Witajcie Dziewczyny

Przenoszę się z wątku ciążowego do Was:-)
25 września przez cc urodzili sie moi kochani chłopcy Maksiu i Mikołaj:-)
Waga 2330 kg,49 cm i 8 pkt Apgar każdy. Urodziałam równo w 35 tyg,miałam zatrucie ciązowe,chłopcy po urodzeniu dobę spędzili na Intensywnej Terapii,Mikołaj był niewydolny oddechowo pod Cepap,pózniej dobry tydzień leżeli w inkubatorach. Od tygodnia jesteśmy już w domku:-)
Mam do Was mnóstwo pytań,nie wiem od czego zacząć...
Pamiętacie może ile Wasze Maluchy jadły na początku mleczka?Moi mają 2 tyg i 2 dni.
Chłopcy zaczynali od jedzenia sondą,potem 3 ml strzykawkę i następnie butla. Aktualnie jedzą tak co 2,5-3 h najmniej 30ml a najwięcej 65 ml z tym że częsciej jedzą mniej czyli tak 40-50 ml. Nie wiem czy to nie za mało? Lekarz ze szpitala wyliczył nam 150-170 ml na kg na dobe,niby jak zlicze wszyskie posiłki to tyle mniej więcej mi wyjdzie ale sama nie wiem...budze ich w nocy co 3 h,zresztą oni sami się domagają

Druga rzecz to nieszczęsne ulewanie...Mikołaj sporo ulewa,boje się bo zdarza mu się zakrztusić...mamy już poduszkę klin,jest super!
Miki nie lubi noszenia do odbicia po jedzeniu i generalnie kiepsko z odbijaniem i niego...a potem jak się go odłoży do łóżeczka to ulewa...i to nawet po godzinie od posiłku...kładziemy ich na boku żeby było bezpiecznie ale i tak się stresuje:-( Zamówiłam w aptece środek do zagęszczania mleka Nutrition Bebilon zobaczymy,macie z nim jakieś doświadczennia?
Czy zauważyłyście karmiąc butelką czy to jaki smoczek jest w butelce ma znaczenie? Bo mi się wydaje,że moi chłopcy przyzwyczaili się do smoczka jaki dostawali w szpitalu i ten w domu im mniej pasuje...przerobiliśmy już kilka smoczków,kupiliśmy nawet specjalną butelkę ze smokiem dla wcześniaków...i chyba z płaskiego smoka takiego jak w szpitalu ciągną jakby lepiej...
I jeszcze o kupki zapytam,czy jest jakaś dzienna norma?
I może o lekarzy,badania i szczepienia...zamęczę Was:-)
Jakie poradnie odwiedziłyście? mY MAMY okuliste pod kątem retinopatii,neonatologa,audiologa(w szpitalu dostawali Gentamecyne,która może uszkadzać słuch:-() i usg bioderek. Nie mamy skierowania do neurologa...Może warto iśc prywatnie?
Jakie robiłyście szczepionki-pojedyńcze czy skojarzne? Nam polecają skojarzoną ale sama nie wiem..i czy wcześniaki mają szczepienie w normalych terminach jak donoszone dzieci?
Czy oprócz żelaza-Ferrum i vit D podawałyście coś jeszzcze swoim Maluchom? Kiedy zrobić morfologie?
I jeszcze czy Wasze Bąble miały katarek po urodzeniu? Moi charczą podczas jedzenie,odciągam im Fridą katarek,jest taki wodnisty przezroczysty i salą morską zapsikuje. Acha i oczka nam ropieją...przemywam rumiankie,wodą przegotowaną i solą fizjologiczną,jak długo mam tak przemywać,po ilu dniach ropka powinna zniknąć i kiedy udać się do lekarza?
I jeszcze pytanie o pokarm,biore antybiotyk bo się rozchorowałam,nie karmię piersią,mam mega mało pokarmu-przez pół godziny oddciągnę co najwyżej 40ml ... i już nie chcę wracać do karmienia ale jeszcze trochę pokarmu mam bo mi leci z piersi i co mam zrobić żeby stracić pokarm???
Normalnie tysiąc pytań...ale o wszystko się martwię i chyba nikt tak dobrze mi nie doradzi jak ine bliźniacze Mamy