reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Lola, moje beda mialy paszporty irlandzkie bo tatus to Irol no i w Irlandii mieszkamy;-). Zdjecia zrobione, Cianek ma podwojna brode, a Roro szczerzy zeby, kobieta mowi, ze dzieci moga sie smiac na zdjeciu na paszporcie a dorosli nie, mam nadzieje, ze ma racje bo jak mi podanie wroca to ja zabije.
Och te moje dwa, spia jak zajace pod miedza, 45minut i pobudka, juz musze zmykac!

reklama
Co do paszportow to mimo ze sa ang na 5 lat to i tak za jakies 2-3 trzeba wymieniac. Ja dla juli taki mama zdjecie robione po skaczonym roku z tym ze paszport pl ale dziecko zmienilo sie na tyle za juz rok temu mialam problemy i we francji nie bardzo chcieli nas przepuscic. Udalo sie po dluzszej rozmowie. Tak wiec lepiej nie ryzykowac bo mozna sie zdziwic. Mimo ze niby prawa nie maja odmowic bo paszport wazny ale tlumacza sie ze dziecko nie jest do siebie podobne.

Co do paszportu ang wszystko jest super poza jednym ale. Jesli chcecie zalatwiac jakies sprawy uzedowe w pl ( meldunek,pesel,pl akt urodzenia) to na brytyjski paszport sie nie da. Dziecko musi miec pl paszport. To tak w ramach informacji ;) a ang paszport wyrobienie od 2-6 tyg.

czesc!anuska-piekne dzieciaczki i rosna jak na drozdzach-juz siedza!u mnie kornelka jest zafascynowana bratem-mowi do niego,obserwuje go jak je i sie usmiecha a nawet probuje nasladowac.co do tego zachowania to czytalam ostatnio,ze w 8 mcu dziecko zaczyna przechodzic kryzys,ktory moze trwac 3-4 mce.nie chce jesc i spac boi sie obcych i placze bez mamy.czesto polecaja czopki viburcol-ja juz zakupilam.
u nas sa 2 zabki u igorka-wyszly na raz i obylo sie bez wiekszych sensacji.u kornelii na razie brak!

Zabolek - ja to chciałam ten anguelski paszport bo mąż nie ma czasu jechać do ambasady polskiej a tu nie trzeba nigdzie jechać . Szczerze wogole sie nie orientowalam jak to jest w Polsce bo musimy szybko wyrabiać zeby zdążyć na marzec . Czy możesz mi powiedzieć czy mając anguelski paszport można wyrobić w Polsce np polski dowód lub paszport? Jak to wogole wyglada - czy wtedy dzueci maja dwa ? I np na chrzest trzeba tłumaczyć akt urodzenia ?

U nas podobno wyrobienie paszportu to 10 dni od czasu jak dostana papiery, chyba ze sezon wakacyjny. No zobaczymy jak bedzie.
Wiolka, ten kryzys to i wczesniej moze sie zaczac, w 7 miesiacu, moj Rorus juz go ma, nawet z fizykoterapeutka tak sie bronil byc w jednym pokoju, ze ona musiala w rogu siedziec i mi mowic co robic, bo inaczej plakal!
Moje chlopaki tez soba zafascynowane, trzymaja sie za raczki, pogaduja se, smieja sie do siebie i z siebie, miod na serce.

dziewczyny jak z kupkami u waszychdzieciaczkow,bo moje odkad jedza pokarmy stale maja zatwardzenie i robia kupki na raty.dzisiaj im podalam sliwki itez nic nie pomoglo a poza tym duzo pija.a jedza zupki i deserki az im sie uszy trzesa.

Lola mizesz zarowno w pl jak i tu wyrobic paszport pl. Tylko jesli najpierw wyrobisz ang paszport to zeby wyrobic w pl dowod czy paszport bedziesz potrzebowac pl akt urodzenia. A nie pamietam dokladnie ale chyba muszalam okazac paszport julki. No i najpierw musisz przetlumaczyc brytyjski akt urodzenia. Nic nie zalatwisz w pl bez pl aktu urodzenia. Dzieci beda miec dwa paszporty jak i dwa obywatelstwa. A do abasady to musicie i tak byc oboje.

Wiolka, u mnie Roro zatwardzony a Cianek wprost przeciwnie, jak walnie to trzeba go od razu kapac, a tak samo jedza. Ja im sliweczki daje prawie codziennie ze sniadaniem, a unikam bananow. No i czasami Rorusiowi sie poprawi na jeden raz ale pozniej znowu zatwardzony. Moje tez ladnie jedza prawie wszystko, Cianek wieksza maruda i nie zatwardzony, Roro moze po prostu zawsze je wszystko i przez to. Chetnie poslucham jakie metody nieinwazyjne zaproponujecie.

reklama
Dziewczyny przede wszystkim zbilansowac diete. Mniej wiecej po rowno rzeczy powodujacych zatwardzenie jak i tych powodujacych lozluznienie kupek i wtedy jest ok.

Do góry