reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Lili to piękna waga na Wczesniaki. Moje są z 34tc5 d
Ankos a dajesz her koperkowa? U mnie młodzież jak ja pije to jest luzik. A jak malz zapomni i da sama wodę to juz troszkę gorzej ale bez kolek tylko ciężej kupsko idzie.

U mnie wczoraj zamota ze smoczkami była :) malz poszedł na spacer ale jak to on znow dzieci pomylił. I dał odwrotnie smoczki. Przez co Tomek po karmieniu o 20 wola cyka a tu nie ma. Szukam i szukam i nic dałam mu zapasowego i poszedł spać. A ze Fifi spał jeszcze w wózku to go nie tykalam. O północy szliśmy spać No to fifiego do łóżeczka i co. U fifiego w gondole smoczki jest ale Tomka za to smoczka Filipa niet. No to znow podmianka i poszli spać. Ja na szybko zamowilam przez net kolejne No bo jakies w zapasie byc muszą. A dzis rano składam łóżko w sypialni i co znalazłam. Smoczka fifiego. Tak więc teraz bedzie 5. Do wyboru do koloru :)

reklama
U nas niedobrze :-( Starszy przyniosl cos z przedszkola (nie zeby w 1. dzien, chodzi tam juz od maja, nawet w wakacje) i coreczka na maxa zagilona. Jak do piatku sie nie polepszy to idziemy do lekarza. Szczepienia przekladamy wiec.

Pikka, Wy juz po szczepieniu? Ile waza Twoje Skarby?

No kiepsko bardzo :(
Jak narazie sol fizjologiczna i odciagam fridą. Musze jej zrobic dzis inhalacje z soli (dziwne to bedzie, takiemu malenstwu, ale sprobuje) i ponoc jest nasivin soft od 1. mies. to bede jej dawac, tylko ze jak maz wroci z pracy bo narazie nie mam jak wyjsc z chaty.

Woda morska marimer jest bardzo dobra. Jest w spray-u więc łatwo sie daje. Moim jak oczyszczal sie nosek po porodzie to sól czy krople nie dawały rady a marimer rozrzedzal katarek ładnie.

widzę że bliźniaki mają charakterki:eek: moje wczoraj ładnie uśpiłam na noc a tu minęło 10 minut i ryk:szok: szok w trampkach po porostu,na szczęscie zaraz opanowałam sytuacje.

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest z tymi szczepieniami?Czy można zamienić szczepionkę bezpłatną na skojarzona?Bo my mamy dziś kolejne z tym że poprzednie było to bezpłatne no a teraz chciałam wykupić i nie wiem czy tak można?

yummy to mnie pocieszyłaś nie ma co:szok:ciekawe jak to u nas z ząbkowaniem będzie?

zobolek tak to już jest z tymi smoczkami,ja musiałam kupic małemu nowy bo poprzedni okazał się dziurawy?I jakim sposobem to do tej pory nie wiem???Mały nie chciał innego...ale po jakimś czasie się przekonał do nowego-z bólem serca oczywiście.

majowa mamciu szkoda maleństwa,oby tylko nie zachorowała:tak:pewnie marudzi bo nosek zapchany ni i żeby drugi bąbel nic nie podłapał.

na szczepienie idziemy w piątek, a w czwartek mamy usg bioderek i morfologię mamy zrobić :-( ech nie lubię tych igieł i tego dręczenia dzieciorków :-( a powiedzcie mi proszę jak to jest z tym szczepieniem bezpłatnym na pneumo??? bo nie wiem czy pediatra coś kręci i mam sama do sanepidu dzwonić czy ma racje... moje maluchy rodzone 37tc+1 dzień, waga 2430g i 2590 g. Pediatra powiedziała że dostanie tylko mniejszy bliźniak darmową szczepionkę, że drugi za duży, i za późno urodzone... bo ja myślałam że 37 tc jeszcze się łapnie a tu wychodzi że chyba nie???

pika my mielismy darmowe pneumo a rodziłam 37tyg +6dni. a waga 2560 i 2730. sami mi mowili ze przysługuje wiec wykorzystałam choc czytałam ze musza byc ur przed 37tyg.

Pikka z tego co wiem muszą być urodzone przed 37tc chociaż może bywaja jakieś wyjątki.Ja urodziłam w 35tc a i tak myslałam już ,że większa sie nie załapie bo przekraczała 2500g,ale w naszej przychodni uznali,że jednak większa też dostanie darmową na pneumokoki.

Anuśka my szczepienie mamy 15go września i z drugą 25go i tym razem wykupuję szczepionke skojarzoną,żeby tyle nie kłuć maluszków.Koszt coś w granicach 150zł-200 dla jednego dziecka.No ale na pneumokoki teraz będziemy mieli drugą dawkę i tak chyba osobno bedzie kłucie.

majowa mamcia nie zapomnij też o nawilżaniu powietrza przy klatarku i kładz dziecko na boczku będzie lżej oddychać.Jeśli nie masz nawilżacza to mogą być wilgotne pieluszki tetrowe powieszone na łóżeczku:tak:

reklama
co do szczepionek skojarzonych to ja od razu takie wykupiłam.
u nas ceny strasznie się różnią w aptekach. w jednej 125zł a w innej 99zł więc warto popytać lub podzwonić po aptekach. na kilku szczepionkach to już duża suma się zrobi.:tak:
lilly ja właśnie nie rozumiem czemu mi przysługuje ta szczepionka ale skoro pielęgniarka pytała czy chcemy to nic się nie już nie dopytywałam;-) może dlatego że na wsi nie mają zbyt dużo kandydatów na nią, mniej pacjentów itp.:-);-)

Do góry