reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ADOPCJA- pary starające się o adopcję wczoraj i dziś.

Magdalena M
dziękuję Ci za ciepłe słowa...nie spieszymy się bo wiem ,że to musi być NASZA,NIEPRZYMUSZONA DECYZJA...

życzę Ci powodzenia z całego serca bo tez juz widzę swoje wyczekaliście.
my jesteśmy po ślubie 10 lat-razem jesteśmy 14 lat..

czyli Wy już jesteście po wszelkich formalnościach i tak jak nasza Zuzanka czekacie na telefon??

reklama
cześć

wpadam bo widzę ,że Magdalena M zawitała na wątku :-)cieszę się,że grono się powiększa rodziców adopcyjnych :tak:bardzo ładnie napisałaś,decyzja musi być z serca i przemyślana ,my jesteśmy ze sobą 11 lat od 7 małżeństwem ,9 lat walczyliśmy o dziecko i też po przejściach z CP, IUI ,IN VITRO aż w końcu powiedzieliśmy dość i adopcja to była najlepsza Nasza decyzja w życiu :-)

My już po spotkaniach i kursach wszystkich czekamy od stycznia na telefon z OA :-) :-):-)

Magda ja to już z wyprawką czekam :-)
mama05 &&& za pomyślne zamknięcie sprawy :*

wpadnę wieczorem .Miłej niedzieli

Czy nie uważacie, że te wszystkie procedury trwają jednak ciut za długo? Nie chodzi mi o przygotowanie rodziców, tylko o czas od zakwalifikowania, do otrzymania pociechy.

Piaska to nie tak że długo się czeka ,my czekamy bo jest dużo rodzin oczekujących a mało dzieci małych w Naszym przypadku ,bo My do 6 tyg dzieciątko chcemy ,ale jeśli chodzi o dzieci powyżej roku to większość dzieci nie mają uregulowanej drogi prawnej .Żeby adoptować dziecko z domu dziecka to wcale nie łatwa sprawa :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Hej!
Niedawno na lokalnym portalu pisano że w ostatnich, chyba 2 mies, do okna życia oddano już dwoje dzieci. I tak zastanawiam się czy w przypadku adopcji obowiązuje jakaś rejonizacja? Tzn czy dziecko z północy może 'trafić' na południe? Czy istnieje jedna kolejka na całą Polskę? Czy np w każdym województwie osobna?

cześć kobietki :)

my niedługo jedziemy do lasu--> bedziemy spacerować pół dnia :-p dzieci sie wyszaleją ,wybiegają..zaraz jadę do piekarenki po bułki i drożdżówki ,żebyśmy po spaceeerze zrobili sobie piknik nad jeziorem (bo ten las jest nas jeziorem)...kawę w termos pakuję i dzień w trasie dziś :-D
pogoda idealna na włóczęgi leśne:tak:
dzwoniłam do kumpeli ,ktra też ma 2dz.w wieku naszych i też jest chętna.
ja mam dzień wolny,mąż urlop-trza wykorzystać ..

Smerfetka
ja nie wiem jak jest z rejonizacją dzieci ..wiem ,że jeśli chodzi o kurs to jest rejonizacja bo przecież nie bedzie któras para z Koszalina jeździć do Wrocławia na kurs skoro tych spotkań jest sporo ..ale jak jest z dziećmi to nie wiem....

Piaska
no okno życia ratuje dziecko-zgadza się ...ratuje jego zycie-ale niestety takie dziecko jest w 99% skazane na DD bo nie ma załatwionej sprawy prawnej -jak zrzeczenie sie praw rodzicielskich ...matka oddaje i znika a dzieci nikt nie może adoptować:-(

Zuzanka
dzięki za &&&& przydadzą się :tak:

miłego dnia for all:-)

Ja wiem czy tak długo, oni maja trzy miesiące od złożenia papierów na rozpatrzenie. Przynajmniej w naszym przypadku tak było, od zakwalifikowania jesteśmy już na liście oczekujących, a między czasie będziemy robić kursy. A no czekać niestety trzeba bo małych dzieci jest mało. Nam się marzy dziecko tak do roczku. Liczę że będziemy czekać tak ok 3 lat. Ale to niedużo jeśli wiesz że i tak będzie prędzej czy później :):):):)

Mama, zawsze byłam przekonana, że jeśli oddaje się dziecko do okna życia to zrzeka się wszelkich praw rodzicielskich. Nawet niedawno mówiono w wiadomościach o tym, że pewna kobieta wróciła po dziecko, a dziecko jeszcze trochę i byłoby już przygotowywane do adopcji. Będą badania, czy to faktycznie jest jej dziecko a następnie sąd musi rozważyć, czy przywrócić jej prawa rodzicielskie.... więc chyba okno życia daje dziecku szanse na normalną rodzinę... chyba że ja zupełnie źle zrozumiałam :confused:

reklama
hej dziewczyny

smerfeta każda matka po urodzeniu jak zostawia malutkie to ma ochronę 6 tyg ,z okienkami i domami dziecka pewnie jest tak,że sąd odbiera prawa po rozpatrzeniu dlaczego dziecko zostało oddane.Rodzice nie tracą ich od tak po zostawieniu dziecka;-)
Magdalena Nam powiedziano,że czeka się na dziecko od dnia rozpoczęci spotkań no to wychodzi tak ,że My już ponad rok czekamy i mamy nadzieję,że dostaniemy dzieciątko pod koniec przyszłego roku :-). Dostanie dziecka też zależy w jakim wieku chcemy dzieci ,czym mniejsze tym dłużej się podobno czeka,Para która z Nami kończyła kurs w styczniu dziecko 9 miesięczne dostali pod koniec lutego już:tak::tak::tak:trzymam abyście szybciutko trzymała w swoich ramionach dzieciątko :tak:

Do góry