reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

do października trochę czasu jest, ale taki zabieg to zawsze kupa stresu... A już nie ma szans żeby się okazało że do października samo się naprawi i zabieg nie będzie potrzebny? A jeśli nie, to oby się udało wszystko jak najszybciej i najspokojniej.

Co do ubierania to ja na samym początku trzymałam w pajacach, a potem w samych bodziakach i było w porządku. Ale to dużo zależy od dziecka, moi już w szpitalu jak zostali któregoś dnia po kąpieli zawinięci w kocyki to zrobili aferę na pół oddziału, aż jakaś starsza, miła położna przyszła, pomogła mi ich odwinąć, przykryła samą tetrą i już było dobrze. Nie bój się, dzieci sobie nie dadzą zrobić krzywdy i jak im będzie za zimno albo za gorąco to dadzą znać :)

reklama
Dzięki dziewczyny :) moje maluchy sa z 36t, mam jeszcze jeden problem z jedzeniem, daje im swój pokarm butelką co 3h, daje im np 30ml,za trochę dalej jedna wola więc dam jej powiedzmy 20ml i za jakiś czas dalej wola, czasem jej się troszkę uleje ale i tak dalej wola, moje dopiero 2tygodnie,no i boje się czy nie daje im za dużo,czy im żołądkow nie rozpycham,no ale skoro same chcą to chyba dobrze,gorzej jakby jeść nie chciały,co sądzicie?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Sikorkaaa moje z 32tygodnia i jeszcze przed wyjściem że szpitala jadły do 50ml a teraz nawet 80ml potrafią zjeść, szczególnie jak poprzedni posiłek był słaby i zjadły tylko 30ml.
Co do żelaza nam neonatolog polecił innofer baby, tak profilaktycznie bo dziewczyny nie mają problemów.

w5wqgu1rj2j1vu0p.png

Witam [emoji4]Wpadłam was poczytać bo siedzę i się nudzę...[emoji39]
Moje panny mają 3tyg. urodzone w 32tc od tygodnia w domu. Na razie przesypiają większość dnia i nocy oby jak najdłużej, bo jeszcze że 2 tygodnie będę z nimi sama.
Macie jakieś sprawdzone sposoby na laktację? Bo maluchy jeszcze kiepsko że sanniem stoją więc jedzą na zmianę z butli i z cyca, a czasem też dostają mm bo niestety trochę mało mam pokarmu[emoji17]

w5wqgu1rj2j1vu0p.png

Sikonkaaa u nas sprawdził się espumisan i dicoflor. Dawkowaniem espumisanu na opakowaniu się nie przejmuj. Zarówno lekarz jak i położna mówili że nie da się przedawkować. Wiem że nie którzy używają jeszcze rurek do odgazowywania. W przypadku bardzo silnych skontaktuj się z lekarzem, może będzie potrzebna zmiana mleka np na bebilon pepti.
Heda widziałam że wszędzie dziewczyny polecają femaltikar.

Ostatnia edycja:
Sikonkaaa u nas sprawdził się espumisan i dicoflor. Dawkowaniem espumisanu na opakowaniu się nie przejmuj. Zarówno lekarz jak i położna mówili że nie da się przedawkować. Wiem że nie którzy używają jeszcze rurek do odgazowywania. W przypadku bardzo silnych skontaktuj się z lekarzem, może będzie potrzebna zmiana mleka np na bebilon pepti.
Heda widziałam że wszędzie dziewczyny polecają femaltikar.
Jak na mnie nie działa i jest paskudnie słodkie...

@Sikorkaaa mi pani w aptece poleciła jakaś nowość Floractin nie powiem jak działa bo mamy to na czarną godzinę kupione i jeszcze nie wypróbowane. Z domowych sposobów to ciepłe okłady i masowanie brzuszka, kangurowanie i suszarka... Na moja starsza nic nie działało... Ale moze u was coś się sprawdzi...

w5wqgu1rj2j1vu0p.png

Heda u nas bobotic(to samo co espumisan) dawka 3xtyle co w ulotce, ale tak naprawdę dopiero zmians mleka na recete nutramigen pomogło...
Bądź silna to mija choc pierwsze 4 miesiace wyparlam z pamięci :)

Pozdrawiam z moimi 8miesiecznymi kluskami :)
1494884647-aaaaaa.jpeg

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Kamiladon śliczne maluchy. I już nie powinni cie pytać ma spacerach o płeć, bo spojrzysz i od razu widać że chłopiec i dziewczynka :)Starsza córcia bardzo podobna do ciebie.
Już tak ładnie siedzą? Mojej M wczoraj udało się usiąść na bujaku, ale do siedzenia jeszcze daleko.

reklama
Sikorka u nas nie pomogło niestety nic. Stosowałam wszystkie dostępne specyfiki, zmianę mleka na receptę, szukałam pomocy u kilku pediatrów i każdy mówił to samo TRZEBA PRZECZEKAĆ. jak dziewczyny miały 3,5 m-ca to z dnia na dzień zaczęło się poprawiać ale wcześniej to płakały właściwie całe dnie a w nocy spały mega niespokojnie. U nas jedyne co pomagało to puszczaliśmy w kuchni wodę, zlew mamy metalowy i ten szum uderzającej o zlew wody je uspokajał na trochę.Generalnie ja również wyparłam ten okres z pamięci. pocieszające jest to że na pewno minie :tak: .

Heda ale masz fajnie, że się nudzisz :cool2:. Z laktacją nie pomogę niestety :no2:.

Kamiladon cudne te Twoje kluski:yes:.

Do góry