reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Dzięki dziewczyny za rady. Nutrition stosowałam przy Wojtusiu zanim okazało się co mu dolega. Może zastosuję do Krzysia jak mu się bedzie powtarzać, a nie potwierdzi się diagnoza. Krzyś też miał robione USG brzuszka i wynik był w zasadzie w normie, ale to badanie robili w innym szpitalu nie specjalistycznym, więc jak zacznie wymiotować do trzeba jechać do Prokocimia.
Co do nocnych płaczów to stosowaliśmy już masaz brzuszka, rowerki, suszarkę i kładzenie na brzuszku. Na chwilę pomaga, ale i tak zaraz jest wrzask. Najgorsze, że chłopcy potrafia tak wrzeszczeć z przerwami cały wieczór i przynajmniej połowę nocy, a Wojtuś nawet całą noc. Dodam, że cały czas jesteśmy na mleku Bebilon comfort - przeciw kolkom i zaparciom.
Będę musiała chyba jednak pofatygować się z maluchami do pediatry jak się nie poprawi, może coś doradzi.
Wczoraj kupiłam w Biedronce termofor, spróbuje zastosować.

reklama
Uff, chłopaki zrobiły nam prezent dziś w nocy. Spali jak ładnie, budziliśmy tylko co 3 godz. na karmienie. Lulanie i spanie. Marudzili co prawda wieczorem, ale do opanowania. No i my z mężem trochę pospaliśmy.
Tak się zastanawiam czy po żelazie nie są bardziej niespokojni i może brzuszki bolą, ale mają anemię więc muszę dawać. Daję im Actiferol 7 mg, miałyście z tym preparatem do czynienia? Niby superłagodny i bioprzyswajalny, teoretycznie nie powoduje skutków ubocznych, ale cholera jedna wie, może moim bąblom trochę szkodzi na brzuszek? A może się przyzwyczają, biorą dopiero to żelazo od kilku dni.

Napierajka super,że mieliście spokojną noc :-) ja nie pomogę w kwesti leku, bo nie stosowałam. A odnośnie ich płaczliwości to może też być po szczepieniu - kiedy byliście?

Napierajka, nie potrząsaj, never!
U nas pomaga suszarka wlączona i przystawiona do brzuszka, tak żeby nie poparzyla. Klade takiego delikwenta na poduszce na pleckach, suszara w ruch i do tego masaz brzuszka. Pomaga. Zmienilismy tez mleko z Bebilonu na Nan i też jakby lepiej. U nas jest taki problem, ze oni jak pierdzą to az ich boli. Prężą się i wyginają w chińskie zet. Kupe robią raz na dobę, taką zbitą dość. Mamy od pediatry zalecenie, żeby rozrabiać mleko z większą iloscią wody, np. 3 łyzki i nie 90ml tylko 100ml wody. Ale jak na razie to nie pomaga i dalej mają zatwardzenia. na szczęście w nocy jakoś im lepiej. Najgorzej jest po południu wlasnie. No i ruszanie nozkami, przyginanie ich do ciala, tylko tak, żeby stpy się stykaly a kolanka na zewnątrz. Ruszam tak ich nóżkami i widać, ze im lepiej. Czasami dzięki temu robią kupę.
Powodzenia, na pewno nie macie latwo. Ja też już padam ze zmęczenia:-)

Jjk z suszarka to chodzi o dźwięk a nie ciepło można zrobić mega krzywdę dzieci maja cienka skore i nie wiadomo kiedy się nagrzeja lepiej stosować cieple okłady takie z pestek wiśni żelowe pomaga tez przełożenie przez kolano i taki masaż delikatny można stosować leki tylko systematycznie herbatki ale i tak kolke trzeba przeżyć nic się nie poradzi takiemu starszemu dziecku (3miesiecznemu np.)można podać trochę soku jabłkowego rozwodnionego co do noszenia to polecam chustę żeby się nie męczyć w ciężkich przypadkach pomyslalabym o kołysce

Napierajka - my stosujemy actiferol do tej pory od urodzenia i nie mieliśmy żadnych problemów z brzuszkiem. U nas problemem było mleko nan które zawiera ponoć dużo żelaza i przez to Tomek który był tylko tym mlekiem dokarmiany miał mega problemy z kupą, a Lenka robiła co 3 dni ale nie było przy tym tragedii. Pomogła zmiana mleka na bebilon. A mam pytanie dlaczego budzisz w nocy na karmienie??? Lekarz Ci mówił, że masz ich budzić. Pytam się ponieważ moja Lenka dużo straciła na wadze po urodzeniu i też dużo spała w nocy również, musiałam ją budzić na jedzenie, ale pani neonatolog powiedziała, że mam budzić na ostatnie karmienie ok 22-23, a potem dać jej spać, żeby uczyła się rytmu dnia i nocy.

Dziewczyny czy wiecie może co można podać na uczulenie?? Lenka ma jakąś alergie pokarmową i nie bardzo wiem na co, wychodzą jej czerwone suche plamy na dłoniach i nie bardzo wiem czym bym to mogła posmarować żeby jej załagodzić ten rumień.

Bojka ja smaruje linomagiem bobo a+e u nas widzę początki AZS u chłopaków plus kąpie w emolientach tez mam linomag krem i mój krem który sama robię najważniejsze to nawilzac lepsze są trochę tlusciejsze kremy zostawiają filtr na skórze moja ccórka ma AZS od urodzenia na tle alergicznym juz trochę kremow przerobilam:-)

bojka Mój Karol ma AZS i stosowałam u niego Emolium, Oilatum, Aderme wsyztsko stanowczo zbyt drogie i w zasadzie do siebie podobne:/ i muszę powiedzieć, że w przypadku Karola znikoma poprawa...zamirzam kupić Linomag i tyle:/

Dziewczyny maluchów 6-7 miesięcznych, jak wygląda ich jadłospis ? Co w jakiej ilości i kiedy podajecie? Ile razy dziennie mleko podajecie i w jakiej objętości? U nas trochę sie pozmieniało w związku z wprowadzeniem innych niż mleko posiłków i teraz nie wim czy tego mleka nie daję może za mało...

Używacie takich rzeczy jak Viburcol?

reklama
Hej dziewczyny :-D
Jutro mam wizyty w poradni rehabilitacyjnej z maluchami :dry: i trochę się boje co będzie.

W sobotę Kaja miała 4710 i w ostatnich 9 dniach przybrała tylko 120g wiec daje jej ostatni tydz.na cycku i jak się z waga nie poprawi będę musiała przestać karmić (po cycku nie chce butli ) :wściekła/y:, a Katan 5120 i w 9 dni przybrał 280 :tak:

Codziennie sobie powtarzam że to ich ostatnia noc w jednym łóżeczku koło siebie, ale nie mam weny ich przełożyć, chce spróbować aby spali do siebie nóżkami - nie musiała bym 2 drugiego łóżeczka używać eh.. zobaczymy.
aaa... i nasza "skaza białkowa" u Natana okazała się być uczuleniem na zel do mycia :-)

Napierajka
ja podaję żelazo w płynie 1,5ml i nie zauważyłam u moich jakiś zmian w zachowaniu - ale wiadomo każde dziecko jest inne.

Do góry