reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Gloriane ja D czasem do łóżka zabieram, ale nie jestem za, ale co zrobić jak tylko tak sie uspokaja.... kurde D dopiero zasnął o 20.30 a przed 19 już do spania kładłam...pierwszy raz kilka dni temu zdarzyło się że płakałam i wioeczorem i w nocy i rano :-:)-(

a co do śmiechów to T już od 2 tyg tak w głos się śmieje a d od ok tyg. Tomus się tak super śmieje jak dorosły, często aż czkawki dostaje :-D:-Da śmieje się z wszystkiego, jak kichniesz, jak zrobisz bu, jak przybijesz brawo jak zrobisz noski noski, nawet jak zapytasz czy idzie spać to już chichra :-D:-D:-D

Pusia hehe może i będzie spiewaczka, dobrze mieć takie znajomości :-D:-D

Gotadora ładna waga maluszków

reklama
Bibiana - ja chodzę sama :-) jedno ćwiczy, a drugie z mamusią się bawi :tak: My mamy z nfzetu po pół godziny na głowę. Zawitkowski jest terapeutą ndt-bobath, więc zdecydowanie jest za :-D
U mnie też już po pobudce było:eek:
Gotadora - piękna waga maluchów:tak: u nas już po 9 kg na głowę:szok: oj biedny mój kręgosłup

a jeszcze odnośnie powrotów do pracy - pamiętajcie, że po powrocie z urlopów możecie skorzystać z ochrony przed zwolnieniem wnioskując o obniżenie etatu do maksymalnie 1/2 (najczęściej obniża się do 7/8, żeby nie tracić na kasie). Ochrona przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem umowy o pracę wynika z art. 186/8 kodeksu pracy. i obowiązuje przez okres 12 miesięcy od dnia złożenia wniosku.

Ostatnia edycja:
Oh dobrze że piszecie o tych rehabilitacjch. Ja właśnie w czwartek zaliczylam pierwszą Vojte, I przezylam to strasznie. Mojs wiecznie pogodne, rozesmiane maluszki płakały aż pękalo serce. Moja mama nie wytrzymala I musiala wyjsc ja zostalam, generalnie rehabilitantka polecala Vojta a o bobathu mowila ze za wczesnie I ze slabsze efekty daje. Szczerze to ja mam to w d..ie bo tak nieszczesliwych moich dzieci nigdy wiecej widziec nie chce. W poniedzialek probujemy bobatha. Mam nadzieje ze bedzie lepiej.
Gotadora u nas tez zaczelo sie od tego ze Kuba glowke w jedna srone ukladal. Ladnie rosna ci dzieciaczki. Karmisz jeszcze piersia?

Lilonka jezeli chodzi o powrotdo pracy to jak o tym mysle to sie stresuje bardzo. Prace mam super I zawsze ja lubilam, ale teraz szkoda bedzie mi zostawic maluchy. Maz moj na nocki pracuje, ja wroce do pracy w lipcu prawdopodobnie na 6 godzz dziennie czyli jakas opiekunka na 3 godziny dziennie wystarczy.

Elala już właściwie to nie, tylko karmie mm. Niestety, nie poradziłam sobie sama. Jejku, no to teraz będę martwić się jak to u nas będzie z tą rehabilitacją. Trzymam już kciuki za Waszą poniedziałkową rehabilitacje.

Już prawie północ a u mnie cicho, pierwszy raz :rofl2: przypomniałam sobie,że w fotelikach zostawiłam takie wkładki z owczej wełny , wsadziłam to do kosza, na to małego i śpi! Mała trochę pokwiliła, ale też zasnęła

Ja nie jestem jakąś zeswirowaną mamuśką co nie szczepi dzieci:) u nas poprostu szczeienia sa tak opóznione ze wzgledu na wczesniactwo ( pod koniec listopada mamy dopiero 3 dawke) na rotrowirusy juz bylo za pozno a na pneumokoki jestesmy jednak zaszczepieni (tak mi sie cos wydawalo i sprawdzilam:)) u nas też chłoaki ostatnio maja głupawkę 6 rano śmiechy 20 wieczorem krzyki Olek atakuje kocyk chyba ma nadzieje ze go kiedys zje:) utrzymać ich nie można zucaja sie jak ryba bez wody:) podciągają strach samych zostawić :) czekam tylko n a te zeby bo to ich najbardziej meczy jak narazie:) Bibiana współczuje straty zawsze patrze na twój suwaczek i jak sobie pomysle jak to musi być ciężko stracić dziecko, zazdroszcze ci takiej siły ja bym sie zalamała

Dziś drugi dzień przeprowadzam trening zasypiania bez cyca - i powiem Wam że dajemy radę ;-) dziś uspanie obojga zajęło 15 minut. Całkiem niezły czas. Może nie będzie tak źle ;-)

Lilonka dzięki za namiary wczasowe-super miejsce na pobyt z dzieciakami. My chcemy jechać w czerwcu i zaczynamy obstawiać opcję, że sami z dzieciakami bez żadnej rodzinnej asysty. Chociaż zapewne byłoby nam łatwiej, weselej i taniej, ale chyba potrzebujemy bardzo takiego oderwania od wszystkiego i wszystkich. No i w końcu pobylibyśmy z mężem tak naprawdę razem.
Co do pneumokoków to my już skończyliśmy całą serię. Jedna miała gratisowe z racji niedowagi, a za drugą płaciłam (ok.1100). Rota też już dostały-odpłatnie.
Ja wracam do pracy we wrześniu. Mam dość komfortowa sytuację, bo opieką będziemy się wymieniać głównie z M. A dodatkowo mam na miejscu chętna do opieki rodzinkę, więc nie muszę się martwić, że zostawiam dzieci z kimś obcym. Zresztą taka prawda, że zostawiam własne dzieci, żeby się obcymi zająć :) Cóż taki urok mojej pracy. A przed Tobą ciężki wybór. Może uda Ci się znaleźć kogoś sprawdzonego. Trzymam kciuki.

Gotadora moja też wybrała sobie jedną stronę i blokowaliśmy ją podkładając poduszkę lub pluszaka.
A ta pani doktor nie jest przypadkowo trochę przewrażliwiona :crazy:? Aż przejrzałam wszystkie skarpetki dziewczynek : od niemowlęcych do aktualnych i wszystkie maja ten szew.
Po szczepieniu podaje (po powrocie do domu) profilaktycznie od razu czopek.

Gloriane ja śpię z dziećmi jak męża nie ma na noc. Zresztą jak mamy ochotę to zabieramy na noc bąble do siebie. Wychodzę z założenia, że te czasy już nie wrócą, więcej dzieci mieć nie będę, więc chce się po prostu nacieszyć obecnością dziewczynek. Ale nie mam mowy o tym, że wspólne spanie stanie się regułą.

W kwestii rehabilitacji nie jestem w stanie Wam nic doradzić, bo nas to ominęło.
Moje gwiazdy gadają jak najęte. Nauczyły się nawet krzyczeć-tak bez powodu-wychodzą chyba z założenia, że to świetna zabawa. No i rozpełzają się na potęgę :baffled:, na razie dają na wstecznym.

Hej dziewczyny!
Ale sie rozpisalyscie:-)
Jesli chodzi o powrot do pracy to ja planuje po skonczonym urlopie dodatkowym i zaleglych urlopach wracac, bo prace mam fajna i wspolpracownikow tez a bable mialyby z kim zostac, problem w tym tylko ze nie wiem czy bede miala do czego wracac bo przejela nas inna firma i wprowadza nowe rzady.
Co do szczepien to my rota juz mamy zalatwione teraz druga dawka pneumo bedzie i normalne tak wiec stresa troche mam ale bable w miare dobrze to znosza.
Gotadora u nas z mala jezdze na rehabilitacje bo moja Lenka glowke do tylu za bardzo odchylala a teraz juz widze poprawe choc nie wiem szczerze jaka metoda to sie odbywa ale mala w ogole nie placze.
Bibiana,gloriane wasze brzdace jak zawsze aktywne:-) moje glowy zaczely wysoko trzymac na brzuszku i gugaja i usmiechaja sie juz tak fajosko:-)
Milego weekendu laski

W jakich fotelikach przewozicie dzieciaki ? Bo niedługo przyjdzie pora wymienić, a ja nie bardzo wiem na jaki ? Czy 9-18, a może 9-25 :confused:.
Jakie sprawdzone firmy polecacie. Tylko nie piszcie o oczywistych jak maxi cosi, romer....:-p

reklama
Dziewczyny cześć:)

Ja tylko się włączę odnośnie rehabilitacji...bo moje maluszki od 3 miesiąca życia rehabilitowane były metodą BOBATH z perspektywy czasu moje obserwacje są następujące-córka wcale nie potrzebowała ćwiczeń,więc bez ćwiczeń też by sobie poradziła robi wszystko o czasie jest dobrze rozwinięta jak na swój wiek a dla małego to była strata czasu i pieniędzy urodził się z niskim napięciem mięśniowym najpierw było to odchylanie główki do tyłu przy podnoszeniu, układanie w rogal potem długo nie umiał sam utrzymać główki i w ogóle taki wiotki przelewał się jak kisiel dodatkowo najchętniej ciągle by spał o nic się nie upominał nie interesował specjalnie niczym ja drżałam,że to coś poważniejszego niż Niskie napięcię a ta rehabilitantka od Bobath przychodziła 2x w tygodniu i nie było efektów:( w końcu mnie coś olśniło poszłam skonsultować Gabrysia z innym fizjoterapeutą powiedział,że jest opóźniony ruchowo o 3 miesiące!-dodatkowo brak reakcji obronnych itd..powiedział,że dla niego tylko metoda Wojty, więc podziękowałam pani która przychodziła i nie umiała pomóc mojemu dziecku i chodzę 2x w tygodniu na Wojtę i stał się CUD moje dziecko obudziło się ze snu jestem w szoku jak wspaniałe efekty nagle interesuje się wszystkim ,skacze mi po przewijaku kłóci z siostrą o zabawki czworakuje po całym mieszkaniu, jeszcze 1,5 miesiąca temu nawet na boki się nie przekręcał. U nas ta metoda bardzo pomogła,ale to dla takich cięższych przypadków jak dziecko nie ma wewnętrznej motywacjo do działania i trzba dać mu impuls:tak:

Do góry