reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Dziewczyny szczepicie na pneumokoki? My mamy za tydzień wzw i lekarka chciała włączyć pneumokoki. Zastanawiam się czy jeszcze nie za wcześnie.

Lilionka - moi chłopcy już dwie dawki pneumokoków dostali... Co do powrotu do pracy - ja też korzystam z macierzynskiego plus rodzicielski plus zaległe urlopy - wychodzi mi ze w połowie października 2014r wrócę do pracy - na samą myśl mnie ciarki przechodzą.....jak ja się tam po takim czasie odnajdę... A dzieci z moją mamą zostaną - a jak będą mieli 2,5 roku chce puścić do przedszkola żeby się z innymi dziećmi kontaktowali :)

A ja swoich panów ubieram w spodenki ze skarpetkami takimi i do tego bluzka z długim rękawem. Jak mniejsi byli używałam pajaców -a teraz jakoś mi wygodniej z tymi spodenkami.
Skarpetek nawet nie zakładam na noc bo jak jedną założę i jestem przy drugiej to już synek jest w trakcie ściągania tej pierwszej - to teraz najlepsza zabawa - ściągnąć skarpetki :-D Mają takie z dzwoneczkami w środku to chwila moment i je zdejmują i do buzi :)

Gotadora - nic się nie martw tą asymetrią - pochodzicie na Vojtę i się wyrówna wszystko - u nas też tak było. Tylko na prawo główki trzymali, słabo je podnosili - a teraz wszystko już jest w normie. Polecam później takie skarpetki o jakich pisałam - aktywują dziecko do podnoszenia nóżej jak coś tam dźwięki wydaje - przez co i mięśnie brzucha się ćwiczą :)

reklama
ja już mam skierowanie, w sumie to na pierwszej wizycie juz mówiła ze da skierowanie, ale wtedy powodu nie było. córcia też dostała dla towarzystwa, ale ja chyba osobno się wybiorę

my tez już 2 dawki pneomokoków dostaliśmy, mamy za darmo i obowiązkowo ze względu na wczęsniactwo.

ja chłopaków ubieram na body kr/dł rękaw i rajtki, no albo spodenki i skarpety, tylko te ściagacze mnie denerwują bo się wżynają, podwijam ale i tak się wżynają, a takich z grubszym ściągaczem mam mało i dlatego na zmiane rajtki i spodenki, Gotadora a co maluszki mają z paznokciami?

Gloriane u mnie tylko (albo aż) połowa gromady ma takie akcje :confused2: ale co z tego jak płaczem obudzi brata, na szczęście tomuś pogaworzy, wyżali się i śpi, a D tak jak mówisz nie jest głodny a steka, marudzi, rzuca się....jak na szczepieniu byliśmy to mialam problem u obu z zasypianiem hmmm nawet nie z zasypianiem tylko momentem położenia do łóżeczka był ryk x2 no i pediatra mi powiedziała, że to najgorszy okres bo wchodzą (wtedy) w 14 tydz. i mogą być problemy ze snem a nie muszą....no ale u nas są :confused2::confused2::confused2:

A moje maluchy od kilku dni tak fajnie gruchają....tak gardlowo dźwięki wydawają, jak ptaszki :-D:-D a Tomuś w końcu chwyta grzecotkę i cudownie ją miętoli i krzyczy na nią :-D

Gotadora dobrze jest zachodzic dziecko z tej drugiej strony, aby samo główkę obracało ale na rehabilitacji wyćwiczy wszystko, ja bym z małą też chodziła, Lilonka mowi że kluskozaury mają fajna frajdę na takich zajęciach więc nic nie szkodzi ją zabrać, pomyśl o tym.

Tylko my chodzimy na bobatha :-) Vojta to zdecydowanie nie jest frajda ;-)
Pociesze Was - moi też mają problemy ze snem. Przez zębole chyba - nie zmienia to faktu że cierpię na ogromny niedobór snu.
Gloriane - chyba od poniedziałku będę we Wro przez 3 dni. Wychodzisz z maluchami na spacery teraz?

AAAA ja nigdy nie umiem zkumać która to ta dobra....Gotadora a nie możesz na tą drugą chodzić???? skoro nie jest tak źle to po co maluchy męczyć....ja często słucham zawitkowskiego i on chyba też jest za tą Lilonkową rehabilitacją, w ogóle ostatnio widziałam kilka ćwiczeń ztego bobata czy coś i fajnie stymuluje rozwój dziecka, sama bym sie na takie zajęcia przeszła gdyby mój emek miał wtedy wolne bo sama z dwójką to bym raczej sie nie wybrała :-p:-p

Mama ja tez zawsze byłam przeciwna tym szczepionkom, ale mój syn prawdopodobnie (nie jest to udowodnione)właśnie zmarł przez pneumokoki, tak mamy wpisane....więc nawet sie nie zastanawiałam jak nam powiedzieli że mamy za darmo i ze względu na wcześniactwo....wiadomo troche się boję....ale może moje maluszki ta szczepionka uchroni...wiadomo Bogiem nie jesteśmy i co ma być to i tak będzie ale....no właśnie jest te ale....

Lilonka mam nadzieję, że szybko minie te ząbkowanie, albo przynajmniej te skutki uboczne :tak: mi się wydaje że d też coś ząbkuje, dziąsełka już długo rozpulchnione a od wczoraj więcej sr.a wiem moze to nir to...

Lilonka na spacerki wychodzę zawsze jeśli nie pada:) właściwie zawsze między 11 a 14:-) Mam wielką nadzieję, że się spotkamy:tak:

Bibiana no...właśnie umnie już się zaczęło:eek:położyłam chłopaków o 19, Staś usnął ok 19.,45 a już o 21.30 się odezwał, krzyczał przez sen, kręcił się i zagryzał łapki a na kolację zjadł uwaga...(aż mi wstyd pisać) 300 ml!!!!!Zatem zwalam to zachowanie na skok albo ząbki:crazy: aaa i jedyne co pomaga np w nocy o wzięcie go do łózka i ulenie do mnie-cwaniak:cool2:W każdym razie ostatnio noce są koszmarem:crazy:

Bibiana mopje maluchy wydają już tak wystrzałowe dźwięki że zrywam boki;) a od kilku dni smieją na głośno:tak:

Właśnie...co myślicie o spaniu z dziećmi? Bo ja mam strasznie mieszane uczucia. I nie wiem czy dobrze robię, że biorę go do nas jak ma złą noc. A i noc z nim w łózko mnie stresuję bo cały czas się boję, że ja albo mąż coś mu zrobimy.

dziewczyny ja nie wiem na jaką rehabilitację będziemy chodzić, nic mi nie powiedziano. Nie znam zupełnie tych nazw o jakich napisałyście. A pomyślałam,że będę chodzić osobno z maluszkami, bo wtedy sama mogę pójść, tzn bez proszenia o pomoc kogokolwiek, mąż wyjechał więc muszę mieć jakąś osobę towarzyszącą. A w przychodni nie mogę wózkiem do windy wjechać, zrobili windę, ale niestety ciut za mała, także muszę gondole wyciągać z wózka i z gondolami na górę.

Bibiana dr powiedziała,że jak będzie mała obcierać paznokcie/paluszki to może się zrobić z tego nawet stan zapalny, dziś nie mogłam przyjrzeć się jej tym stópkom, ale jutro obejrzę, co ta dr tam dojrzała. U nas też szczepionka na pneumokoki jest ze względu na wcześniactwo, również chcieliśmy tylko podstawowe. Dziś chciałam wykupić aby maluchy były mniej kłute, ale wyszło na to,że zamiast 4 ukuć by miały 3 więc sensu nie było. Tak ok 16stej zaczęły bardzo płakać, dałyśmy im po czopku ( pomaga mi taka bardzo miła pani, która sama ma 5ro dzieci, a pracuje u mnie w sklepie,a ja tak jakby na zapleczu sklepu pomieszkuje, bo remont na górze nadal trwa). No i maluchy były zważone - Marta 3800, Norbert 4200 :-)

reklama
o tak bibiana fajnie tak posłuchac brawo , moja mała tak sobie "spiewa" chyba zostanie spiewaczka:eek:
Gloriane tak od około 2 miesiecy juz nie spie z nimi tak to spalismy w trójke maż osobny pokój:tak: potem juz pojedyńczo kazda noc z innym a teraz juz sobie spia razem w swoim łóżeczku brawo za wage
Ja swoje ubieram róznie raz bodziaki raz koszulki spodnie i skarpetki

Własnie ja miałam od pani neurolog napisane ze metoda vojty raz poszłam i wiecej nie chce jej , znalazłam dziewczyne ktora zajmuje sie metoda bobatha i przychodzi raz w tygodniu na około 2 godziny , jestem zadowolona dzieci nie płacza sa zrelaksowane i widze postepy tak jak pisałam ze mała przewraca sie .itp

Do góry