reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

cannot
ciężko Ci radzić optymizm, i pozytywne myślenie...ale ja w pewnym momencie chciałam przestać karmić a mleka miałam więcej bo odpuściłam psychicznie. Powalcz z laktatorem, laktacja wolno się rozkręca a zanika szybko.
U mnie maluchy jadły 1,5 mc (tylko bezpośrednio z cycka) ,a jak zaczęłam butlą dokarmiać to Kaja odmówiła w tydzień cycka, Natan po 2 tyg. Dzieci tak mają idą na wygodę, nie masz na to wpływu.

Parę dni temu skończyłam pierwszy album Neli 300 zdjęć :-D Maluchy mają ich mniej :-(
Nela mi się rozkręca z mówieniem :tak:wczoraj poszłam z nią do sklepu, przed wyjściem mówi "mam nie iść, ja buzi tata" dała buzi tacie, potem lalce, minęła maluchy. Wróciła pocałowała maluchy i mówi do mnie "mama idź, a że stałam chwile dostałam "no choc" :-D

reklama
Justynia aż Ci zazdroszczę tego mówienia Neli.Ja czekam jak na cud aż Kuba zacznie mówić.Od ok miesiąca nie woła mama tylko Edyta:)i to mówi bardzo wyraźnie menda jedna:)

Sent from my RM-941_eu_euro1_224 using Tapatalk

Doswiadczone mamy ;) czy potrzebna mi bedzie poduszka do karmienia blizniat ? Z praktycznego punktu widzenia, uzywacie ? Mam taki duzy kojec do spania, przyjaciolka mi pozyczyla, ale jest sama w 4 mscu ciazy wiec bede jej musiala za niedlugo oddac ;) poza tym sama nie wiem czy na tym dalabym rade utrzymac dwojke.

obecnieZobacz załącznik 622907listopad2013 glowa 112.jpgobecnieZobacz załącznik 622909listopad 2013glowa 11.jpg wydaje mi sie ze jest jakas poprawa minimalna Justynia a probowalas poduszki ja mam tez taka plaska glowe z tylu Sarenka ja karmilam na poduszce ale spokojnie mozna zastapic trzema twardszymi jaskami nigdy nie wiadomo jak dlugo bedziesz karmic i tylko kaseke wydasz a sie okaze ze wogole nie uzywalas oczywiscie zycze ci abys jak najdluzej karmila ja uzywam tommy tippe butelek ale to i tak nie ma znaczenia nie ma takiej butelki co jest idenyczna jak piers

Załączniki

• glowa 112.jpg
    glowa 112.jpg
    4,2 KB · Wyświetleń: 88
  • glowa 11.jpg
    glowa 11.jpg
    3,8 KB · Wyświetleń: 89
hej, czytam was prawie codziennie ale nie mam czasu nic na pisać. Jakos coraz mniej mam czasu na wszystko.

Cannot- stres i przemeczenie skutecznie zabijają laktacje. Ja sobie od czasu do czasu robiłam jedna przerwę tak ok 20 i szlam spac i spalam 5 gozin ciagiem w tym czasie jedno karmienie maz ogarnial. Ja ich od początku dokarmiałam mm butelki i smoki lovi aktywne ssanie i dopiero po 8 tygodniach odwidziało im się i nie chcieli cycka. Ale ja ich często przystawiałam, mleka było sporo. Nie pamiętam czy synek jest już z tobą? Jak nie to może patrz na jego zdjecie jak sobie odciągasz. mi np. mleko leciało jak ktorys plakal. Może nagraj placz na telefon i sobie odslu****. No nie wiem, tak kombinuje. Ale musisz tez trochę odpuscic, wyluzować, wysypiać się jak najwięcej i dobrze jesc i dużo pic. No a jak się nie uda to swiat się nie zawali przecież.

Karmelova, napierajka- u nas na razie 8 dzień jedza dynie. Oni ladnie jedza z lyzeczki, wciagneliby czaly sloik ale ja im na razie daje po 1-2 lyzeczki bo z marchewka zaszalałam i pozneij były kłopoty zoladkowe. A jabłko kiedy podajecie? Na obiad czy na jakiś podwieczorek? Czy dokarmiacie jeszcze mlekem po zjedzeniu warzyw? Ile dzieci musza zjeść, żeby już nie trzeb było im podawac mleka? Wprowadzilam tez kaszke manne i na razie jest ok. 0,5 lyzeczki na glowe dobowo do mleka na 2gie sniadanie im daje. U nas raz prześpią 7-8 godzin a kolejnej nocy budza się co 3 godziny. Nie maja jeszcze takich stalych nocnych nawykow.A no i denerwuje mnie to, ze chodza spac o 20 a budza się o 5 rano! No mogli by do tej 6:30 pospać. Przeciez wcale ich tak wcześnie nie klade a i w dzień dużo nie spią, bo może lacznie ze spacerem 4 godziny albo i mniej.

Pytanie ad kapieli/ Jak to organizujecie? Ja jeszcze kapie w wanience i pojedynczo. Najpierw jednego, drugi w tym czasie czeka i beczy. Potem jak ten wykapany jest smarowany i ubierany to wyje, ten drugi tez wyje. Poziom decybeli przekracza wszelke normy. Jak wy sobie radzicie? CZy wasze dzeci tez tak placza przed i po kapieli. Bo moi to tylko w wodzie nie wyja ale przed placza i przy ubieraniu wyją.

NApierajka- fjne chłopaki .W czym siedzą?

Moje w szpitalu były karmione sondą a potem butelką ze smoczkiem Lovi. Położne mówiły że ten smoczek jest skonstruowany tak, by dziecko podobnie piło jak z piersi. Nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedy i jedno i drugie przystawiłam do piersi, gdy już byliśmy w domu, to za pierwszym razem wiedziały o co chodzi i piły. Ja co prawda ściągam i daję z butelki (tak mi jakoś wygodniej. Strasznie męczyłam się, jak jadły bezpośrednio z piersi.), ale jak nie najedzą się z butelki, to daję cyculka i sobie dojadają ile chcą. No i cały czas korzystam ze smoczków Lovi zarówno w butelkach jak i uspokajaczy.

ja również mam jedną butelkę lovi, od małego synek ją bardzo polubił. Córeczka lubiła butle i smoczki tomme tippie, mi się wydaję,że ten najbardziej przypomina kobiecą pierś, nakładek nigdy nie używałam, choć kupiłam. Ale na dłuższą metę to zrezygnowaliśmy już z tommie, używam najczęściej aventa i lovi.

Jjka u nas jakoś nie ma kłopotu z kąpielą, maluchy od początku lubią, kąpiemy nadal w wanience, bo nam wygodniej - wrzucamy maluszka i sobie pluska najpierw sam, potem myjemy. Teraz byłam u moich rodziców to kąpałam ich w dużej wannie, córcia w ogóle się nie bała, podobało się jej, synek trochę się bał, nie chciał na plecki się położyć. Przed i po nie płaczą. Choć bywało,że w czasie ubierania płaczą, bo lubią być na golasa.

Wlasnie wrocilismy z wizyty Max wazy 9250 a Olek chyba 8750 bo tak sie darli ze juz nie zaamietalam jego wyniku maja po 72 cm Olus dostal skierowanie na fizjoterapie bo cos ma przykurcz w stopach lekarz oczywiscie w szoku ze juz laza I Olek dal popis I zrobil dwa kroki sam tez nie mial gdzie tylko u lekarza nastepna wizyta za 6 miesiecy I moze wypis wkoncu ciekawe czy od zabkowania dzieci moga dostac kataru??? bo im zaczelo leciec z nosa na potege I nie weim czy to chorobsko czy zeby czy moze wynik rozkopywania sie w nocy ehh dzisiaj w nocy nawet :-)wariowali wieczorem dalam im leki przeciwbolowe I spali 7 godzin ciurkiem lekarz kazal odstawic witaminy I zelazo nie przyznalam sie ze juz dawno nie biora bo pluli dalej niz widzieli :baffled:dzisiaj wyjatkowo sa prawie ubrani identycznie :-) pielegniarka co ich wazyla tez ma blizniaki 5 letnie oczywiscie powiedziala ze teraz to ona ma juz luz ale mi wspolczuje:-)

reklama
mama dziewczyny akurat na FB pisały odnośnie ząbkowania, że katar u niektórych dzieci się wtedy pojawia. U nas na szczęście nie ma, ale maluchy dają nam do wiwatu że hej.

Do góry