekcje ze starszymi bo tych drani nie można spuścić z oka, nawet do wc lecę biegiem albo wsadzam ich do łóżeczek ale wtedy jest krzyk. Na dworze zimno więc nawet nie ma jak wyjść, dzisiaj miałam jechać na szczepienie ale nie dałam rady więc jadę w piątek jak się nic nie wykluje.
Ale jestem z nich dumna pięknie nadganiają zaległości Domi dzisiaj rano zaczął raczkować na kolankach Kami woli wstawać
icon_smile.gif

O wakacjach nawet nie myślę... szans nie ma na wyjazd, musimy coś na miejscu zorganizować, żeby dzieciakom czas zabić
icon_sad.gif

A jeśli chodzi o notatki na początku też to przerabialiśmy - witaminki, kupki ile mleka. teraz już to nie jest potrzebne bo nie da się zapomnieć o porze karmienia zbyt głośny bunt :)

Mam już wieści z przychodni: należą nam się bezpłatne szczepienia 5 w 1 i przeciw pneumokokom. Co do ospy jeszcze nie wiem, mają sprawdzić w przyszłym tygodniu.

U nas raz lepiej, raz gorzej. Iga jest strasznie wysypana, zupełnie nie wiem po czym. Iwo natomiast ma cerę gładziutką. Ostatnio w krew im weszło niespanie od 19 do 23. W nocy śpią już lepiej.

Wczoraj odebrałam wyniki krwi - na wyjściu ze szpitala miały hemoglobinę rzędu 14 i Idze zostało przepisane żelazo, choć jak mówili, hemoglobina odbiegała nieznacznie od poziomu. Teraz oboje mają 9,4 - czy Wasze pociechy też tak miały? Czy to już anemia? Na wyniku jest podany prawidłowy zakres 10,2-17,2. Jakie w końcu są normy? Minimum to 14 czy 10?

Gosia- ty masz jeszcze 2 starszych dzieci. Nie mozesz ich zachecic do tego, zeby popilnowaly maluchy a ty sobie ugotujesz? Co do Wc- nie pamietam kiedy bylam tam sama, hehe. Juz wszystko jest grane razem z nimi. A jak biore prysznic to mi chca wejsc do kabiny:)
Powiem ci, ze u nas ten etap wstawania to przez 1,5 tyg. nic nie robilam tylko lazilam i pilnowalam Adama. Ale potem nauczyl sie, jak upadac, jak siadac i juz tak nie lecial na plecy. Na szczescie Marek zaczal wstawac duzo pozniej i on jak wstawal to sie nie przewracal. Ale teraz jak biegają i skaczą to ja nic nie moge zrobic. To dopiero jest wyzwania. Wszędzie wejdą. Ostatnio A. sie uwiesil na krzesle do karmienia, caly na rekach sie podniosl, nogi zwisaly no i to krzeslo polecialo na niego- siniaka ma pod oczami przez caly policzek. Dobrze, ze zeber sobie nie polamal! Przewracaja sie non stop, rzucają czym popadnie (tu prym wiedzie M.), walą i tłuka o sciany tym, co im w rece wpadnie. Caly dzien chodze i nie rob, zostaw, nie wolno, tym sie baw, tym nie, tam nie wchodz, stad zejdz. Zgłupiec mozna. A skubani juz tak wszsytko kumaja, takie cwaniaki. Ale dobrze jest. W sumie fajny okres. Bo jak nie wariują to sa takimi slodziakami:)

Aga- w pewnym momencie chyb aok 3msc dzieci wykorzystuja cale zelazo jakie nagromadzily podczas ciazy. Wczesniaki maja go mniej bo zelazo glownie plod pobiera pod koniec ciazy. I trzeba suplementowac, bo z diety jeszcze malo maja rzeczy z zelazem. Jak zaczna jesc stale posilki to wtedy zelazo sie odstawia. My bralismy Actiferol Start, potem Actiferol 7,5 i n akoniec Acktiferol 15. Jakis problemow z kupa z tego powodu nie bylo choc zelazo moze zatwardzac.

Aga, u mnie na wizycie patronazowej powiedziano mi,ze wczesniaki maja darmowe pneumokoki, ale juz o tej szczepionce 5w1 nie, ale mam jak wol napisane w karcie wypisowej,ze dziewczynki sa objete bezplatna szczepionka 5w1.
Szczepilas juz swoje pociechy?

reklama
Dominika, właśnie wróciliśmy ze szczepień: dostały Prevenar (pneumokoki), Pentaxim (5w1) oraz WZW - wszystkie bezpłatnie. Nie było tak źle, tylko trochę płakały :) kolejne szczepienie na początku lipca

Do góry