reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

NovaMama- wielkie dzięki za podesłanie linków co do testów :) już na pewno wiem że z osłoną tułowia nie kupię fotelika. Jakoś nawet o tym nie pomyślałam że przy dachowaniu dziecko może się po prostu wyśliznąć:szok:, bardziej myślałam że dziecku z taką poduchą przed ciałkiem może być po prostu niewygodnie;/ koszmar... Oj wybór będzie ciężki;/ A ty masz już jakieś foteliki dla swoich maluszków upatrzone??
Gieniek- ale masz słodkie bobasy:)) Fajnie że mama ugotuje dla młodych na zapas:-) przynajmniej nie musisz tyle stać i gotować co chwila. Trzymam kciuki za zakończenie rehabilitacji i zdrówko twoich piękności.
Dziewczyny ile dajecie tego oleju rzepakowego do jedzonka? mała łyżeczka czy więcej?
Hakima- dzięki za podsunięcie pomysłu z tymi słoiczkami, muszę poczytać co tam na tych naszych ulubionych jest dokładnie w środku:)

reklama
moje przepisy:
zielona zupa: pare liści szpinaku lub zielonego groszku lub brokuła ,marchew pietruszka ewnetualnie seler ,ryż ,mięso(kurczak ,króliki )
najpierw gotuje ryz do miękkości doadje warzywa pokrojone drobno gotuje ,mieso gotuje osobno pozniej blenduje wszytsko (warzywa plus mięso) jak jest zagęste to dodaje wody z warzy na koniec łyżka masła lub oleju rzepakowego wysokiej jakości
zupa owocowa
1/2 szklanki owoców mleko modyfikowane
gotuje owoce w wodzie lub na parze blenduje dodaje mleko modyfikowane można zagęscić kleikiem a dla dzieci jedzących już jajko zagęścić ugotowanym żółtkiem (biezremy owoce które już dziecko jadło I nie ma uczulenia)
zupa z dyni
dynia ,mięso,kleik
gotuje dynie osobno I osobno mięso ,blenduje I dodaje kleik jak jest za rzadkie
zupa z burakiem
warzywa,plaster buraka ,mięso
gotuje warzywa z burakiem(jego musi być najwięcej) mięso osobno blenduje razem
zupa rybna
ryba,warzywa ,mleko modyfikowane
gotuje rybe osobno I warzywa tez blenduje dodaje mleko
krupnik
kaszalub ryż ,warzywa ,masło
gotuje kasze do miękkości doadje pokrojone warzywa po ugotowaniu waryw blenduje dodaje tłuszcz I natkę pietruszki
mieso to z reguły kurczak królik najlepiej żeby było jaknajlepszej jakości to samo tyczy się ryby ,warzywa dodajemy jakie dziecko już jadło I nie ma uczulenia ,masło lub olej rzeakowy(moi nie lubią oliwy z oliwek) dodaje też często natkę pietruszki tymianek w zależności co mam akurat swierzego czesto jak gotuje na obiad ryż lub kasze to odkładam troche I z tego gotuje lub dodaje do jedzenia dla dzieci to samo tyczy sie ryby mięsa nie jadamy gotowanego to dla nich gotuje specjalnie, mleko modyfikowane dodajemy wczesniej rozrobione z woda, zageszczam klikiem a rozwodniam wodą z warzyw modyfikacji może być mnóstwo zmienianie warzyw w zależności co lubią dzieci można łączyć warzywa z owocami lub mięso z owocami :-) nadmiar mroże nazywam te dania zupami choc to nic innego jak ugotoane warzywa z miesem

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hej! My dzisiaj juz po szczepieniu, Lenka biedactwo splakala sie a Wojtek dzielnie sie trzymal, wagowo Wojtek 6 kg Lenka 5,4kg, mam odstawic caly nabial i mleko bo byc moze od tego Lena ma takie czerwone i chropowate policzki, moze to byc skaza, no i bylismy u okulisty bo Lence nadal oko ropieje z przerwami, mamy masowac kanalik i za dwa miesiace do kontroli, byc moze trzeba bedzie w szpitalu kanalik udroznic, czy ktoras z Was spotkala sie z tym u swojego szkraba? jak to sie odbywa? aha no i mamy juz zaczac wprowadzac marchewke i ziemniaka po lyzce, nie wiem czy to nie za szybko no ale zaraz 4 miesiace skoncza:-) Milego dnia

Bardzo Was proszę Mamy napiszcie jakimi szczepionkami szczepiłyście swoje dzieci - 5w1 czy tymi tradycyjnymi, które są bezpłatne? Nie chodzi o kasę, tylko nasłuchałam się, że te skojarzone są szkodliwe, że mogą powodować różne choroby w przyszłości itp, położna w szpitalu mówiła, że to samo zło...Z kolei w przychodni, do której chodzimy lekarze twierdzą, że są ok i to mniej zastrzyków dla dziecka itp. Jutro jedziemy się szczepić a ja ciągle nie wiem. Mój mąż jest za tymi tradycyjnymi, bo skoro nas tym szczepili i nic nam nie jest to są ok, a ze skojarzonymi co będzie za parę lat to nie wiadomo i nie będzie tego na dzieciach sprawdzał...

Rachel my szczepimy 6w1 i jest ok, dzieci odpukac bezobjawowo je przechodza, chcialam im zaoszczedzic kilku wkluc, a co do tego ktore sa lepsze a ktore gorsze to co lekarz to rozne opinie

Rachel- moi tez sa szczepieni tymi zwyklymi i jak do tej pory było zawsze wszytsko ok tzn nie mieli zadnych goraczek itd. Przeważnie są to 2 zastrzyki w udko prawe i lewe. My chodzimy do poradni szczepien dla wczesniaków i tam tak nam Pani doktor doradziła że te jednak lepsze. No ale tak mówicie co lekarz to inna opinia.

reklama
Do góry