reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

dziewczyny co rozumiecie pod terminem "przespanie nocy"?
u nas ostatnio po kąpieli zaczynają się wrzaski, które czasem do północy trwają;/ kupiłam Sab Simplex ale na razie poprawy nie widzę;/ noce są w miarę ok, w dzień to już różnie, na spacerach dalej spania nie ma i jeszcze pół biedy jak tylko jedna płacze
ja mam jakiś tani podgrzewacz ale faktycznie słaby on jest szczególnie jeśli chodzi o mleko z lodówki;/ a wodę do mm podgrzewam w mikrofali :)
byłam w zeszłym tygodniu na pierwszej wizycie po porodzie u gina, wszystko ok, namawiał na Mirenę chyba się zdecyduję ale to za jakiś czas

Ostatnia edycja:
reklama
Edytka - rodziłaś naturalnie czy cesarka? Bo moja lekarka proponowała wkładkę ale dopiero około 4-6 miesięcy po porodzie, żeby macica spokojnie mogła się zrosnąć.
Dla mnie przespana noc to taka, kiedy kładę maluchy po kąpieli i śpią do około 5 rano. Teraz u mnie niestety przy lecie takich nie ma, bo dziewczynom chce się pić.

Madison - wode wczesniej gotuje na 100 stopni, potem wlewam do dzbanka, albo zostawiam w czajniku do przestygniecia iewentualnie podgrzewam odowiednio.
My mamy jutro pierwsza wizytę w poradni neonatologicznej i usg bioderek. Wczoraj dziewczyny ważyłam, M 3 kg L 3,3 kg. Ciekawe ile urosły:-) pewnie bedą miały wykonaną kontrolna morfologie, póki co nie biorą żelaza, przy urodzeniu hgb miały wartości 16, czy mimo tego powinny? Dlaczego podajecie kwas foliowy ivit. B6? Profilaktycznie czyz jakiegoś powodu? Jutro pewnie dostanę zalecenie zmiany mleka, bo są do tej pory dla wczesniakow. Martwię siębo Milena odchyla mi mocno głowę do tyłu i podczas ulewania, refluksu mocno wygina się w łuk, pewnie wróży to intensywną rehabilitację :( poza tym corcie również marudne i płaczące ostatnio, po kąpieli, jedzeniu, na spacerze,szok :-)

misiarska cesarka, muszę jeszcze poczytać o tych wkładkach bo te Mirena to jednak hormony ciekawe jak będę się po tym czuć; jedno jest pewne potrzebujemy jakiegoś skutecznego zabezpieczenia na dłuższy czas :)
z tym żelazem to się zastanawiam, bo robiliśmy morfologię i poziom żelaza to wyszedł poziom żelaza w normie a hemoglobina 9,6 i zastanawiam się czy dawać te żelazo
jeszcze mam pytanie ile Wasze dzieci śpią w dzień, bo moje koło 3 godzin i się zastnawiam czy to w normie?

Ostatnia edycja:
Edytka moja dobra znajoma ma mirene(ona jest po leczeniu onkologicznym I to byla jedyna opcja ) wiec tak mozna juz zalozyc wkladke 6 tyg po porodzie I nie wazne czy bylo cc czy sn wydaje mi sie ze problem moze byc taki ze ona dosc jest droga I jak sie nie przyjmie lub wypadnie to wiadomo strata pieniedzy u mnie antykoncepcja jest za darmo wiec inne rozterki bym miala np takie ze nie mozna uzywac tamponow choc np moja znajoma z mirena ma tak skape okresy ze jedzie na wkladkach ja mam schize bo o jednak jakies cialo obce w srodku (nie mam zupenie tej schizy jezeli chodzi o kolczki)a I jeszcze jedno jej wzroslo libido a moze lepiej zalozyc zwykla wkladke I sprobowac Bibianaja tez mam obsesje glowy obejzalam juz chyba wszyskie lowy naszych znajomych dzieci nie wspominam juz o tym ze robie ciagle dochodzenie o kszalcie glow w rodzinie

Santini moje dziewczyny też wyginaja się często w łuk. Nie mówiłam o tym jeszcze lekarzowi ale też obawiam się rehabilitacji. Na początku sierpnia idziemy do neurologa to zobaczymy bo powie.
Edytka moje dziewczyny były do 3 miesiąca strasznie trudne bo miały mega kolki, które minęły jakieś 3 tyg temu i dopiero zaczęłam normalnie funkcjonawac. Dziś N spala do 5 rano bez pobódki w nocy jedzenie:-). Mnie też lekarka namawia na Mirenę.

Cannot ja używałam podgrzewacza który ma jakieś 18 lat, od znajomej dostałam. Od jakiś 2 tyg leży schowany w szafce bo stwierdziłam że zajmuje mi tylko miejsce bo rzadko go używałam. Ja gotuję wodę a pozniej ją przelewam do termosa a mam jeszcze zimną przegotowaną wodę którą dolewam zeby była odpowiednia temp.

Emilek ja zaczęłam na początku kleik ryżowy podawać rano tak przez jakieś 3 dni, później przeszłam na wieczorne karmieinie po kąpieli. Rano teraz podaję na przemian kleik kukurydziany z kaszką mleczną manną z Nestle. Niestety Asia nie tolerowała mi kleiku kukurydzianego bo wymiotowała po nim i zastąpiłam go właśnie Sinlakiem. Jest drogi ale jeśli podaję go tylko Asi co drugi dzień to jest ok. Czy to kleik ryżowy czy kukurydziany to robię 150ml mleka i do tego podaję 4 miarki (takie jak do mleka) kleiku. A z Sinlakiem i kaszką manna dopiero dochodzę do odpowiednich proporcji.

Bibiana niestety Wojtek ma spłaszczoną główkę i cały czas "walczymy" żeby trzymał jak najczesciej główkę na wprost. Już jest lepiej niż na początku i mam nadzieję że ładnie mu się wyprofiluje główka. Asia za to ma taką fajną malą okrągłą główkę.

Ważyłam swoje smerfy wczoraj i Wojtek ma 5690 a Asia 5350 tak, że coraz mniejsza różnica między nimi:-) Martwię się bo Wojtek przez tydzień przytył tylko 20g:-(

Czy te upały się nigdy nie skończą??:crazy:

Ostatnia edycja:
misiarska cesarka, muszę jeszcze poczytać o tych wkładkach bo te Mirena to jednak hormony ciekawe jak będę się po tym czuć; jedno jest pewne potrzebujemy jakiegoś skutecznego zabezpieczenia na dłuższy czas :)
z tym żelazem to się zastanawiam, bo robiliśmy morfologię i poziom żelaza to wyszedł poziom żelaza w normie a hemoglobina 9,6 i zastanawiam się czy dawać te żelazo
jeszcze mam pytanie ile Wasze dzieci śpią w dzień, bo moje koło 3 godzin i się zastnawiam czy to w normie?

Edytka moja dobra znajoma ma mirene(ona jest po leczeniu onkologicznym I to byla jedyna opcja ) wiec tak mozna juz zalozyc wkladke 6 tyg po porodzie I nie wazne czy bylo cc czy sn wydaje mi sie ze problem moze byc taki ze ona dosc jest droga I jak sie nie przyjmie lub wypadnie to wiadomo strata pieniedzy u mnie antykoncepcja jest za darmo wiec inne rozterki bym miala np takie ze nie mozna uzywac tamponow choc np moja znajoma z mirena ma tak skape okresy ze jedzie na wkladkach ja mam schize bo o jednak jakies cialo obce w srodku (nie mam zupenie tej schizy jezeli chodzi o kolczki)a I jeszcze jedno jej wzroslo libido a moze lepiej zalozyc zwykla wkladke I sprobowac Bibianaja tez mam obsesje glowy obejzalam juz chyba wszyskie lowy naszych znajomych dzieci nie wspominam juz o tym ze robie ciagle dochodzenie o kszalcie glow w rodzinie

Mi też proponowano Mirene 6 tyg po porodzie.

Dziewczyny, ja tylko piszę, co na temat wkładki mówiła mi moja pani ginekolog. Możliwe, że jest jakiś termin minimalny. Nie jestem specjalistką w tym temacie ;-)Ja bynajmniej jestem umówiona na koniec września na założenie wkładki, bo na chwilę obecną nie przewiduję kolejnej ciąży.

Co do spania, moje dziewczyny śpią różnie, zazwyczaj dwa razy dziennie po 1,5 do 2 godzin.

reklama
A mi lekarka powiedziała, ze po cc wkladke sie wkłada po min 4 miesiącach, zeby blizna była juz mocna.

Ja mam założony od kilku dni implant antykoncepcyjny. Lekarka mówiła, ze idealny momenty to 4 tyg po porodzie. Ja zakładam prawie 5tyg. Koszt 850zl, czas działania do 3 lat.

EDYTKA - u mnie jedna ma hemoglobine 8 i to pomoc kwalifikuje do transfuzji lub tych zastrzyków, a druga 10 i dostaje ten zestaw: zelazo i kw. foliowy i b6 i cembion - zelazo sie lepiej wchlania z wit c.

Dla mnie przespana noc to od kąpieli do 7 :) Ale 6 czy 5 tez bym nie pogardzila :)

Moje to jeszcze spia prawie non stop. Dopiero zaczynaja jakies okresy aktywności przejawiac.
Ale po synku pamiętam, ze to była niezła sinusoida i albo wydawało mi sie, ze mało sypia jak na swoj wiek, albo pieknie spał, a ja patrzyłam czy ma gorączkę ;)

MISIARKA - tez mamy to zelazo i od 3 dni nie poznaje dziewczyn :/

SANTINI - jesli sie prezy o wyginaprzy ulewaniu i refleksie to nic nadzwyczajnego, kto by tego nie robił. Moj syn tak miał o nikt go nie chciał na to rehabilitowac. Bardziej sie lekarka zastanawiała jak pomoc z tym cofaniem pokarmu.

JUSTYNIA - zazdroszczę tego morza :) baaaaardzo :) My w domu mamy całkiem ok jesli chodzi o warunki do znoszenia upalnego lata. Ale dziewczyny duzo gorzej spia czy to przez zelazo czy upały to trudno zgadnąć.

Do góry