reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

NovaMama- wielkie dzięki za podesłanie linków co do testów :) już na pewno wiem że z osłoną tułowia nie kupię fotelika. Jakoś nawet o tym nie pomyślałam że przy dachowaniu dziecko może się po prostu wyśliznąć:szok:, bardziej myślałam że dziecku z taką poduchą przed ciałkiem może być po prostu niewygodnie;/ koszmar... Oj wybór będzie ciężki;/ A ty masz już jakieś foteliki dla swoich maluszków upatrzone??
Gieniek- ale masz słodkie bobasy:)) Fajnie że mama ugotuje dla młodych na zapas:-) przynajmniej nie musisz tyle stać i gotować co chwila. Trzymam kciuki za zakończenie rehabilitacji i zdrówko twoich piękności.
Dziewczyny ile dajecie tego oleju rzepakowego do jedzonka? mała łyżeczka czy więcej?
Hakima- dzięki za podsunięcie pomysłu z tymi słoiczkami, muszę poczytać co tam na tych naszych ulubionych jest dokładnie w środku:)

reklama
moje przepisy:
zielona zupa: pare liści szpinaku lub zielonego groszku lub brokuła ,marchew pietruszka ewnetualnie seler ,ryż ,mięso(kurczak ,króliki )
najpierw gotuje ryz do miękkości doadje warzywa pokrojone drobno gotuje ,mieso gotuje osobno pozniej blenduje wszytsko (warzywa plus mięso) jak jest zagęste to dodaje wody z warzy na koniec łyżka masła lub oleju rzepakowego wysokiej jakości
zupa owocowa
1/2 szklanki owoców mleko modyfikowane
gotuje owoce w wodzie lub na parze blenduje dodaje mleko modyfikowane można zagęscić kleikiem a dla dzieci jedzących już jajko zagęścić ugotowanym żółtkiem (biezremy owoce które już dziecko jadło I nie ma uczulenia)
zupa z dyni
dynia ,mięso,kleik
gotuje dynie osobno I osobno mięso ,blenduje I dodaje kleik jak jest za rzadkie
zupa z burakiem
warzywa,plaster buraka ,mięso
gotuje warzywa z burakiem(jego musi być najwięcej) mięso osobno blenduje razem
zupa rybna
ryba,warzywa ,mleko modyfikowane
gotuje rybe osobno I warzywa tez blenduje dodaje mleko
krupnik
kaszalub ryż ,warzywa ,masło
gotuje kasze do miękkości doadje pokrojone warzywa po ugotowaniu waryw blenduje dodaje tłuszcz I natkę pietruszki
mieso to z reguły kurczak królik najlepiej żeby było jaknajlepszej jakości to samo tyczy się ryby ,warzywa dodajemy jakie dziecko już jadło I nie ma uczulenia ,masło lub olej rzeakowy(moi nie lubią oliwy z oliwek) dodaje też często natkę pietruszki tymianek w zależności co mam akurat swierzego czesto jak gotuje na obiad ryż lub kasze to odkładam troche I z tego gotuje lub dodaje do jedzenia dla dzieci to samo tyczy sie ryby mięsa nie jadamy gotowanego to dla nich gotuje specjalnie, mleko modyfikowane dodajemy wczesniej rozrobione z woda, zageszczam klikiem a rozwodniam wodą z warzyw modyfikacji może być mnóstwo zmienianie warzyw w zależności co lubią dzieci można łączyć warzywa z owocami lub mięso z owocami :-) nadmiar mroże nazywam te dania zupami choc to nic innego jak ugotoane warzywa z miesem

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hej! My dzisiaj juz po szczepieniu, Lenka biedactwo splakala sie a Wojtek dzielnie sie trzymal, wagowo Wojtek 6 kg Lenka 5,4kg, mam odstawic caly nabial i mleko bo byc moze od tego Lena ma takie czerwone i chropowate policzki, moze to byc skaza, no i bylismy u okulisty bo Lence nadal oko ropieje z przerwami, mamy masowac kanalik i za dwa miesiace do kontroli, byc moze trzeba bedzie w szpitalu kanalik udroznic, czy ktoras z Was spotkala sie z tym u swojego szkraba? jak to sie odbywa? aha no i mamy juz zaczac wprowadzac marchewke i ziemniaka po lyzce, nie wiem czy to nie za szybko no ale zaraz 4 miesiace skoncza:-) Milego dnia

Bardzo Was proszę Mamy napiszcie jakimi szczepionkami szczepiłyście swoje dzieci - 5w1 czy tymi tradycyjnymi, które są bezpłatne? Nie chodzi o kasę, tylko nasłuchałam się, że te skojarzone są szkodliwe, że mogą powodować różne choroby w przyszłości itp, położna w szpitalu mówiła, że to samo zło...Z kolei w przychodni, do której chodzimy lekarze twierdzą, że są ok i to mniej zastrzyków dla dziecka itp. Jutro jedziemy się szczepić a ja ciągle nie wiem. Mój mąż jest za tymi tradycyjnymi, bo skoro nas tym szczepili i nic nam nie jest to są ok, a ze skojarzonymi co będzie za parę lat to nie wiadomo i nie będzie tego na dzieciach sprawdzał...

Rachel my szczepimy 6w1 i jest ok, dzieci odpukac bezobjawowo je przechodza, chcialam im zaoszczedzic kilku wkluc, a co do tego ktore sa lepsze a ktore gorsze to co lekarz to rozne opinie

Rachel- moi tez sa szczepieni tymi zwyklymi i jak do tej pory było zawsze wszytsko ok tzn nie mieli zadnych goraczek itd. Przeważnie są to 2 zastrzyki w udko prawe i lewe. My chodzimy do poradni szczepien dla wczesniaków i tam tak nam Pani doktor doradziła że te jednak lepsze. No ale tak mówicie co lekarz to inna opinia.

reklama
Do góry